Defter Tasdik Bilgilerinin GİB'e Yüklenmesi Hk.

canan_ieu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Nis 2011
Mesajlar
319
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar ;
yeni ofisimi açtım ve bazı konularda tecrübesizim.
1- Gib e yüklenecek defter bilgileri ne şekilde yapılacak ? Noterler birliği nden kapakları alıyoruz , tasdik yaptırıyoruz. Sonra gib e hangi bilgiler giriliyor ?
2- Mükellefle oda dan temin edeceğimiz sözleşmeyi imzalıyoruz. Bunun haricinde birde beyanname aracılık sözleşmesi var. Bu sözleşme ne zaman yapılıyor ? Yani 2 ayrı sözleşme mi yapıyoruz mükelleflerle ?


Teşekkürler.
 
İyi çalışmalar
1-İnternet Vergi Dairesi'nde E-Beyanname Yetki Bilgileri bölümü Yeni E-Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi Defter Bilgileri Girişi kısmında mükellefe ait T.C. Kimlik Nu.sı veya vergi kimlik nu.sı girildikten sonra
a-Defterin dönemi
b-defter çeşidi(yevmiye,işletme,serbest meslek defteri)
c-tasdik tarihi
ç-noter T.C.Kimlik nu.sı
d-tasdik yevmiye nu.sı


2- E-Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi; müşterilerle hizmet sözleşmesi düzenlendikten sonra yapılması gerekmektedir.
 
burda benimde bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. nisan bir de bende bir mükellef aldım sözleşme yaptım defter tasdik yaptım burada defter bilgileriyüklenirken defterin dönemi hangi tarih aralığı olacak martmı başlangıç olacak bana arkadaşım dönemi şu şekile girmemi söyledi 04.2014-03.2015 nisanda sözleşme yaptığım için bu doğrumu?birde mükellefle sözleşmelerimiz yinede nisanda pyaptıysak bitiş tarihi yıl sonumu yazıcaz ...bana örnekle anlatırsanız çok ama çok sevinirim.bu arada canan hanım bende aynı durumdayım bazı şeyler kafama çok takılıyor sanırım yanlış yapmaktan korkuyoruz ..
 
Malesef maliyenin tam yıl girilme zorunluluğu gibi büyük bir hatası var. 04.2014-03.2015 girilse sanki özel dönem gibi anlaşılabilir. Asıl girilmesi gereken 04.2014-12.2014 ama sistem izin vermiyor. Bana 01.2014-12.2014 girilmesi daha mantıklı geliyor. Sanırım bu bilgi ekranı şimdilik maliye tarafından demo olarak kullanılıyor. Çünkü bu bilgilerin girilmesi zorunluluğuna yönelik resmi bir durum yok.
 
Son düzenleme:
özel dönem gibi anlaşılırsa sıkıntı olurmu.böyle bir zorunluluk yoksa girmeyelimmi sizce.siz napıyosunuz.ben başka bir defter tasdik tarihini yanlış girdim .orayı burayı şurayı deken 40 dk sonra ankarada internet vergi dairesi müdürüne bağladılar.adama sordum dedim böyle bööyle tarihi yanlış girdim diye müdür beyin cevabı amannn önemli değil boşver dedi, ben tabi kurallara uycam korkuyorum ordanda bi ceza olur falan diye malum her yanlışın sonu ceza ... neyse sözleşmeni iptal et tekrar sözleşme yap olur dedi.öyle yaptım...ama işte diğerlerinide yani yukardakileride düzeltmem gereklimi.banada mantıklısı 010.2014-12.2014 geliyor.arkadaşımın yönlendirmesiyle 04.2014 -03.2015 giridim çünkü sizinde dediğiniz gibi aralık kabul etmiyor.
 
Fatma hanım merhaba;
Şöyle açıklayım size kendi uyguladığım yöntem üzerinden:
Örneğin mükellef 01,04,2014 te geldi. 01,04,2014 tarihli hizmet ve beyanname aracılık ve sorumluluk sözleşmesi yaptınız. Sözleşmenize 01,04,2014- 31,12,2014 arası hizmet vereceğinizi yazıyorsunuz. Sisteme girerken de 04,2014- 12,2014 arası yapınca sistem izin vermiyor. Gib 1 yılı tam 12 ay olarak malesef algılıyor. Oraya 01,2014-12,2014 arası yazın. Defter tasdik bilgilerini girin. Zaten defter tasdikte döneme 2014 yılı yazar. Gİdipte mükellef nisanda işe başladıysa defter tasdikte 2014 yılı olarak çıkıyor. Böylece defter tasdikle gibe yüklediğiniz dönemde uyumlu olacaktır. Ben başka meslek mensubundan gelen defterlerin de bilgilerini giriyorum gibe. Mükerrer olacak ama onu da bi zahmet gib çözsün.
Aklınıza takılan başka bir husus olursa yardımcı olmaya çalışırım.
İyi çalışmalar.
 
canan hanım size çok teşekkür ederim.yanlış girdiğim bu sözleşmeleri iptal edip tekrar sözleşme girdim sizin dediğiniz gibi yapıcam.
 
E beyannamede mesajlar bölümüne bakarken defter bilgileri girilmeyen mükelleflerimin olduğunu gördüm. Ben her yeni mükellefin defter bilgilerini giriyorum zaten. Ama ordaki listede eskiler de var. Bu defter bilgilerini her sene mi gireceğiz? Bilgisi olan var mı?
 
Evet, tabiki her sene gireceksiniz. 2014 yılı içerisinde 2014 yılına ait 01.12./31.12.2013 tarihleri arasında yaptırılan defterlerin bilgisi girilecek.
 
Peki yapılmamasının ya da geç yapılmasının cezai bir durumu varmıdır. Bir de kapatan mükelleflerin sözleşmesini iptal ediyormusunuz ediyorsanız ne zaman?
 
Siz eski müşterilerinizin sözleşmelerini iptal etmediğiniz için orada gözüküyor zaten. Sözleşmeleri iptal ettiğinizde orada gözükmezler. Başkalarını bilemem ama ben iptal ediyorum, 15 gün içinde yapılması gerekiyor.
 
15 gün içinde iptal ettiğinizde mesela yıllık gelir vergisi veremiyorsunuz diye biliyorum sözleşme olmadığı için. Ben o yüzden hemen iptal etmiyorum. Bazıları bu şekilde kalmış. Ben bunları şimdi iptal etsem herhangi bir yaptırımla karşılaşırmıyım?
 
15 gün içinde iptal ettiğinizde mesela yıllık gelir vergisi veremiyorsunuz diye biliyorum sözleşme olmadığı için. Ben o yüzden hemen iptal etmiyorum. Bazıları bu şekilde kalmış. Ben bunları şimdi iptal etsem herhangi bir yaptırımla karşılaşırmıyım?
Sözleşme döneminde olan ancak verilme süresi sözleşme sona erme/iptal tarihinden sonraya rastlayan beyanları verebilirsiniz. Ancak önceki dönemlerde verdiğiniz beyan/bildirimlere düzeltme veremiyorsunuz. Hatırladığım kadarı ile 15 gün içinde işlemi yapmadığınız takdirde ceza kesilmesi gerekiyor.
 
Yanlış anlaşılmasın ben diğer edki sözleşmesi olanlara beyanname vermiycem. Sadece eski bazı sözleşmeleri sistemden iptal etmemişim. Bunlarla ilgili herhangi bir beyanname verilmeyecek. Bu sözleşmelerle ilgili cezai bir durum olup olmadığını soruyorum.
 
İptal tarihini bugün yaz, onay tarihini de sonraki 15 gün içine bir tarih yaz. Problem çıkmaz. İki tarih arasında 15 günden fazla bir süre olursa ceza yersiniz.
 
selam arkadaşlar

ben yeni büro açtım. mükellefin 2015 defterini tasdik ettirdim. sözleşmeyi ocakta yapacağım.yani 1 ocaktan itibaren defterini ben tutacağım. Defter bilgi girişlerini sözleşmeyi yaptıktan sonramı girmeliyim ? yoksa aralık ayı sonuna kadar girmem mi gerekiyor cevap yazarsanız sevinirim.
 
Merhaba, sözleşme girişi yapmadan defter bilgilerini zaten yazamazsınız, sözeşme girişini yaparken defter bilgilerini de girersiniz.
 
2015 yılı defter tasdik bilgileri 2014 te olduğu gibi ocak sonuna kadar mı girilecek acaba ?
 
Üst