Büro Açmak Mantıklı mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kalimera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Büro Açmak Mantıklı mı?

ben bu konuda Tamer başkan'a katılıyorum. belki bana çoğunuz tepki göstereceksiniz ama,hem büro hemde bağımlı çalışmanın bir arada olmasına karşıyım. herkes yolunu ona göre çizip,ilerlemelidir.
şöyle birşeyde var hatırlatmak isterim.örneğin serbest çalışıyorsunuz, eğer karşılıklı işverenle mutabık kalırsanız firmanın hizmetini,firmada verebilirsiniz.düzeni orada kurar.part tıme zamanlarda müşterinin işyerinde çalışabilirsiniz. meslek yasalarımızda buna aykırı bir durum bence yoktur. zira,asgari ücret tarifemizi incelediğinizde ,hizmetin müşterinin işyerinde yapılması durumunda,ayrıca % 25 ek ücret alınır.ibareside mevcuttur.

becerebilen arkadaşlar zaten bu durumu yaratıp,çalışabilirler.

Bağımlı çalışanlar, olaki aynı zamanda mesleği başımsız icra etmeleri durumunda müşterileri için, taktire, teftişe, komisyona, incelemeye, ilgili devlet kurumlarına izahata giderken bağımlı çalıştıkları iş yerlerinden izin mi alacaklar? Ben işveren olsam, personelimden kendisini mesai saatleri dahilinde işine vermesini beklerim,

Doktorların durumu farklılık arz eder, eğer ki doktorların hastaları 40 tane olsa ve bunların sürekli incelenmesi gerekse sanırım doktorlarda iki işi bir arada yürütemez, kişilerin aldıkları günlük kalori, harcadıkları enerji, ruh halleri vb... sürekli takip altında olsa ve yeri geldiğinde anında müdahale yapması beklense doktor nasıl kamu hastanelerinde çalışır? Ayrıca güzel ülkemin güzel hastanelerinin ve verilen hizmetin kalitesi malum, avukatlar için de şunu diyebilirim, meclisimizin kaçta kaçı avukat, hukuk fakültesi mezunlarının yapamadığı kaç meslek var?

merhaba..
konunuz tam da bana hitap ederken buradan devam edeyim dedim :)
bende tek dersimi temmuzda vermiş olduğumu düşünerek artık kendi işimi yapmak istiyorum..
bu işe başlamak için bile belirli bir birikminiz olması gerekiyor.
şu anda elimde iş te olmadığı için (bulabileceğimi düşünerek:) ) masrafları minimuma indirerek işe başlamayı düşünüyorum.en fazla masraf büro giderleri olacağı için ilk etap ta bu iş kendi evimin bir odasında yapılabilirmi sizce ?
odanın sitesinde evinde veya 3. kişilerin büroların da mesleği icra etmek yasaktır deniliyor.
ama ben çevremde hangi meslek mensubuna sorsam ''evde başla sonra iş genişleyince büro açarsın ,o kadarda zor değil'' gibi bilumum cümleler kuruyorlar.benim de hoşuma gitmiyor değil :)

bu konuda bilgisi ve tavsiyesi olanlar yardımcı olabilirlerse teşekkürü bir borç bilirim.

saygılar..

Ogün Güneş ' Alıntı:
Bağımlı çalışanlar, olaki aynı zamanda mesleği başımsız icra etmeleri durumunda müşterileri için, taktire, teftişe, komisyona, incelemeye, ilgili devlet kurumlarına izahata giderken bağımlı çalıştıkları iş yerlerinden izin mi alacaklar? Ben işveren olsam, personelimden kendisini mesai saatleri dahilinde işine vermesini beklerim,
Üstad, yanlış anlamayın ama,

Teftiş, denetleme v.s gibi işlerde 15 günlük yasal süre var diye biliyorum. Hal böyle iken, meslek mensupları mesai saatleri içerisinde zaten 2-3 saatlik boş zamanları yoksa zaten büro da açmayacaktır.

Kaldı ki buradaki ana tema, bir avukat, bir doktora tanınan hak neden muhasebecilere tanınmıyor. Devlete fayda ise, daha faydalıyız, insanlara hizmetse zannediyorum ki bir avukattan daha fazla hizmet veriyoruz. Mesleğe giriş de de, tıpta uzmanlığı neredeyse solda sıfır bırakacak yeterlilik sınavına tabiyiz... Ama iş öyle bir kerteye gelmiş ki, bir doktor, "açılın ben doktorum", beri ki "ben avukat falancayım" diyebiliyorken, ben muhasebeciyim diyememek :)

Ne vergi dairesinde, ne mükellefler nezdinde, ne de kendi içimizde bir avukattan, bir doktordan -burada genelliyorum, istisnalar hariçtir- daha kıdemli değiliz, kaldı ki kendimiz de o ezikliği hissediyoruz. Bizim büronun aşağısındaki arzuhalciyi, sırf veraset işini takip etti diye savcılığa verdiler, avukatlık yapıyormuş diye... İki sokak aşağımızdaki amcası maliye memuru lise mezununa biz bişey yapamıyoruz, korsan muhasebecilik yapıyor diye.

angel1 ' Alıntı:
merhaba..
konunuz tam da bana hitap ederken buradan devam edeyim dedim :)
bende tek dersimi temmuzda vermiş olduğumu düşünerek artık kendi işimi yapmak istiyorum..
bu işe başlamak için bile belirli bir birikminiz olması gerekiyor.
şu anda elimde iş te olmadığı için (bulabileceğimi düşünerek:) ) masrafları minimuma indirerek işe başlamayı düşünüyorum.en fazla masraf büro giderleri olacağı için ilk etap ta bu iş kendi evimin bir odasında yapılabilirmi sizce ?
odanın sitesinde evinde veya 3. kişilerin büroların da mesleği icra etmek yasaktır deniliyor.
ama ben çevremde hangi meslek mensubuna sorsam ''evde başla sonra iş genişleyince büro açarsın ,o kadarda zor değil'' gibi bilumum cümleler kuruyorlar.benim de hoşuma gitmiyor değil :)

bu konuda bilgisi ve tavsiyesi olanlar yardımcı olabilirlerse teşekkürü bir borç bilirim.

saygılar..

Kendi büromu açalı 4,5 ay oldu.Kendi evinden yapamıyorsun seninde söylediğin gibi mevzuat gereği yasak. Benim evim iki katlı olmasına rağmen üst katı göstermek istedim ama oda kabul etmedi ayrı bir kapı açman bağımsız giriş yapılması lazım dedi doğal olarak dünya kadar ruhsat harç kaşe bilmemne parasına birde büro masrafı eklendi:)) yeni büro açacaklara tavsiyem birincisi aa sen aç ben defterlerimi veririm diyen hiç bir yakına güvenerek açmasınlar hiç birisi defter getirmiyor da vermiyorda:)Sağlam bir çevreniz varsa tavsiye ederim yoksa ciddi ciddi astarı fiyatından pahalıya geliyor 4.5 ayda ben allaha şükür masraflarımı ancak çıkartabiliyorum ve cepten yiyorum karar sizin...

Bağımlı çalışıp 5 lira alacağıma serbest çalışıp 3 lira kazanırım gibi düşünenlerdenim,..evet zorlukları var büro açmanın ama bağımlı çalışmak daha zor ve büyüme kapasiten belli,yılda yüzde 25 en fazla,ama öteki türlü uzun vadede çok daha büyüme şansımız var...ne kadar kabul etmesek de meslek yasası uzun vadede lehimize sonuçlar doğuracak inşallah...çok fazla ahkam kesicek tecrübeye sahip değilim aslında ama fikirlerim bundan ibaret ....merak ettiğim bi soru ÇOK DÜRÜSTÇE CEVAP İSTİYORUM...Bürosu olanlar ortalama ne akdar kazanıyor,bağımlı çalışanlar ne kadar kazanıyo?

benim bu soruya cevabım çok fazla gerçeği yansıtmaz çünkü dediğim gibi büroculukta yeniyim ve 1. gelen her talebi ve her defteri almıyorum çünkü dönem ortasında gelen defter ya sorunludur yada mükellefte bir sorun vardır ölü fiyatına defter vermeye kalkışır size. elimde 3 şirket ,1 serbest meslek ,1 işletme var.Ortalama ayda 700-800 arası tahsilat yapıyorum.

Bence büro açıp açmamak kişinin yapısına bağlı. Eğer ki stresi seviyorsa, ben her işin üstesinden gelirim diyebiliyorsa, çok kazanacağıma inanıyorum diyorsa serbest çalışmak en iyisi. Ama yok ben bi yere bağlı olayım kazancım sabit olsun, her ay belli bir rakamın altına düşmesin kazancım diyorsa, çalıştığı/çalışacağı yerde yükselebileceğine inanıyorsa ve de çalıştığı yer gelecek vaadediyorsa bağımlı çalışması en iyisi. Serbest çalışanların en büyük sıkıntısı piyasadaki işletmelerin taşıdığı riskleri taşımaları. Bir yada birkaç ay çoğunluktan parasını alamadığı zaman büyük sıkıntıya girilebiliyor. Malum ofis giderleri az buz değil. Kira, telefon, internet, aidat, yakacak, ulaşım, yemek, geçim giderleri vs. yani serbest çalışanın işi daha zor ama işini bir tutturursa gerisi kolay.

Bende 1 yıl önce belgemi aldım. şu anda ne serbest ne de bağımlı olarak çalışıyorum.
Niyetim kendime ait bir büro açmak. ama diğer arkadaşlarımın belirttiği nedenlerden dolayı cesaret edemiyorum.
Şuan çalıştığım yerde de mali müşavirlik yapmıyorum. iş bulamam diye de çalıştığım yerden ayrılamıyorum....
Bu kadar cesaretsizlik içinde "belgeyi neden aldım ki ? "diye kendi kendime sorup duruyorum.
galiba çok korkağım... ??? ??? ??? :'(

Burda amaç önemli hale geliyor. Amaç çok para kazanıp zengin olmak mı? Yoksa kariyer yapıp haytını da bir şekilde düzeyini koruyarak devam ettirmek mi? herkesin hayata bakış açısı farklı.Buna göre de tercihler farklılaşıyor.

nguroy ' Alıntı:
Burda amaç önemli hale geliyor. Amaç çok para kazanıp zengin olmak mı? Yoksa kariyer yapıp haytını da bir şekilde düzeyini koruyarak devam ettirmek mi? herkesin hayata bakış açısı farklı.Buna göre de tercihler farklılaşıyor.

hem kariyer hem çok para ;D

arkadaşlar
büro açmak mı, bağımlı çalışmak mı,
her ikisi de değil artık.
büro açmak dersen kesinlikle değil.
17 yaşında vergi dairesinde devlet memuruydum, 20 yaşında istifa ettim.
daha kdv yokken, tek düzen yokken mesleğe başladım.
daha sonra kdv geldi, tekdüzen geldi. ssk cezaları çıktı. eskiden işe girişleri, 4 aylıkları .. sepete atardık. ne kayıt var dı ne ceza.
ama bugünkü duruma bakalım.
çoğumuz onlarca işçisi olan defterler tutuyoruz.
hangi meslekte bizim gibi risk oranı çok yüksek şartlar var.
1 işe girişi atlasan, 1 beyannemeyi eleman sehven posta yapsa ... bir sürü cezai şart oluşabilecek durum.
1 yıldan fazla belki firmaya bedava çalışırsın. ya da yüzünü kızartır firmaya ödetmeye kalkarsın.
sonuçta kazandığın para da para olsa.
bence muhasebecilik bitti. bu şartlarda büro açmak kesinlikle akıl karı değil ve çalışma şartlarınla kazandığın para hiç orantılı değil ki zaten kesinlikle zengin olamazsın. bu kadar strese ancak hayatını idame ettirirsin ve gece yatağa başını koyduğunda hiç bir zaman rahatca uykuya dalamazsın.

bağımlı çalışmak, tam bir risk. sizden istenenle size verilen hiç bir zaman dengeli olmaz. çünkü muhasebe önemli değildir şirketler için. bir pazarlama birimi sizi her zaman katlar. çünkü orada kazanç ortadadır.

yani bu meslek artık yapılacak bir meslek değildir. devletin bu gidişi görüp mesleğe kalite kazandırması gerekiyor. odalarımızdan çok umudum yok.

ya da olabiliyorsanız ymm ya da bağımsız denetçi olun. riski muhasebeciler taşısın siz sadece rapor kısmı ile ilgilenin.

muhasebecilik camianın en riskli kısmı ama en az kazanan kısmı.

yakında devlet kaliteli muhasebeci bulamayacak. kaliteli olabilecek muhsebeciler de şartlar nedeni ile kaliteli hizmet vermeyecek/veremeyecek. çünki çevrenize bakın artık herkes bu meslekten kaçma niyetinde.

mali müşavir olacak arkadaşlara tavsiyem büro açmayın ve düşünmeyin. iyi bir denetim firmasında gerekirse iş bulun orada yükselin. bağımsız denetçiliğinizi orada alın.

bugün bu şartlarla muhasebecilik yapılmaz.

tabiki en mantıklısı büro açmak....sm, smmm veya ym liğin en önemli özelliği adı da üstünde serbestlik.... başkasının işinde %100 kazanacağına kendi işinde %25 kazan...Kendi işinin işvereni (patronu ol)... kimsenin emrine girme.... kimseye boyun eğme... yeri geldiğinde restini çek... saygı ve sevgiler....

poyraz034 ' Alıntı:
tabiki en mantıklısı büro açmak....sm, smmm veya ym liğin en önemli özelliği adı da üstünde serbestlik.... başkasının işinde %100 kazanacağına kendi işinde %25 kazan...Kendi işinin işvereni (patronu ol)... kimsenin emrine girme.... kimseye boyun eğme... yeri geldiğinde restini çek... saygı ve sevgiler....

+1

Ben şu anda bağımlı çalışıyorum ama büro açma fikrini düşünüyorum bu aralar.Eğer aynen çalışmaya devam edersem belge almam ne işe yaradı ki.(maaşımda aynı bu arada değişmedi)Bu sebeple her an risk alıp büro açabilirim.

İşi birde,serbest büro faaliyetinde bulunanlar açısından düşünün.sonra kararınızı verin. her yönüyle o kadar risk altındayız ki..
vergi açısından ,ssk açısından,çalışma bak.açısından,işkur açısından cezalar insanı ürkütecek hale geldi artık. e haliyle mükellefin bir beyanını sevhen unuttuğunuzu ,yada aylık prim bild.yanlışlıkla atladığınızı düşünün.kendi cezamızı mükellefe yıkabilirmıyız?haliyle bizler ödüyoruz,ödemek zorunda kalıyoruz. mükellef sayısı arttıkça risk oranı çoğalıyor.
hangi meslek dalında bu kadar ağır cezai müeyyideler var.
benim şahsi düşünceme göre,meslek mensubunun aleyhine olan bu durum,mesleğe yeni girenleri,girmeye çalışanları,bu mesleği seçenleri durup düşünmeye itecektir.
esasında kayıtdışı ekonomıyı önlemek açısından,maliye açısından çok çok önemli insanlarız.
günümüzde olmazsa olmaz denilebilecek kadar önemli bir meslektir.ama meslek mensubuna değer veren yoktur. çok çalışırsın,geceli gündüzlü.sürekli okumak zorundasın.yasaları,tebliğleri,genelgeleri,sirkülerleri takip etmek zorundasın.o kadar yoğun hale gelirsin ki koskoca 1 gün sana yetmez.tabiri caizse,cin gibi olmak zorundasın.hiç bir şeyi atlayamazsın.çünkü cezası ağırdır.bazen rüyalarında mükelleflerle uğraşırsın.
her kuruma yetişmek zorundasın.çünkü her kurumun istekleri farklıdır.
işte biz buyuz.serbest muhasebeci mali müşaviriz.

sayın kalyon ve sayın nisan123;

söyledikleriniz kısmen katılıyorum kesinlikle riskli bir mesleğimiz var yeterince değerimiz bilinmiyor fakat sayın kalyonun bahsettiği kayıt yok ceza yok uygulamasına ben karşıyım tabiki takip etmemiz gerekecek tabiki herşeyi daha detaylı daha açık ve düzenli şekilde bildirmemiz gerekecek ve internet teknolojisi varken ben bunun dahada ilerleyeceğini düşünüyorum ve istiyorum.

sonuçta bu tür uygulamalar muhasebeciliğin kalitesini artırarak iş dünyasında bizlere daha saygın bir konum kazandırır diye düşünüyorum.

evet ceza boyutu biraz ürkütüyor, biz bu cezaların olmaması gerektiğini düşünmek yerine işverenlerin gözündeki -vergiyi cebimize atıyomuşuz gibi devamlı para götüren departman birim olma- imajını silip hak ettiğimiz ücretleri kazanabilmemiz gerektiğini savunmamızda gerekliliğine inanıyorum.saygılarımla

sn m.gür

sizin düşündüklerinizi yıllar önce ben de aynı şekilde düşünüyordum. daha sıkı iş takibi, müşteriye detaylı raporlamalar vb. yapalım. saygın bir meslek haline getirelim mesleğimizi.

ama artık bunun olamayacağına kesin kanaat getirdim.

şu anda 12 kişilik bir bürom var. oldukça iyi firmaların mali müşavirliğini yapıyorum. elemanlarımı hiç sigortasız çalıştırmam.

müşterinin banka, cari her şeyinin düzenli kaydını yaparız.

ancak bunlar senin müşteriden aldığın ücreti artırmaya yetmiyor.

öncelikle muhasebe sadece maliye için yapılıyor. müşteri senin yaptığın işe hiç vakıf değil. vakıf olduğu tek yer ceza gelirse şimdi ne yapacağız, banka bilanço isterse nasıl süsleyeceğiz. ayrıca vergi dairesi ile başım hiç derde girmesin.
gerisi zaten kendi muhasebeleri. kendi muhasebelerini kendileri tutuyor zaten.
doğru mu yapıyorlar diye sorarsanız değil ama kendi muhasebeleri ayrı bizim tuttuğumuz muhasebe ayrı.

bu durumda her ay havaya para ödedikleri bir kişi oluyoruz.

doğrudur saygın konuma gelebilirsiniz. kanunları çok iyi öğrenirsiniz, pratik zeka sorunları çözersiniz. ama bunlar sadece iyi muhasebeci yapar sizi. gelir düzeyinizi artırmaz.

iyi muhasebeci olursanız 10 defter tutarsınız, kötü muhasebeci olursanız 50 defter tutarsınız. 50 defter de daha az firma başına ücret alırsınız ama genelde daha fazla kazanırsınız.

internet neyi kolaylaştırdı yazarmısınız. biz de sadece dışarı çıkan elemanın işlerini azalttı. beyannameleri artık elden vermiyoruz.

peki bunun yanında neler arttı hiç düşündünüz mü? ssk işe giriş vb formları, vergi de kdv, transfer fiyatlandırması, oranları detaylı kdv hesaplaması, ba bs formları.

benim kayıt yok ceza yok dediğim bu anlamdaydı.

eskiden de aynı parayı kazanıyorduk ama risk çok düşükdü, şimdi de aynı ücreti alıyoruz (ki eskiye kıyaslarsanız artık tahsil zorluğu daha da arttı) ama risk dağları aştı.

kendi işini yap tarzı söylemleri olan arkadaşların çok ciddi olduklarını ya da bilerek söylediklerine inanamıyorum.

kendi adına açtığında büronu bağkur, ssk, kira, aidat hemen işlemeye başlıyor. cebinde paran olmadıktan sonra kendi işin olsa ne olur.

bana biraz uzaktan davulun sesi hoş gibi geliyor.

bu arada bu kadar kötümser olduğuma bakmayın. ben işimi seviyorum. kendi çapıma göre iyi kazandığıma inanıyorum.

ama bu kadar yıldan sonra bu kadar bilgi ve emekten sonra başka şekilde bu emek ve bilgi değerlendirilebilse çok daha iyi olabilirdi.

bir önceki yazımda yazdığım gibi bu işin katipliği bitti. yani defter tutma yazma işi bitti. bir ileriki safhaya geçemedikten sonra bu işte kalanlar sadece katiplik yapacaklar üstlerindeki ymm ve bağımsız denetçiler parayı götürecekler.

saygılarımla

İsmail bey ne kadar güzel yazmışınız. Özellikle davulun sesi bölümü