Devir Hakkı Nedir - Yeni Kira Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır ?

Üyelik
18 May 2011
Mesajlar
26
Konum
İstanbul



İyi günler forumdaşlar

Gününüz hayrola...


Kendimce mühim saydığım 2 temel sorum olacaktı, cevaplarsanız çok sevinirim.


Bizim bir dükkanımız var. Şu an içinde ayakkabı mağazacılığını işletmekte olan bir kiracı bulunmakta ve de yaklaşık 1-2 ay sonra -yaptığı işi yürütemediğinden- işi bırakacak.
Fakat geçenlerde bize şöyle bir şey söyledi:



1-) "Şimdilik elimizdeki malları eritiyoruz. 1-2 ay sonra da çıkacağız. Ancak sizde uygun görürseniz, ayakkabı işiyle uğraşan bir tanıdığımız var. Elimizdeki mallar bitmeyebilir. Dolayısıyla onun buraya gelmesini kendimizce uygun gördük. Kira ödemelerinde de bir sıkıntı yaşamazsınız. Çok sağlam biridir, biz nasılsak o da öyle biri gibisinden" şeyler söyledi...

Kiracıyla en başta yaptığımız kira akdinde devir ve temlik hakkının olmayacağını, bir başkasına kiraya verilmeyeceğini ve de hava parası gibi şeylerin asla ve kat'a kabul sayılmayacağını sözleşme üzerinde belirtmiştik.


a-) Farzedelim ki; burada devir imkanı gerçekleşmiş olsun, yani kendisinin bulduğu şahsı bize kiracı olarak getirmiş olsa DÜKKAN SAHİBİ OLARAKTAN bu durumun bize ne gibi zararı olur???



b-) Ayrıca bu devir hakkı denen durum kötü bir şey midir?? Şahsen ben kiracının bulduğu şahsa pek güvenemiyorum. Belki ileride kiralarını ödemede sıkıntı yaşatabilir gibisinden...




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




2-) Ola ki kiracımın getirdiği şahıstan memnun kalmadık yahut çeşitli hususlardan ötürü anlaşamadık diyelim.

Biz sonradan başka birine dükkanımızı kiraya verdiğimiz takdirde yapacağımız yeni kira sözleşmesinin "HAKKA VE HUKUKA UYGUN BİR ŞEKİLDE" olması açısından sözleşmede mutlaka yapmamız ve de dikkat etmemiz gereken hususların neler olması gerektiğini öğrenebilir miyim? (Kiraların bankaya yatırılması, devir hakkı olmaması vs vs gibi...)




Şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İşyerinizi mevcut kiracınızın getirdiği yeni kiracıya vermek istiyorsanız. Onunla kira sözleşmesi yapmanız gerekir. Sözleşmede; kira süresinin, kira tutarınının brüt mü net mi olduğunun, yıllık kira artış oranlarının, işyerinde bulunan demirbaş eşyanın yazılması, sağlam ve kullanılır durumda olduğunun açıkça yazılması gerekir. Kiranın tahsil edilmesini garanti altına almak için banka teminat mektubu alabilirsiniz. Tarihsiz çek alabilirsiniz, eski kiracı ile yeni kiracının imzalayacağı senet alabilirsiniz.
Tabi teminat mektubu dışındaki teminatların garantisi yok. Ödenmemesi halinde tahsili ve tahliyesi için dava açmanız gerekir.
 
Sevgili Formdaşım Figo

Sorularına madde,madde cevap yazarak gidelim.

1-)"Şimdilik elimizdeki malları eritiyoruz. 1-2 ay sonra da çıkacağız. Ancak sizde uygun görürseniz, ayakkabı işiyle uğraşan bir tanıdığımız var. Elimizdeki mallar bitmeyebilir. Dolayısıyla onun buraya gelmesini kendimizce uygun gördük. Kira ödemelerinde de bir sıkıntı yaşamazsınız. Çok sağlam biridir, biz nasılsak o da öyle biri gibisinden" şeyler söyledi...

Kiracıyla en başta yaptığımız kira akdinde devir ve temlik hakkının olmayacağını, bir başkasına kiraya verilmeyeceğini ve de hava parası gibi şeylerin asla ve kat'a kabul sayılmayacağını sözleşme üzerinde belirtmiştik.


Cevap: 1.Sorunun cevabı zaten sorunun içinde ''sizde uygun görürseniz'' neden çünkü ''Kiracıyla en başta yaptığınız kira akdinde devir ve temlik hakkının olmayacağını, bir başkasına kiraya verilmeyeceğini ve de hava parası gibi şeylerin asla ve kat'a kabul sayılmayacağını sözleşme üzerinde belirtmişsiniz.Buraya kadar herşey doğru bundan sonrası ayrı bir konu adamın sağlam olması,kirasını zamanında ödemesi,v.s,v.s


Soru:Farzedelim ki; burada devir imkanı gerçekleşmiş olsun, yani kendisinin bulduğu şahsı bize kiracı olarak getirmiş olsa DÜKKAN SAHİBİ OLARAKTAN bu durumun bize ne gibi zararı olur???

Cevap:
Fardelim ki burda devir imkanı-sözleşmeye göre,sizde uygun görmezseniz olmazda-sizin haberiniz olmadan yapıldı direk devir alan için tahliye nedeni ayrıca açılış için vergi dairesine kira kontratı götürecek siz kira kontratını imzalamasanız o nasıl vergi dairesine bildirecek diyelim ki bir şekilde imzaladı verdi.O zaman da SMİYB düzenlemiş olacak ve ceza yiyecek.Yine Farzedelim ki siz uygun gördünüz o zaman da Kira kontratı yapar.Size ait olanları Kira Kontratında belirtir Ayrıca birde kendisinden ''KİRA TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ'' alırsınız.Tabi Yukarda Bülent249 arkadaşımızın yazdıklarıda doğru onlarda yabılabilir hatta size onu öneren bir önceki kiracınızın yeni devir alanla kira kontratı yaparken onuda ''KEFİL'' yazabilirsiniz.
Size Dükkan sahibi olarak devir işlemlerinde birşey olmaz.Yanlız Tapudan devir olmasın.!!!

Soru:Ayrıca bu devir hakkı denen durum kötü bir şey midir?? Şahsen ben kiracının bulduğu şahsa pek güvenemiyorum. Belki ileride kiralarını ödemede sıkıntı yaşatabilir gibisinden...

Cevap :
Devir hakkı kötü birşey değil.Bu zamanda kirasını ödeyen kiracı çok az.Eğer kiracının bulduğu adama güvenmiyorsan o zaman kiracına devir hakkı olmadığını,mallarını satmasını hatta ona 1 veya 2 ay gibi kirasını ödemek şartıyla izin verdiğini söyle olsun bitsin.Anladığım kadarıyla kiracında devir yaparak devirden alacağı parayla zararını kapatmak istiyor.

2-)
Ola ki kiracımın getirdiği şahıstan memnun kalmadık yahut çeşitli hususlardan ötürü anlaşamadık diyelim.

Biz sonradan başka birine dükkanımızı kiraya verdiğimiz takdirde yapacağımız yeni kira sözleşmesinin "HAKKA VE HUKUKA UYGUN BİR ŞEKİLDE" olması açısından sözleşmede mutlaka yapmamız ve de dikkat etmemiz gereken hususların neler olması gerektiğini öğrenebilir miyim? (Kiraların bankaya yatırılması, devir hakkı olmaması vs vs gibi...)

Cevap:Bu soru çok detaylı bir soru yaz,yaz bitmez onun için kısa ve öz yazacağım.Kira Kontratı yaparken zaten Kanuna yani Borçlar Kanununa çok aykırı birşeyler yazamasın.Dolayısıyla Kanununa aykırılık teşkil etmeyen sözleşmeler hakka ve hukuka uygun olurlar tabi birde vicdan meselesi var.Karşı kişinin bilgisizliğinden ve onun zor durumundan faydalanmamak gibi.Diğer yönden Kiranın bankaya yatması,devir hakkı olmaması,kefil almak,hatta Kira tahliye taahhütnamesi almak v.s,v.s bunlar kanuni yönden kendi hakkınızı korumak için


Saygılarımla


 
Son düzenleme:
Sevgili Formdaşım Figo


Yine Farzedelim ki siz uygun gördünüz o zaman da Kira kontratı yapar. Ayrıca birde kendisinden ''KİRA TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ'' alırsınız.




Ferhat hocam size ne kadar teşekkür etsem azdır. Hakkınızı ödemek inanın zordur. Üşenmeden o kadar uzun yazıma cevap vermişsiniz. Tabi burada @bulent249 kardeşimi de unutmam yakışık almaz. Ona da çok teşekkürler.


Yazdıklarınızın hemen hemen çoğunu anladım. Takıldığım kısımlar şuralar:



Ek Soru-1: "Kira tahliye taahhütnamesi alırsınız." Demişsiniz ya hani, bunu nasıl alacağım? Hazır metin var mıdır?
Birde kiralayan bunu vermekten çekinir gibime geliyor. Beni çıkarır gibisinden :)



Size Dükkan sahibi olarak devir işlemlerinde birşey olmaz. Yalnız Tapudan devir olmasın.!!!



Ek Soru-2: Peki saygı değer hocam buradaki " Yeter ki tapudan devir olmasın." Sözüyle neyi ima ettiniz? Burayı pek anlayamadım doğrusu :s


Şimdiden bolca teşekkür ederim :)
 
Renkli yazı kullanmak forum kurallarına aykırıdır. Lütfen düzeltiniz.
 
Sayın Figo

Rica ederim eğer yazdıklarımız faydalı olmuş ise bizim için en büyük mutluluk bu.Gelelim son sorularınıza

''Kira Tahliye taahhütnamesi'' elle hazırlanacağı gibi noter önündede hazırlanabilir.Bu taahhütnamede kiracının kiraladığı yeri kira sözleşmesinin sonunda kiraladığı yeri şartsız,ihtara gerek kalmadan tahliye edeceğini taahhüt eder.Kiralayacak olan bunu vermekten çekinirse sende kiraya vermezsin.Eğer kiralayana güveniyor vede kefil alabiliyorsan o zaman bu taahhütnameye gerek yok.


Bazen insanlar kandırılıp devir yapmak için tapudan sanki satış gibi devir işlemi yaptırılıyor.Bunu kastetmiştim.
 
sayın figo

rica ederim eğer yazdıklarımız faydalı olmuş ise bizim için en büyük mutluluk bu.gelelim son sorularınıza

''kira tahliye taahhütnamesi'' elle hazırlanacağı gibi noter önündede hazırlanabilir.bu taahhütnamede kiracının kiraladığı yeri kira sözleşmesinin sonunda kiraladığı yeri şartsız,ihtara gerek kalmadan tahliye edeceğini taahhüt eder.kiralayacak olan bunu vermekten çekinirse sende kiraya vermezsin.eğer kiralayana güveniyor vede kefil alabiliyorsan o zaman bu taahhütnameye gerek yok.


Bazen insanlar kandırılıp devir yapmak için tapudan sanki satış gibi devir işlemi yaptırılıyor.bunu kastetmiştim.

merhabalar benzer bir problem de bende var. 2 yıl önce kiraladım dükkanı ama standart bir kira kontratı ile. Kiracı kiralananı kısmen ya da tamaen devir ve ciro edemez diyor maddelerin birinde. Ama kiracım devretmek istiyor. Buna hakkı yok değil mi?
 
Selamlar saygılar öncelikle bir sorum olucak iş yerimi devir yapicaktim dūkkan sahibi başka bir ilde olduğu için yeni hazırladığımız kira sözlesmesini kargoyla yolladım Kendini sözlesmeye baktigini geri yollamaya zamaninin olmadiğını söyleyerek benim yerime kira sözlesmesine eski imzama benzer imza atabilirsin dedi Bende öyle yapti bu şekilde is yerini devir yaptim iki hafta sonra mal sahibi geldi ben bu kiraciyi istemiyorum dedi tahliye davasi açicagim dedi sözlesmeyi ben imzalamadim diyor Ne yapicagim Yardim Lütfen
 
İmza sahtekarlığı büyük suçtur. Dükkan sahibinin savcılığa suç duyurusu yapması sonucu hapis cezası alabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst