Bütçe Nasıl Yapılır ?

emansur

Tanınmış Üye
Üyelik
30 Tem 2009
Mesajlar
1,502
Konum
İstanbul
Şirketler için bütçe nasıl yapılır arkadaşlar, kıymetli fikirlerinize ihtiyacım var...
 
geçmiş yıl verilerini çıkartıp kalem kalem bunlar üzerinden gerçekleşmesi beklenen hacimlere göre tahmini rakamlar vermeniz gerekir en kısa bu şekilde anlatabilirim :)
 
Şirketler için bütçe nasıl yapılır arkadaşlar, kıymetli fikirlerinize ihtiyacım var...


Bu koskoca bir bilim dalı. Bütçeleme:


Öncelikle planlama yapmak lazım. Yani, üretim, satış, iç satış , varsa ihracat.
Buna göre gelir bütçe tahminleri yapılır. Daha sonra bu üretimi gerçekleştirmek için maliyet bütçeleri, masraf bütçeleri hazırlanır.
Elinizde geçmiş yıl verileri varsa bunlar baz alınıp üzerinde çalışma yapılır. . Örneğin pazarlama departmanı varsa mutlaka bir satış bütçesi vardır. VB.. uzayıp gider.
 
Konuya bir ilave.

Bir Mali Müşavirin Bütçe bilmemesi çok trajikomik geliyor bana. Bunu sebebi eğitim ve ruhsat verme sistemi.
Bugün tüm kurumsal ve büyük firmalar bütçeyle yatıp bütçeyle kalkıyorlar.
Sn Nizam Bey in ifade ettiği üzere bu başlı başına bir uzmanlık konusu. Biz meslek mensubu adaylarına bu bilgileri yüklemeleri yani bunların müfredatta olması lazım.

Halbuki bizler ise neleri tartışıyoruz baksanıza: Muhasebe Denetimi sınavında -bağımsız denetçi lisansı verilmediği halde- soruların neredeyse tamamen Bağımsız Denetim mufredatından sorulmasını.

Yahu kardeşim bize para kazandıracak bilgi lazım para. Ne yapalım biz işimize yaramayan bir sürü saçma sapan bilgiyi ezberleyip? Yıllarca ezbere dayalı sistem yüzünden çekmedik mi bir sürü sıkıntı?

Falan filan işte... Neyse boşverelim yine en kolayını yapalım...
 
aylık faaliyet raporunu yaparsın exelde tabloda yukarda satış aşağıda tek tek giderler olur 1 yıllık toplam tutarı görürsünüz her gideri ilgili departman bilmek zorunda dünyanın esn basit işidir bütçe hazırlamak geçmiş yıl verisini baz alıp gelecek yılla ilgili tahmini yapacaksın faaliyet raporunda yanına bir sütun açıp tahimini diyeceksin gerçekleşen diyeceksin aradaki farkı göreceksin işsteyene örnek verilir
 
Sayın tanga, konunun dünyanın en basit işi olduğundan bahsetmiş, ancak yine de kafa yorulması gereken bir konu.

Şirketin faaliyet alanı, geçmiş yıl rakamları, üretim/hizmet yapısı vs. vs. vs. örnekler çoğaltılabilir. Ama internette bununla ilgili bir sürü uygulama örneği bulabilirsiniz.

Ancak ne kadar teorik bilgi öğrensenizde, bu işin uygulamasını yapan bir finansal planlamacı olur veyahut bir tanıdığınız vs. bu işi yapan birisi olur, en doğrusu kendisiyle biraz bu işlerin uygulaması ile ilgili vakit harcamak olacaktır.
 
bizi kavramlara boğup kendimize güvenimizi elimizden alıp robotlaştırıp köleleştirmek isteyen bu düzenişn ezberci ve paralı eğitimlerine seminerlerine kafa karıştırmalarına boyun eğmeyeceğiz bütçe lafını duyan küçük dilini yutuyor her ne hikmetse aklınızı çalıştırın mantıklı hareket edin kendinize güvenin eliniz ayağınıza dolaşmasın elbette profesyonel destek alın sorun soruşturun ama çekinmeyin bütçe lafından korkmayın bir yıl önceki gelirleri giderleri ayrıntılaştırın ilgili birimlere iletin herkes geçen seneye göre ve bu seneki programına göre tahmini alışını satışını giderlerini söylesin yazsın olsun bitsin hayatınızı korkuya ve strese endekslemeyin örneğin tfrs den ufrs den herkes korkuyor zannediyorki santi türkçe kalkacak yerine arapça japonca çince gelecek hep abartma tantana sanki her bildiğimizi unutmamız gerekiyor gibi tantana ediyorlar bunlara fazla kulak asmayın bütçe yapmaktan da korkmayın
 
Üst