Büro Açmak Mantıklı mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kalimera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Büro Açmak Mantıklı mı?

İsmail bey;
muhasebenin daha doğrusu muhasebe imajının insanların gözünde daha saygın bir hale gelebilmesi için teknolojinin en son aşamasına kadar muhasebede kullanılması gerekliliğine inanıyorum.

internetin neleri kolaylaştırdığı aşamasındada katılmıyorum size siz sadece kendi açınızdan düşünüyorsunu fakat işletmelerin vergisel boyutunu devlet ne kadar kontrol edebilirse mükelleflerde muhasebeye o kadar ihtiyaç duyacaklardır. e-bildirge, e-beyanname uygulamaları bunların en güzel örneği.

bakın siz diyorsunuz "bir önceki yazımda yazdığım gibi bu işin katipliği bitti. yani defter tutma yazma işi bitti. bir ileriki safhaya geçemedikten sonra bu işte kalanlar sadece katiplik yapacaklar üstlerindeki ymm ve bağımsız denetçiler parayı götürecekler" parayı onlar götürüyorsa bizde ymm oluruz denetçi oluruz, sonuçta onlarda muhasebe ailesi içerisinde bunu genel anlamda söyledim ben, büro olarak kastetmedim.

ama yinede acaba bende deneyimlerim arttıkça ismail bey gibimi düşünücem diye içimden geçmedi değil inşallah düşünmem inşallah ileriki zamanlarda muhasebeciliğin değeri dahada artar.O davulu yakındanda duymak istiyorum.

Mesleğimizin değerinin gün geçtikçe düştüğünü düşünüyorum. Bunun sebebini de kısa vadeli bireysel çıkarların , genel ve ideal amaçların her zaman üstünde tutulduğunu görmek olarak düşünüyorum.
Kalite günden güne ne yazık ki düşüyor. SMMM olabilme şartlarını zorlaştırmak buna çözüm olamıyor.
Çok zor şartlar altında ruhsat alan meslektaşar sisteme mecburen uyarak bir nevi sistem tutsağı haline geliyor.
Diğer yandan Maliye herkesin çok üstüne geliyor, işler zorlaştıkça zorlaşıyor. Buna karşına çıkacak mesleğin çıkarlarını koruyacak olan birlikler, odalar ne yazık ki iktidar kavgası ve köşe tutma oyununun parçası olmuşlar.
Bir arkadaşımız bir defteri örneğin 100 liraya tutuyorsa, hemen ona başka bir meslektaş kanca atıp " Abi gel ben 50 ye tutarım, makbuzu da ayarlarım diyebiliyor"
Bu şartlar altında profosyonel ağırlığımızın olmasını nasıl bekliyoruz ki?
Daha söyleyecek çok söz var . hepsini yazsam forum sınırlarını zorlar.

::) ::) :-X :- :-X

sn m.gür,
öncelikle kendi durumunuzu yazarsanız sevinirim. yani bağımlı mısınız, bağımsız mı. ya da kaç yıldır kendi büronuz var?

benim yazılarım öncelikle bugün büro açayım mı diye soranlar için fikirlerim.

yine eski yazımda da dediğim gibi ymm ya da bağımsız denetçi olmak için artık büro açmak zorunluluğu yok.

büroculuğun zorluğu nedeni ile büro açmadan bu ünvanları alın diyorum.

yoksa teknolojiyi kullanmayı, elemana iyi ortam sağlamayı, büro düzenini, internet sayfamı vb elimden geldiğince iyi yaptığıma inanıyorum.

ben sizin söylediklerinize katılıyorum ve uyguluyorum.

söylemek istediğim bunları ne kadar yaparsanız yapın büroculuk zor.

masraflar çok ağır. kaliteyi artırdıkça masraflar da paralel artıyor.

internet tabii ki bir şeyleri kolaylaştırdı, güncel hayatımızdan muhasebeye kadar. ama bunların bana çok faydası yok. ileride devlet ne kadar kontrol altına alırsa muhasebeye ihtiyaç artar diye yazmışsınız, haklısınız. ama bunların hepsi bize ayrı bir yük. yani internet yolu ile devlet durmadan bizi sıkıyor.

transfer fiyatlandırması, ba bs formları, beyannamelerin internetten gitmesi vb olduda kaç mali müşavirin geliri arttı.

üstüne üstlük devlet sıkıştırdıkça müşterilerin gelir düzeyi düşüyor. gelir düzeyi düştükçe tahsilatımız azalıyor.

yani yük ile gelir aynı orantıda artmıyor.

eskiden sadece gelir vergisi kurumlar vergisi var dı. şimdi katma değer çıktı. en kapsamlısı da kdv zaten. geçici vergi çıktı. çevrenize sorun bakalım kdv çıktı diye, geçici vergi 3 ayda bir uygulanıyor diye,beyannameler internetten gidiyor diye, masraf kdv leri tek tek oranlarına göre ayırarak kaydediyoruz diye, ba bs formlarını internetten gönderiyoruz diye geliri artan muhasebeci var mı.

bu böyle gidecek.

yük arttıkça gelir artmayacağı için inanın kalite daha da düşecek.

benim fikrim size ters gelecek ama bunlar daha da mesleğin saygınlığına zarar verecek.

sayın m.gür mesleğimizin çok ciddi sorunları var. bu sorunları burada tartışsak zaman yetmez. odalarımızın uygulamalarını anlamak zor. oda yöneticileri, oda görevlerini yerine getirmek için çabaladıklarından, zamanlarını oda da geçirdiklerinden büroculuğu, büro sıkıntısını unutuyorlar, bu nedenle odalardan bir şey bekleyemiyorum. beklemeyince de bir şeylerin düzeleceğine inanamıyorum.

dediğim gibi ben sadece büroculuğun artık bitmeye gittiğine inanıyorum. ama sizin de dediğiniz doğru. işin içine bir girin ve o davulun sesini yakından duyun.

saygılarımla

Sn. Kalyon
Mesleğin özünün bağımsız çalışmak üzere olduğunu tabii ki kabul ediyorum. Ancak bir bağımlı çalışan olarak sizin tespitlerinizi doğru buluyorum. Sıfırdan başlanacaksa büroculukla başlamak gerçekten akıl karı değil.

Bir de bağımlı olmak, bağımsız arkadaşların arasında kul-köle olmak, uyuşturucu bağımlısı olmak:) gibi algılanıyor.

Öyle değil aslında. Yeterince büyük bir şirkette çalışıyorsanız, saygınlığınız da olur, maddi olanaklar da iyi olur.
En büyük avantaj ise dilediğiniz zaman bağımsız çalışmaya başlayabilecek oluşunuzdur. Bağımsız çalışırken, tutturamayıp bağımlıya dönmek çok daha zor olsa gerek.

Şimdi mesleğe yeni başlayacak arkadaşlar için ideali ise "bağımsız denetçilik" trenine önce bağımlı olarak binip, 5 yıl sonra inip kendi trenini inşa etmek yani bağımsız denetim şirketi kurmak olsa gerek.

Saygılarımla,

Mesleğe yeni giren arkadaşlara;

tabiki en mantıklısı büro açmak....sm, smmm veya ym liğin en önemli özelliği adı da üstünde serbestlik.... başkasının işinde %100 kazanacağına kendi işinde %25 kazan...Kendi işinin işvereni (patronu ol)... kimsenin emrine girme.... kimseye boyun eğme... yeri geldiğinde restini çek... saygı ve sevgiler....

Merhabalar ,

Büro açmak konusunda gelen eleştiriler aşağı yukarı belli. Ancak bu cenazeyide kaldırmak gerekiyor. Herkes aynı yöne giderse dünyanın dengesi bozulur dimi ? Kimse büro açmazsa bu işler nasıl yürüyecek ? Biz rotamızı belli edelimde elbet bir rüzgar bize yardım eder. Aksi halde bağımlı olmaktan başka çaremiz yok. Çoğu arkadaşta gayet iyi bilir yıllar boyu okuyarak bi yere gelmeye çalışarak hizmet ettiğimiz kişiler ilk okul mezunu bile olmuyor bazen.. Mesele girişimcilik ruhu. Cahil cesaretide gerekli yani. Derside vardı bi ara bunun.. Bilen bilir. Büro açmak isteyen arkadaşlar açsın. Ama Herkeste ayağını yorganına göre uzatsın. Hesabını kitabını yapsın. Müşavir demek danışman demek bi yerde. Kendine hayrı olmayan bir müşavire kim ne danışır ki mali konularda ? Fikir karmaşamdan ötürü üzgünüm , ama şunuda düşünmüyor değilim , serbest meslek kazancının tanımında sermayeden çok şahsi mesaiye mesleki bilgi ve tecrübeye dayanan diye başlıyor... Ama gel görelimki herkes cepten yeme ve sermaye konusundan dert yanıyor... Ben bir dükkan açıp müşteri gelsin diye bekleyecek olduktan sonra karpuzcu dükkanı açmakla muhasebe bürosu açmak arasında ne fark var söylermisiniz ? Sermayeyse sermaye riskse risk. Ne okumak gerekiyor ne başka bişey, sınav mınav yok.. Hatta kazanç oranlarının bizlerden daha yüksek olduğunuda söyleyebilirim. Varya yalan diyen yorumunuda seve seve okurum.

seni engelleyen mi var? ruhsatı aldığına göre aç büronu !
pazara hakim olanlardan bir adım öne çıkacak (fiyat kırmadan ve haksız rekabet yapmadan) portföy artışını sağlama yöntemlerin varsa hiç durma aç büroyu !

zaten para denetim ve danışmanlık piyasasında orada da büyükler hakim e klasik büroculukta da ancak kırıntılar ile idare ediyor piyasa o piyasaya da baktığımızda zaten bir bakıyorsunuz çarşıda iki üç büro 400-500 küçük esnafın defterini yok pahasına yüklenmiş geriye kalan yeni açılmış bürolarda acaba iş olur mu umuduyla beklemekte ::) işin özü piyasa bu rastgele ;D

hamdilevent ' Alıntı:
zaten para denetim ve danışmanlık piyasasında orada da büyükler hakim e klasik büroculukta da ancak kırıntılar ile idare ediyor piyasa o piyasaya da baktığımızda zaten bir bakıyorsunuz çarşıda iki üç büro 400-500 küçük esnafın defterini yok pahasına yüklenmiş geriye kalan yeni açılmış bürolarda acaba iş olur mu umuduyla beklemekte ::) işin özü piyasa bu rastgele ;D

herkez rızkını yer
iş muhakkak olur yeni arkadaşlar cesur olsunlar
sadece işin hamallığını yapmayın yeter

Selamlar,

1 yıl kadar önce ruhsatımı aldım ve yaşım yirmi sekiz; muhasebe departmanında sekiz kişinin çalıştığı uluslararası bir firmada çalışıyordum, piyasa koşullarına göre de ortalama bir maaşım vardı fakat mutsuz olduğum noktalardan bir kaçı kısaca ;

Görev dağılımındaki sorumluluklarımın zamanında ve eksizsiz yapmama rağmen diğer arkadaşların iş yükünün de zamanla bana gelmesi
Enflasyon oranında zam(Şirket politikası)
Yaptığım işlere (Yabancı raporlama, Maliyet Muhasebesi, Tüm Muhasebesel sürecin kontrölü) rağmen yeterince saygı görememek
İş yoğunluğundan dolayı odanın düzenlediği sosyal aktivitelere, panellere,toplantılara hiç birine katılamamak ve mevzuatı takip edememekti.

İş yerimden bir süre önce ayrıldım ve büro açmakla ilgili iş planı yapıyorum, müşterilere ulaşmanın yollarını araştırıyorum iki sene içinde toparlanmayı umuyorum. Sonuç olarak düşündüğüm mali müşavirlik mesleğinin ruhu bağımlı çalışmaya kesinlikle ters bizler serbest çalışmalı ve kendiişimizin başında olmalıyız.Tüm kanun değişikliklerini ; piyasadaki fırsatları ; sosyal hayatın pozitif etkisini kaçırmamalıyız...

Sevgiler&Saygılar

Şimdi bir kaç şey karalardım ama büro açtı buda değişti denmesin diye fazla birşey yazmıyorum ancak şuan piyasada öyle bir durum varki o kadar çok smmm varki piyasada 1. yada en fazla 2. derecek akrabası smmm olmayan 1 tane tüccar kalmamış durumda.
Adam smmm siyle kavgalı bile olsa olsun akrabamdır diye genede defteri vermiyor. Öncesinde ben bu sayı meselesine fazla takılmıyordum ancak son 2 aydır nereye elimi attıysam smmm si yakın akrabası çıkıp duruyor. Ben Allahtan belgeyi almadan önce altyapımı hazırlamıştım ancak şuan yeni belge alacaklara hele ki sıfırdan büro açacaklara Allah sabır versin işleri çokkkk zor.
Piyasada banka gibi numara alınıp bilmem kaç katlı binası ve yüzlerce mükellefi olan bürolarda mevcut yoksa çöp bürolarda yeniler için tek sorun piyasa tamamen paylaşılmış durumda ve o piyasadan defter almak nerdeyse imkansız yani heleki bir defter almaya kalkın eski belgeli fiyatı düşürmekten başlıyor, yeterki defter gitmesin diye bedavaya defter tutmaya kadar gidiyor şuan piyasanın durumu resmen rezalet bir durumda ben diyorum ya Allahtan altyapıyı sağlam kurdum yoksa belge aldım diye sevinirken gerçekte bittiğimin resmiydi.

:)

-Öncesinde ben bu sayı meselesine fazla takılmıyordum ancak son 2 aydır nereye elimi attıysam smmm si yakın akrabası çıkıp duruyor. -

Sayının önemi yok diyenler gerçekleri piyasaya girdikçe yavaş yavaş anlıyorlar:)
mali müşavir olmak çok kolay. 3 milyon açıköğretim mezunu POTANSİYEL mali müşavir adayı
30 milyon kişinin mesleği muhasebecilik...
Bilgi için muhasebe mi o da ne !

evet büro açacaksanız mutlaka altyapısını yapın derim yada 25-30 bin tl kenarda paranız olsun..

E arkadaş yalanmı söyleyeyim zamanında bende diyordum isterse 500.000 olsun bu işten ekmek çıkar diye ancak gel gör ki piyasa şartları öyle demiyor ha maaşla çalışırsanız az biraz maaş alırsınız ekmeğinize bakarsınız gel görki büro işi çok ama çok değişik bir iş.
Eskilerden elit bir grup tezgahını kurmuş 300-500 defter toplamış ki gerçenten önceden ben bu rakamlara inanmazdım ancak birebir şahit olunca apışıp kaldım., adamlar banka gibi numara veripde işleme alıyorlar 500 defterde olsa hala gözleri 501 nci defteri nerden bulsakda.
30 milyon kişinin işi muhasebe işi boş iş ancak ben gene diyorum alt yapımı iyi kurduğumdan şuan durumum piyasadaki bir çok smmm ye göre iyi ha durum şu üstüne koymaya çalışıyorum olmuyor çünkü nerdeyse kime sorsam smmm si ya tezsesinin kızı yada amcasını oğlu kardeşim smmm diyenleri hiç saymıyorum bile. Yeni büro açacaklar büro kirasıydı,bağkuruydu ,elektriği,suyu,adsl ,telefonu ,yemeği vb. giderleri kafalarında tarsınlar sonra yapabiliyorlarsa buyursun piyasaya dalsınlar yoksa büro açmak bu zamanda akıllı adamın yapacağı birşey değil benden demesi.

Forumda,
-Herkes smmm olsun- diyenler çoğunlukta idi.Bu konunun En ateşli savunucularından biri de sendin.Bu fikirsel dönüş hayırlara vesile olur umarım. :)

3 milyon açıköğretim mezunu POTANSİYEL mali müşavir adayı
30 milyon kişinin mesleği muhasebecilik...
Demişsinzi sizinle fikir ayrılığımız şurda başlıyor işte. Ben gerçeklerden bahsediyorum siz 3 milyondan 30 milyondan, siz abarttıkça abartıyorsunuz.
Ben diyorum ki SMMM oldum gelirim arttı ancak bu gelir babamın pala bıyıkları hatrına artmadı, altyapımı sağlam kurdum stajda yatmadım deli gibi çalıştım.

Şuan sorarsanız meslek mensubu sayısı fazlamı öyle 3 yada 30 milyon gibi değil ;D ;D ama fazla hatta gereğinden çok çok fazla yeni büro açacaklar zaten piyasaya girdiklerinde benim gibi durumu anlayacaklar. İş kaliteli hizmet , yok marka olmak ıvır zıvır hepsi geçilmiş durumda piyasada elit bir kesim var bu işten çok ciddi kazanç sağlıyorlar adamların dedesi,ebesi,nenesi belgeli olduğundan bu işi bir şekilde eskiden beridir götürmüş ve defter sayılarını agresif bir şekilde arttırmışlar. Benim gibi yeniler piyasada girecekler, defter bulacak o defterin smmm si tüccarın akrabası olmayacak cak cak cak.

Örnek verecek olursakda en son bürosu olan bir arkadaşım bir AŞ defter alacaktı adamın smmm si gene akraba çıkmış adam defterin gideceğini anlayınca çoluk çocuk adamın eve hergün misafirliğe gitmiş araya ebe ,dede ,nene kim varsa sokmuş defter ne kadar kötü ve kalitesiz hizmet versede, mükellef smmm nin yüzünden ceza yesede gene eski smmm de kalmış.
Yani bilgi için muhasebemi gerçekten oda ne :D :D :D

Bu başlık altında bir çok meslektaşımız ofis açmanın dezavantajlarından bahsetmiş.
Atladığımız nokta ; bağımlı çalışmanın da birçok sıkıntısı var...
Hayatınızı maddi açıdan belli bir düzene sokmakla birlikte tatmin olmanız güç,
Diğer yandan psikopat veya yer kaygısı olan bir yöneticiniz olma ihitmali yüksek,
Kendinizi yeterince geliştiremediğinizi hissebilirsiniz, hafta içi olan hiçbir toplantıya gidemezsiniz,
Saat 20:00 den önce işyerinden çıkarsanız mutlu olursunuz.
Hem mali müavirlik ofisinde çalışmış hemde şirket tecrübesi olan bir insan olarak 3 kazanacağıma 2 kazanırım kendi iş planımı yaparım ; sosyal hayatımı kendim planlarım diye düşünüyorum. 8) 8)

Sn elegant sizin durum aynen bekara hanımını boşamak hikayesi gibi
Siz büro açtınızmı yada bürodaki masraflar nedir biliyormusunuz, 3 kazanacağıma 2 kazanırım demesi kolay ancak yerleşim yerinizi bilmiyorumda, istanbulda en ufak ofis kiralarından yada patronunuzun ödediği ve hiç düşünmediğiniz ssk yerine cebinizden her ay ödeyeceğiniz bağkurdan haberiniz varmı daha elektriği, adsl, telefon, yemek, kırtasiye, yol vb. giderleri yani onları hiç saymıyorum bile.
İstanbulda bir büronun ortalama gideri aylık şuan 1500 TL nin rahat üzerinde sadece 1500 TL civarı giderleri karşılamak için kaç defter tutmalısınız,o defterlerin tahsilatını her ay düzenli yapmalısınız isterseniz bir ücret tarifesine bakın durumu daha iyi idrak edersiniz. Dışardan bakarken durum güzelde içine girince çok çok farklı.
Ha dersiniz benim 20 tane LTD defterim hazır arkadaş büro giderinide, bağkurumuda faturalarımıda üstüne cebime koyacağım parayıda rahat sağlarım amenna ancak diyorum ya işin içine girmeden konuşması çok daha rahat oluyor işin içine girdiğinizde benim gibi oluyorsunuz.

Daha dün tanıdık elektrikçi bir ağbimiz var sohbet arasında defter dedim sende çevre vardır yardımcı ol dedim cevap ablam SMMM bulsam ona bulurum sana ne defter bulucam oldu ;D ;D ;D

Benim gibi Meslek Mensubu adaylarının (stajyerlerin) bu tür tartışmalardan öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum.Piyasa paylaşılmış.Bu piyasada ne kadar varolabilriz o ayrı tartışma konusu.Velhasıl Kelam ZOR DOSTUM ZOR.