Doğum Yapan Kadının Emeklilik Şartları

Üyelik
17 Eyl 2008
Mesajlar
9
Merhabalar,

SSK'da İşe başlama tarihi 1.2.1988 ve doğum tarihi 10.03.1958 olan kadın 1.5.1992 tarihinden itibaren isteğe bağlı olarak prim ödemeye başlamıştır.Toplam prim gün sayısı Ağustos 2008 tarihi itibari ile 4.854. İsteğe bağlı olarak 371 gün prim ödemeye devam etmesi durumunda Eylül 2009'da emekli oluyor.

Bu konu hakkında 2 sorum bulunmaktadır.

1- 1977 ve 1981 yıllarında doğum yapan bu kişi 1 Ekim tarihi itibari ile sadece 371 günü borçlanarak bu yıl emekli olabilir mi? Bu durumdan isteğe bağlılar yararlanabilir mi?
2- İsteğe bağlı olarak kalan prim gün sayısını (360 gün) 1.10.2008 tarihi itibari ile erken ödeme durumunda aylık %4 indirimden yararlanarak erken emekli olabilir mi?

Saygılarımla,


Not: Lütfen başlık açmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz. Forum'da büyük harflerle başlık ve mesaj içeriği yazmak yasaktır.
 
Ynt: Doğum Yapan Kadının Emeklilik Şartları

merhaba

Doğum borçlanması yapılabilmesi için SSK'lı olarak fiili çalışma yapıp ve doğumdan dolayı hizmet aktinin sona ermesi ve 2 yıl boyunca doğumdan kaynaklanan sigortasızlık halinin devam etmesi sonucu bu geçen 2 yıllık süreyi 2 çocuğa kadar 2 defa olmak üzere borçlanma imkanı getiriliyor.
Buna göre zaten sizin sigortalılığınız doğumdan sonraki bir tarihte başlamış (1988 ) ya siz bu haktan faydalanamıyorsunuz. Her ne kadar bu konuda SSİ yönetmeliğinde açıklayıcı bir cevap olmasa da ve bu konuda yazılanların ve yorumların ötesinde başka da net bir karar olmadığından dolayı, bu yazdıklarımı tamamiyle kendi kanaatim olarak algılamanızı rica ediyorum.

2.sorunuza gelince
4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kişilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar, isteğe bağlı sigortalı olanlar ve 60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kişilerin kendileri, peşin olarak en fazla 360 güne kadar olan primlerini erken ödeyebilirler. Erken ödeme indirimine ilişkin süre, ödemenin yapıldığı günü takip eden günden kanunî ödeme süresinin son gününe kadar (son gün hariç) geçen gün sayısı dikkate alınarak hesaplanır. Taksitler hâlinde yapılan ödemelerde, birden fazla taksitin erken ödenmesi hâlinde süre, erken ödenen her bir taksit içinde aynı şekilde belirlenir. Kanunun 87'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yükümlülerin ödeyeceği prim alacağının yasal ödeme süresinin hesabında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 18'inci maddesiyle uzayan süreler dikkate alınır. Erken ödeme indirimi, ödemenin yapıldığı ayda ödeme vadesi başlamış ayın prim tutarı hariç olmak üzere takip eden ayların primlerine ödemenin yapıldığı tarihi takip eden günden başlamak üzere Bakanlar Kurulu'nca belirlenen indirim oranları dikkate alınarak günlük hesaplanır.
İbrahim IŞIKLI

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU
17.09.2008


yukarıda ki alıntıda açıklandığı üzere siz isteğe bağlı olarak erken ödeme yapabilir ve bu indirim hakkından da faydalanabilirsiniz.
 
Ynt: Doğum Yapan Kadının Emeklilik Şartları

merhabalar,
20.10.1965 doğumlu, ilk işe giriş tarihi 1991 olan ve 1995 de çocuğu olan ama çocuk olduktan sadece 40 gün sonra işe geri dönen,1998 de işten çıkan daha sonrada ara verdikten sonra tekrar çalışıp en son 2005 de çıkış verilen ve 2006 nın 2. ayından itibaren isteğe bağlı olan bayan borçlanmadan faydalanabilir mi? faydalanırsa ne zaman emekli olabilr? emeklilik şartları nelerdir?
şimdiden teşekkürler.... saygılarımla hüseyin arslan
 
Ynt: Doğum Yapan Kadının Emeklilik Şartları

merhaba

Doğum yapan SSK'lı kadının iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonraki iki yıllık işsiz olarak geçen süreyi borçlanması imkanı getirildi.SSK'lı (4/a) olarak çalışan kişi doğumdan sonra iki yıl boyunca çalışmaz ya da isteğe bağlı prim ödemez ise işsiz geçen süreyi borçlanarak emekliliğine saydırabilecek. Yani sizin fiili çalışma sözkonusu olduğu için (doğumdan sonraki 2 yıl içerisinde) Ortada çalışılmayan ve bolşta geçen bir süre bulunmadığından bunu borçlanma imkanınız zaten söz konusu olmayacaktır.

Sizin emeklilik için şartınız 20 yıl sigortalılık süresi 47 yaş ve 5450 prim günü olması gerekiyor.
Prim gün sayısını SGK internet sitesinden toplam gününüze bakabilirsiniz, sigorta süreniz 20111 yılında doluyor,yaşınız ise 2012 yılında dolacak olup, şuanda kesin diyebileceğim 2012 yılından önce emekli olamayacak olmanız,yanlız isteğe bağlılığınızı 01.10.2008 tarihinden sonra yani 2011 yılının 6.ayından önce mutlaka sonlandırıp fiili olarak bir işyerinde SSK'lı olarak kalan prim gün sayınızı tamamlayın,zira bağ-kur şartlarına tabi olmanız söz konusu olacaktır.
 
Ynt: Doğum Yapan Kadının Emeklilik Şartları

Size ufak bir soru sormak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sigorta başlangıcım 1979.Bir aylık ödenmişlliğim var sadece sonra işten ayrılıp evlendim.2005 ten sonra tekrar çalışmaya başladım. 1981-1984-1985 te üç çocuk sahibi oldum.932 gün prim ödenmişliğim var ve hala çalışmaya devam ediyorum.yeni çıkan çocuklarla ilgili olan kanundan yararlanabiliyor muyum ve ne kadar erken emekli olabilirim şimdiden yardımınız ve cavabınız için çok çok teşekkürler.hayırlı günler dilerim.
 
Ynt: Doğum Yapan Kadının Emeklilik Şartları

Bir soru da benim olacak 2007 yılında göreve başlayan bir polis memuru kaç sene sonra emekli olabilir? Yeni yasa bunlar için de bir düzenleme getiriyor mu?
 
Üst