Ynt: Büro Açmak Mantıklı mı?
sn m.gür,
öncelikle kendi durumunuzu yazarsanız sevinirim. yani bağımlı mısınız, bağımsız mı. ya da kaç yıldır kendi büronuz var?
benim yazılarım öncelikle bugün büro açayım mı diye soranlar için fikirlerim.
yine eski yazımda da dediğim gibi ymm ya da bağımsız denetçi olmak için artık büro açmak zorunluluğu yok.
büroculuğun zorluğu nedeni ile büro açmadan bu ünvanları alın diyorum.
yoksa teknolojiyi kullanmayı, elemana iyi ortam sağlamayı, büro düzenini, internet sayfamı vb elimden geldiğince iyi yaptığıma inanıyorum.
ben sizin söylediklerinize katılıyorum ve uyguluyorum.
söylemek istediğim bunları ne kadar yaparsanız yapın büroculuk zor.
masraflar çok ağır. kaliteyi artırdıkça masraflar da paralel artıyor.
internet tabii ki bir şeyleri kolaylaştırdı, güncel hayatımızdan muhasebeye kadar. ama bunların bana çok faydası yok. ileride devlet ne kadar kontrol altına alırsa muhasebeye ihtiyaç artar diye yazmışsınız, haklısınız. ama bunların hepsi bize ayrı bir yük. yani internet yolu ile devlet durmadan bizi sıkıyor.
transfer fiyatlandırması, ba bs formları, beyannamelerin internetten gitmesi vb olduda kaç mali müşavirin geliri arttı.
üstüne üstlük devlet sıkıştırdıkça müşterilerin gelir düzeyi düşüyor. gelir düzeyi düştükçe tahsilatımız azalıyor.
yani yük ile gelir aynı orantıda artmıyor.
eskiden sadece gelir vergisi kurumlar vergisi var dı. şimdi katma değer çıktı. en kapsamlısı da kdv zaten. geçici vergi çıktı. çevrenize sorun bakalım kdv çıktı diye, geçici vergi 3 ayda bir uygulanıyor diye,beyannameler internetten gidiyor diye, masraf kdv leri tek tek oranlarına göre ayırarak kaydediyoruz diye, ba bs formlarını internetten gönderiyoruz diye geliri artan muhasebeci var mı.
bu böyle gidecek.
yük arttıkça gelir artmayacağı için inanın kalite daha da düşecek.
benim fikrim size ters gelecek ama bunlar daha da mesleğin saygınlığına zarar verecek.
sayın m.gür mesleğimizin çok ciddi sorunları var. bu sorunları burada tartışsak zaman yetmez. odalarımızın uygulamalarını anlamak zor. oda yöneticileri, oda görevlerini yerine getirmek için çabaladıklarından, zamanlarını oda da geçirdiklerinden büroculuğu, büro sıkıntısını unutuyorlar, bu nedenle odalardan bir şey bekleyemiyorum. beklemeyince de bir şeylerin düzeleceğine inanamıyorum.
dediğim gibi ben sadece büroculuğun artık bitmeye gittiğine inanıyorum. ama sizin de dediğiniz doğru. işin içine bir girin ve o davulun sesini yakından duyun.
saygılarımla