Doğum Yapan Kadın İşçi

Üyelik
18 Tem 2005
Mesajlar
1
Doğum yapan kadın işçi işverenden maaşını tam olarak mı alır yoksa bu dönem raporlu göründüğü için SSK dan bir ödenek mi almalıdır? Çalışanımız doğum öncesinde hiç izin kullanmadan son güne kadar çalıştı bu durumda doğum izni olan 4 aylık sürenin hepsini doğum sonrası kullanabilir mi? Maaşından hangi ssk kesintileri yapılmalıdır? Şimdiden teşekkür ederim
 
analık hali

''Doğum yapan kadın işçi işverenden maaşını tam olarak mı alır yoksa bu dönem raporlu göründüğü için SSK dan bir ödenek mi almalıdır? Çalışanımız doğum öncesinde hiç izin kullanmadan son güne kadar çalıştı bu durumda doğum izni olan 4 aylık sürenin hepsini doğum sonrası kullanabilir mi? Maaşından hangi ssk kesintileri yapılmalıdır? Şimdiden teşekkür ederim ''
sırayla gidelim sskdan ödenek olarak alır net olarak ne kadar gözüküyorsa çekle ödüyorlar diye biliyorum 2 soru ise rapor getirirse 4 ayı doğumdan sonra kullanabilir altı ayda ücretsiz izin kullanma hakkı vardır sigortadada maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz 30 gün gözüken çalışma süresini sıfır olarak kodlayacağın için raporlu gibi gözükecektir.eksik gün bildirim formunuda doldurup göndermeyi unutma! iyi çalışmalar
 
Merhaba

Doğum yapan kişi ücretli izinde olması sebebiyle Eksik Çalışma Formu düzenlenmesine gerek yoktur.

Doğum izninin tamamını sonrasında da kullanabilir.

Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller
MADDE 55. - Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:

a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).
b)Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.
c)İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).
d)Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla).
e)66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.
f)Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.
g)3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.
h)İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.
i)İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.
j)İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.
k)Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.


Maddeden anlaşılacağı üzere doğum yapan kişi ücretli izinde olmasına karşın işbaşı sonrası işe başladığı süreçte evraklarını SSK verdiği anda parasını nakden alabilir.

Ancak uygulamada kişi ile işveren arasında olan iyi niyet kuralları çerçevesinde kişi her ay maaşını alıp, işbaşı yaptığı zaman SSK dan alacağı meblağı işverene iade edebilir.

NOT:Kişinin SSK dan almış olduğu rapor ve tarihi önemlidir

Saygılarımla
 
benim bildiğim kadarıyla doğum yapan işçi (4857'ye74 md) doktorun izniyle doğumdan önceki üç haftaya kadar çalışabilir yani sekiz haftadan geri kalan (8-3=5) beş hafta doğumdan sonrasına eklenir. yoksa son ana kadar çalışması diye bir durum söz konusu değil
".......Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğumdan sonrası süreler eklenir." 4857 /74 md.
 
Sayın , Özgür

Ben de sizinle aynı görüşteyim ve yazılı olanda o şekilde. Ancak uygulamada aynı durumu biz de bir çalışanımızla yaşadık ve herhangi bir sorunla karşılaşmadık

Saygılarımla
 
[işçinin başına bir iş gelse ssk parasını işverenden talep eder. dikkatli olmanızı öneririm
 
Sayın Muro

Söz etmiş olduğumuz örnek tabiki istisnadır. Ancak kişi kendi isteği ile bu kararı vermiştir. Bizler üzerimize düşen görev olarak yasal durumunu kendisini bildirdik. Şayet gebe kişi bir risk taşıyor olsa, elbetteki ne kendi son ana kadar çalışabilir. Ne de hiç bir işveren kendisini bu koşullarda çalıştırır. Tekrar belirtiyim. Bu istisnadır.

Ancak ben açıklama yaparken uygulamada bu şekilde durumlar olduğuna değinmek istemiş ve kişi hakkı olan izin süresini doğum sonrasında kullanabilir ve SSK tarafından da herhangi bir sorun yaşamadık demek istemiştim.

Keza ben de her iki çocuğum da son ana kadar çalışmıştım. Eminim sizde çok iyi biliyorsunuzdur ki hiç bir anne ne kendi hayatını ne de doğacak bebeğinin hayatını riske etmez.

Saygılarımla
 
Üst