Diğer Adlı Hesapların Kullanımı Hakkonda

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Firma muhasebe kayıtlarında gider hesaplarında 770 hesaba "diğer çeşitli giderler" diye hesap açmış ve bu hesap 770 hesabin yaklasik %30 una ulaşmıştır
Diger adı ile açılan bir hesabın o hesap grubunun belli bir oranını gecmeme koşulu varmidir örneğin genelde %5 den fazla olmamalı diye bir tabir vardır bu sekilde engelleyici düzenleme varmidir
Aynı şekilde 150 hammadde hesabina "150 diğer hammadde alımları"
Diye hesap açılmış ve bu hesap toplamı da 150 hesabin %40 ina ulaşmış durumda
Bu durumu engelleyen bir düzenleme mevcut mudur yoksa diğer adlı hesaplarda sınırlama yok mudur?
Teşekkürler
 
Merhaba
15'li hesaplarla ilgili böyle bir ayrım şartı ve kriter yok.Ancak 7'li GİDER ve MALİYET hesaplarıyla ilgili evet "mutelif,diğer vb" isimlerle açılan bir tali hesaba,bağlı olduğu gider grubuyla ilgili %5'lik bir kayıt sınırı olması gerektiği konusunda ortak bir görüş vardır.Giderleri mümkün olduğunca çeşitlemek gerekir.
Fakat şöyle bir hesap planı oluşturmak mümkündür.
770 altında örneğin birinci kırılım olarak 770.01-Diğer Çeşitli Giderler isimli bir hesap açıp bununda altında yine örneğin 770.01.01- kırtasiye, 770.01.02- işyeri malzeme vb.gibi hesaplar açılabilir.Bu durumda 770.01 alt hesabını 770 ana hesabına oranlamazlar.Burada %5'lik bir sınıra bakılmaz.Çünkü 01 alt hesabının da kendi içinde başka alt hesapları vardır ve giderler çeşitlendirilmiştir.
 
TDHP çerçevesinde, öncelikle % 5 konusu bir şehir efsanesi, 1 sıra numaralı Muhasebe Sistem Uygulama Genel Tebliğinde, konuyla ilgili şu açıklama var;

c) BİLANÇONUN BİÇİMSEL YAPISI :

İşletmeler bilançolarının bir örnekliğini sağlayarak karşılaştırılmalarında kolaylık sağlamak ve anlam birliği oluşturmak amacıyla, ek formlardaki tipleri bilançolarının düzenlenmesine esas alırlar (Ek Tablo 1-2).

Varlıklar, dönen ve duran olarak adlandırılan iki grupta toplanır. Dönen varlıklar grubunda, bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrileceği veya kullanılacağı tahmin edilen varlıklar toplanır. Duran varlıklarda ise, normal şartlar altında bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülmeyen veya yararları bir yılda tükenmeyecek olan varlıklar yer alır.

Kaynaklar, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklarla özkaynaklardan oluşur. Kısa vadeli yabancı kaynaklar bir yıl içinde ödenmesi gereken; uzun vadeli yabancı kaynaklar ise bir yıldan sonra ödenecek olan borçlardan oluşur. Özkaynaklar ise işletme sahip veya ortakları tarafından işletme kişiliğine tahsis edilmiş kaynakları oluşturur.

Bilanço hesapları arasında mahsup yapılamaz. Tabloda "Diğer" başlığı altında yer alan bir kalem tutarının, ait olduğu grubun toplam tutarının % 20 sini aşması durumunda, bu kalem ayrı bir başlık altında ayrıca gösterilir.
c) GELİR TABLOSUNUN BİÇİMSEL YAPISI:

İşletmeler, gelir tablolarının bir örnekliğini sağlayarak karşılaştırılmalarında kolaylık sağlamak ve anlam birliği oluşturmak amacıyla ek formlardaki biçimde düzenlerler. (Ek Tablo 3-4)

Gelir Tablosu hesapları arasında mahsup yapılamaz. Tabloda "diğer" başlığı altında gösterilen gelir ve gider unsurlarının ait oldukları grubun toplam tutarının % 20'sini aşması halinde, bu kalem ayrı bir başlık altında ayrıca gösterilir. Tutarı olmayan kalemler gelir tablosunda yer almaz.

Bu açıklamalar ışığında Diğer kalemi ait olduğu gurubun % 20'sini aşarsa ayrı bir hesap başlığı altına alınması gerekiyor. Konuya bağlı olarak 7'li hesapların da benzer şekilde diğer içinde yer alan başlıkların içeriklerine göre ayrı gider kalemleri halinde dağıtılması gerekiyor. Gider kalemlerinin ana başlığa aykırı olmayacak şekilde alt hesaplar olarak açılması mümkün bulunmaktadır.
 
Üst