Devreden Sigorta Hakkinda

Üyelik
28 Nis 2014
Mesajlar
3
Konum
Adana
Değerli arkadaşlar devreden sigorta matrahı hakkında öğrenmek istediğim bir kaç konu bulunmaktadır. Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.
*
1. 5510 sayılı kanunun 80. maddesinin 3. bendinin d) alt bendi uyarınca; Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tabi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilir.
*
denilmektedir.
*
Bu madde ile ilgili bazı sorularım var.
*
1. Kanun burada ücret ve diğer ödeme ayrımını neye göre yapmaktadır? Örneğin benim işletmemde düzenli olarak aylık veya üç aylık ikramiye, prim vb. ödeme türleri var ise bunlar ücret sayılır mı?
2. İlgili maddeden, ücret olarak sayılan ödeme, SGK tavanını aşsa dahi devreden sigorta matrahı oluşturmadığını anlıyorum. Bu doğru mudur?
3. Son olarak, kanunda; devreden sigortanın devreden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere sonraki ayların matrahına ilave edildiğinden bahsedilmektedir. Bu konuyu somutlaştıracak olursak; örneğin, Ocak ayında 100 TL sonraki aya devreden sigortamiz var*ve farzedelim Şubat - Mart aylarında tam olarak SGK tavanı kadar sigorta matrahımiz olsun. Boyle bir durumda Ocak ayindan devretmis olan 100 TL lik sigorta matrahina ait prim odenemeden ortadan kalkmis mi olacaktir?

Tesekkur ederim.
 
1- Prim ve ikramiyeler ücrete dahildir.Doğal olarak bunlardan da sigorta primi kesilir.

2- İlgili ayda tavanı aşan bir ücret varsa tavana kadar olan kısım için sigorta primi kesilir.Tavanı aşan kısım için sigorta primi kesilmez sadece gelir ve damga vergisi kesilir.

3- Önceki aydan devreden tavanı aşmış olan ücret için sonraki 2 ayda sigorta primi kesilmesi gerekir.Eğer sonraki 2 ayda da yine ücret tavanı aşıyorsa o ücret için prim kesintisi artık yapılmaz.
 
SGK devirinde ücret değil prim/ikramiye gibi ek ödemeler esas alınır. Her ay alınan ücret, fazla çalışma, tatil çalışması karşılığı alanan ücret sadece ilgili ayda tavana kadar olan kısmı prim kesintisine tabidir.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim,

Rietveld'in cevabında: Prim ve ikramiyeler ücret olarak kabul edilir diyor.
merkür2'ün cevabında: prim/ikramiye ödemelerinin ücret dışı ek ödeme olduğu belirtiliyor.

Bu konuyu netleştirebilir miyiz?
 
SGK devirinde ücret değil prim/ikramiye gibi ek ödemeler esas alınır. Her ay alınan ücret, fazla çalışma, tatil çalışması karşılığı alanan ücret sadece ilgili ayda tavana kadar olan kısmı prim kesintisine tabidir.
Bütün ödemeler toplamı devire dahildir. Ücreti tavanın üzerinde ise devir diye bir şey olmaz, zaten her ay aşıyordur.
 
Calisana uc ayda bir ikramiye oduyorsam ve bu ikramiye sebebiyle tavan asiliyorsa burada devreden sigorta var midir?
Yani kanun ucret disi odemeler nedeniyle tavan asilirsa bu devreder diyor. Ben burada ikramiyeyi ucret olarak mi gorecegim ucret disi olarak mi?
 

Benzer konular

Üst