Demirbaşlarda Bütünlük Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ant Z

Tanınmış Üye
Arkadaslar merhaba
firma yemekhanesi İcin 30 adet masa alıyor tanesi 500 tl fatura 15000 tonu fatura gider mıdır Demirbas mıdır ?
Teşekkür ederim

Ynt: Demirbaşlar hakkında

Selamlar
Firmanın gider ihtiyacına göre karar veriniz.Birim fiyat açısından gidere yazılabilir.Firmanın gidere ihtiyacı yoksa demirbaşa alabilirsiniz.
Saygılar

yemekhaneye alınan masaların tek başına değilde, İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edeceği düşünülürse demirbaşa alınmalı diye düşünüyorum.

Ant Z ' Alıntı:
Arkadaslar merhaba
firma yemekhanesi İcin 30 adet masa alıyor tanesi 500 tl fatura 15000 tonu fatura gider mıdır Demirbas mıdır ?
Teşekkür ederim

Tek başına değerlendirmeyip,toplu olarak değerlendirmeniz ve demirbaşlara atmanız daha uygun olur.

bence de demirbaş a atmanız yerindedir. Herbiri sınırın altında kalsa da iktisadi ve teknk bütünlük kavramı dahilindedir.

Aslında ustadlar
yemekhane masa sandalyesini ornek olarak verdim yani o masalar sandalyeler firmanın her bölümünde var ornek danışmada , toplantı odasında bazıları personele gitti
bu tip faturalarda iktisadi bütünlük kavramını kafamda oturtamiyorum mesela su saatlerinin üzerine 1000 adet sayaç okuma aleti aldılar tek basına 80 tl

Ben bu masaların iktisadi bütünlük oluşturduğunu açıkçası düşünmüyorum.Örneğin oturma grubu olsa ikili koltuk tekli koltuk dersiniz bunlar oturma grubunu oluşturuyor diyebilirsiniz.Sonuçta bu masaları topladığınızda masa grubumu diyeceksiniz.Kaldı ki bu masaları Sayın Antz'nin son yorumunda dediği gibi işyerinin çeşitli yerlerine de dağıtabilirsiniz.Bilgisayar alsanız bütün parçaların toplamı bilgisayarı oluşturuyor,örneğin monitör bilgisayardan ayrı düşünülemez dersiniz iktisadi bütünlük sayarsınız.Ama buradaki masalar için aynı şeyi düşünmek bana hata gibi geliyor.Çünkü ortada oluşan bir bütün yok. Kaldı ki birim fiyat açısından kanun bana gider yazma hakkı veriyor.Bunlar bütündür demirbaşa alınmalıdır diye bir dayatma yapılabileceğini hiç sanmıyorum..
Tabiki bunlar kişisel görüşümdür.
Saygılar

Ustad birde demirbaşa alırsam hepsinin tek tek mı alacağım çünkü bazıları kırılır satılır
tek tek kayıt edeceksek (400)tl neden gidere atamıyorum ?
Cevap yazan üstadlara çok teşekkür ederim bu konu heryerde karşıma çıkıyor doğrusunu yapmak istiyorum

Ant Z ' Alıntı:
Ustad birde demirbaşa alırsam hepsinin tek tek mı alacağım çünkü bazıları kırılır satılır
tek tek kayıt edeceksek (400)tl neden gidere atamıyorum ?
Cevap yazan üstadlara çok teşekkür ederim bu konu heryerde karşıma çıkıyor doğrusunu yapmak istiyorum

olay bütünlük arz ediyor çünkü aynı gider veya gelir biriminde aynı yere masaları koyuyorsun
farklı yerlere konulmuş olsalardı ayrı ayrı gider yazabilirdin
hepsini demirbaşa alman kanaatimce uygundur

Değerli Üstad

255.01 Masa
255.01.001. 1 Numaralı Masa

Bu şekilde mi yapacağım hepsini tek tek ?

Barkod okuyucu almak gerekli sanırım bunun için değil mi

Saygılarımla

Ant Z ' Alıntı:
Değerli Üstad

255.01 Masa
255.01.001. 1 Numaralı Masa

Bu şekilde mi yapacağım hepsini tek tek ?

Barkod okuyucu almak gerekli sanırım bunun için değil mi

Saygılarımla

o kadarda abartma

255.001 yemekhanede kullanılan masalar
255.002 çardakta kullanılan masalar
255.003 balkonda kullanılan masalar
255.004 tavanda duranlar
vs vs

Ben bu masaların iktisadi bütünlük oluşturduğunu açıkçası düşünmüyorum.Örneğin oturma grubu olsa ikili koltuk tekli koltuk dersiniz bunlar oturma grubunu oluşturuyor diyebilirsiniz.Sonuçta bu masaları topladığınızda masa grubumu diyeceksiniz.Kaldı ki bu masaları Sayın Antz'nin son yorumunda dediği gibi işyerinin çeşitli yerlerine de dağıtabilirsiniz.Bilgisayar alsanız bütün parçaların toplamı bilgisayarı oluşturuyor,örneğin monitör bilgisayardan ayrı düşünülemez dersiniz iktisadi bütünlük sayarsınız.Ama buradaki masalar için aynı şeyi düşünmek bana hata gibi geliyor.Çünkü ortada oluşan bir bütün yok. Kaldı ki birim fiyat açısından kanun bana gider yazma hakkı veriyor.Bunlar bütündür demirbaşa alınmalıdır diye bir dayatma yapılabileceğini hiç sanmıyorum..
Tabiki bunlar kişisel görüşümdür.
Saygılar

Merhaba,

umarım hala bu foruma üyesinizdir.
Demirbaşlarda teknik ve iktisadi bütünlük olarak bir sorum var, günlerdir araştırıyorum ama mantıklı bir cevap bulamadım.
Yeni kurulacak bir firma için laboratuvar malzemeleri alıyoruz;
bir faturada laboratuvar tesisi kurmak için gerekli tüm malzemeler alınmış (dolap, raf, tezgah vb.)
fatura toplamı olarak tutarı yüksek,
ilk etapta laboratuvar takımı diye işlenir diye düşündüm ama,
bu defa da amortisman listesinde bu tanıma uyan bir demirbaş ve kullanım ömrü bulamadım,
Ayrıca kategori olarak mantıklı bir atama yapamadım.
Bir bütünlük düşünüldüğünde kullanım ömrü ve amortisman süresi ne olur acaba.
Yardımcı olursanız sevinirim.

dolapları dolap olarak, rafları raf olarak vb şekilde guruplamanız gerekli. Faturada bunların bedelleri ayrı ayrı olmalı. grup bazında amortisman süreleri faklı olabilir.

Merhaba,

umarım hala bu foruma üyesinizdir.
Demirbaşlarda teknik ve iktisadi bütünlük olarak bir sorum var, günlerdir araştırıyorum ama mantıklı bir cevap bulamadım.
Yeni kurulacak bir firma için laboratuvar malzemeleri alıyoruz;
bir faturada laboratuvar tesisi kurmak için gerekli tüm malzemeler alınmış (dolap, raf, tezgah vb.)
fatura toplamı olarak tutarı yüksek,
ilk etapta laboratuvar takımı diye işlenir diye düşündüm ama,
bu defa da amortisman listesinde bu tanıma uyan bir demirbaş ve kullanım ömrü bulamadım,
Ayrıca kategori olarak mantıklı bir atama yapamadım.
Bir bütünlük düşünüldüğünde kullanım ömrü ve amortisman süresi ne olur acaba.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın defnedeniz,

İktisadi bütünlük konusu biraz karmaşık o konuya girmiyeceğim. Sizin açıklamanızın da yeterli olduğunu söyleyemem. Ancak birkaç başlık halinde yol göstereyim.

Öncelikle "yeni kurulan bit şirket" dediğiniz için fatura içindeki herşeyin laboratuarla ilgili olduğunu düşünemedim. Örneğin büro malzemeleri de olduğunu varsayıyorum. Eğer böle ise 255 hesap altında iki başlık açın

1 - Büro Demirbaşları
2 - Laboratuar Demirbaşları gibi
faturayı buna göre bölümlendirin.

Ayrıca amortisman listeleri hazırlayın faturadaki her satır ayrı ayrı listelenmelidir. Ancak aynı ürünün birden fazla adedi tek satırda yazılabilir ( 100 adet deney tüpü gibi ) ve her birinin amortisman oranını ayrı ayrı bularak amortisman listelerini hazırlayın.

Listeler doğru ve tutarlı şekilde tutulursa 255 hesapta ayrıntı yazmanıza gerek olmadığını hatırlatırım.

Sayın Tahsin bey,

İktisadi bütünlük sağlamadığını söylemişsiniz ama sağlıyor. Mesela yemekhaneye girdin Kaç tane masa var 10 Bunlar iktisadi bütünlüktür.

Örnek olarak söylüyorum; İşletme 100 TL den 20 Masa aldı. 2.000 TL yapar
10 tanesini yemekhane.
5 tanesini dinlenme yeri.
5 tanesini Üretimde kullandı.

Yemekhanede bulunan 10 Masa Demirbaştır. Diğer yerlerdeki ürünler demirbaş sınırını geçmediği için giderleri. Yani iktisadi bütünlük derken Bir çok yönden bakılır. Kullanım amacı,Kullanım yeri, Departman vb.

Örnek: 10 tane 100 TL de pazarlama elemanlarına telefon alındı. Yan yana durmuyor ama Aynı departmanda aynı amaçla kullanmak için alındığından iktisadi bütünlük sağlıyor demirbaştır. 5 tanesi Genel yönetim 5 tanesi Pazarlama olursa Burda ise 5 erli gruplar olarak değerlendirmek gerekiyor. 5 tanesi pazarlama amaçlı 5 tanesi yönetim amaçlı olduğundan demirbaşa girmiyor. vb.

Verdiğiniz örnekte ise kesinlikle bütünlük arz ediyor. Demirbaş olmalıdır.

günaydın , çalıştığım şirketin aracına ait yakıt pompası değişimi yapılmıştır. faturasını işlerken ki muhasebe kaydı konusunda yardımcı olurmusunuz. araç doblo ve müşteri ziyaretlerinde ve şubeler arası mal tasımada kullanılıyor. bedelı 400 tl

günaydın , çalıştığım şirketin aracına ait yakıt pompası değişimi yapılmıştır. faturasını işlerken ki muhasebe kaydı konusunda yardımcı olurmusunuz. araç doblo ve müşteri ziyaretlerinde ve şubeler arası mal tasımada kullanılıyor. bedelı 400 tl

740 veya 770 hesaba alabilirsiniz.