E-defter

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan asuri33
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sayın Güroy
Burdan şunumu çıkarmalıyız Ocak ayında e defter uygulamasına geçen bir firma Ocak ayı içinde Kapanış tastiğini yaptırmalıdır.:(

Sayın Güroy
Burdan şunumu çıkarmalıyız Ocak ayında e defter uygulamasına geçen bir firma Ocak ayı içinde Kapanış tastiğini yaptırmalıdır.:(
2014 yılı defterleri eskiden olduğu gibi 30.06.2015 tarihine kadar kapanış onayı yaptırılacak. Bahsettiğiniz konu dönem içerisinde e deftere geçenleri kapsıyor. Örneğin kasım ayında başvurdunuz, bir aralıktan itibaren e defter kapsamına girdiğinizden kasım ayı sonu itibariyle yevmiye defterinizin kapanışını bir ay içerisinde yapmanız gerekir.

2014 yılı defterleri eskiden olduğu gibi 30.06.2015 tarihine kadar kapanış onayı yaptırılacak. Bahsettiğiniz konu dönem içerisinde e deftere geçenleri kapsıyor. Örneğin kasım ayında başvurdunuz, bir aralıktan itibaren e defter kapsamına girdiğinizden kasım ayı sonu itibariyle yevmiye defterinizin kapanışını bir ay içerisinde yapmanız gerekir.

Evet bence de öyle olmalıdır.

Günaydın Arkadaşlar,
biz de Ocak 2015 den itibaren e-defter kullanıcısıyız
..... kullanıyoruz dün sistemcimiz tüm kayıtların tek tek olması yönünde uyardı bizi fakat bu bizim için çok zor olacak bu konuda emin olmam gerekiyor kayıt şekli nasıldır
her satış faturasını tek tek muhasebeleştir bir fatura bir fiş diyor oysa yüzlerce fatura kesiyorum her birine fiş dökmem hem kağıt israfı demek değil mi ne anlamı kaldı e-defter uygulamasının fiş dökmezsem de her ay denetimde oluyoruz fişler tek tek kontrol ediliyor nasıl olacak ayrıca mahsup fişinde neler yazması zorunlu
yine bankaları örneğin gelen havaleleri bankandan dekont iste her bir havaleyi dekont numarası girerek muhasebeleştir diyor bu da çok zor bir günde 30 gelen hvl 30 giden havale eft olduğunu düşünün yüzlerce binlerce mahsup fişi demek doğrusu nedir ne yapmamız gerekiyor kayıt şekli olması gerekli ibareler nedir acil cevap rica edebilir miyim muhasebeleştirme yapamıyorum

Moderatör tarafında düzenlendi:
E-defterin amacı kağıt kullanımını ortadan kaldırmak. Dolayısı ile mahsup yazdırmanıza gerek yok. Zaten tüm belgeler tek tek kayıt olacağı için e-defterde tek tek görülecektir.

Arkadaşlar e defterde toplu fatura girişi yapan varmı. Biz Ocak 2018 de e deftere geçiyoruz. Bir icmalden bahsediliyor. Bunun bir örneği varmı. Faturalarımız çok. Mesela satış faturalarını her günü bir madde yapabiliyormuyum. Ve de toplu girişler nasıl yapılacak?

Merhaba,
aşağıdaki linkten güncel e-defter uygulama kılavuzuna ulaşabilirsiniz.

http://www.edefter.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-DefterUygulamaKilavuzu.pdf

edefter.gov.tr adresinizi sık kullanılanlar listenize eklemenizi ve gün aşırı girip bakmanızda fayda var yeni eklenen modül yada güncellemelerden haberdar olursunuz.

Yukarıdaki linkten ulaşacağınız Kılavuz sizin edefter kayıtlarınız için bundan sonra ANAYASA 'nız olacaktır. Dikkatle okumanızı ve ona göre işlemlerinizi programlamanızı öneririm.
Sorunuza istinaden kılavuzda yayımlanan bölüm aşağıdaki gibidir.

"Bununla birlikte, muhasebe kaydına konu edilecek faturaların aynı mahiyette olacak şekilde gruplandırılması (Örneğin Mal
ve Hizmet Satış Faturaları, Mal ve Hizmet Alış Faturaları, Genel Gider Faturaları, vb şekilde gruplandırılması) en fazla 10’ar
günlük muhasebe kayıt periyodunun dikkate alınması, en fazla 50 adet faturaya yer verilmesi ve her bir faturanın ait olduğu
hesabın altında ayrı ayrı gözükecek şekilde belgenin türü, tarihi ve numarasına yer verilmesi kaydıyla, bir yevmiye maddesi
içinde kaydedilmesi mümkün bulunmaktadır."

Teşekkür ederim ysfemr. Mesela 1 Ocak tarihindeki satışları bir madde 2 Ocak tarihindeki satış faturalarını bir madde olarak yapabiliyorum o zaman doğru mu anlıyorum. Bir de sormuştum ama icmal dediği nasıl bir liste bunun örneği var mı. Yapan arkadaşlar nasıl yapıyorsunuz.

Klavuzu okuyun! orada hangi şartlarda birden fazla ft aynı yev. mad. kaydedileceği şartları yazmakta. İlk şart da e-arşiv kullanıcısı olmak.

aynı gün içinde gruplama yapmanıza gerek yok. İcmal istediği 10 ar günlük yada birleştirerek kayıt yaptığınız takdirde isteniyor. En fazla 50 fatura ile sınırlı olarak, illede icmal istiyorum derseniz kendiniz bi şablon oluşturun ve şu bilgileri içermesi gerekiyor "belgenin türü, tarihi ve numarasına yer verilmesi kaydıyla, bir yevmiye maddesi

aynı gün içinde gruplama yapmanıza gerek yok. İcmal istediği 10 ar günlük yada birleştirerek kayıt yaptığınız takdirde isteniyor. En fazla 50 fatura ile sınırlı olarak, illede icmal istiyorum derseniz kendiniz bi şablon oluşturun ve şu bilgileri içermesi gerekiyor "belgenin türü, tarihi ve numarasına yer verilmesi kaydıyla, bir yevmiye maddesi
Aynı gün içinde gruplama yapmaya gerek yok demişsiniz. Yani ben aynı güne ait satış faturalarımı ayrı ayrı mı işlemem gerekiyor yoksa tek maddede işleyebiliyormuyum bunu öğrenmek istiyorum. Araştırırken icmal konusu geçtiği için icmalden bahsettim yoksa dediğim gibi benim amacım faturaları e-defterde nasıl işlenmesi gerekiyorsa o şekilde işlemek.

aynı gündeki 50 adet e kadar olan faturalarınızı( alış ve satış ayrı olmak kaydı ile ) tek bir yevmiye maddesinde işleyebilirsiniz.

Aynı gün içinde gruplama yapmaya gerek yok demişsiniz. Yani ben aynı güne ait satış faturalarımı ayrı ayrı mı işlemem gerekiyor yoksa tek maddede işleyebiliyormuyum bunu öğrenmek istiyorum. Araştırırken icmal konusu geçtiği için icmalden bahsettim yoksa dediğim gibi benim amacım faturaları e-defterde nasıl işlenmesi gerekiyorsa o şekilde işlemek.

Bir önceki sayfada e-arşiv olmadığınızı yazmıştınız. Bu durumda her fatura ayrı yevmiye maddesi olmak zorunda. Aynı yev. mad. birden fazla ft kaydedemezsiniz.

Sayın Arkadaşlar,

e-Defter uygulamasıyla e-Fatura zorunluluğu gelince öncelikle tavsiyem e-Arşiv fatura da almanızdır, kağıt faturadan ve bağlı olarak irsaliye derdinden kurtulursunuz.

Kayıt nizamına gelince,

Belge kayıt nizamına göre her belgenin tipi ve numarası bilgisinin kaydı gerekiyor ve belge tarihinin, bu bilgilerin zorunluluğu ise toplu kaydı imkansız hale getiriyor. Mali idarenin bu yapı nedeniyle yarattığı defter sisteminde bu bilgilerin bulunması zorunlu olduğundan 1 e 1 kayıt zorunlu hale geliyor. Çoğu programlar da bu teknik üzerinden çalışıyor. Belge sayısının çokluğu nedeniyle önceleri alıştığınız karma maddelere hatta bileşik maddelere pek imkan kalmadı. Bazı basit işlemlerde kullanılabilecek yöntemler var ( masraf listeleri gibi ) ancak bunlar da çok arızi olduğu için önemsiz.

Bir önceki sayfada e-arşiv olmadığınızı yazmıştınız. Bu durumda her fatura ayrı yevmiye maddesi olmak zorunda. Aynı yev. mad. birden fazla ft kaydedemezsiniz.

kılavuzdaki açıklama aşağıdaki gibidir;

- Fatura kaydına istinaden açıklama
Bilindiği üzere e-Defter uygulamasında faturalar, “18. Belge Tipi” başlığında açıklandığı gibi her bir fatura ayrı bir yevmiye
maddesinde olacak şekilde kaydedilmesi gerekmektedir. Ancak e-Arşiv kullanıcısı olmak şartıyla abonelik esasına göre
çalışan firmalar ve kargo şirketleri ile yazılı talep üzerine Başkanlıkça uygun görülen sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler
e-defter uygulaması ile ilgili belirlenmiş olan diğer düzenlemelere uymak koşulu ile birden fazla faturayı kapsayacak şekilde
yevmiye kaydı düzenleyebileceklerdir. Bu şekilde yapılan kayıtta belge tipi “other”, belge açıklaması “e-Arşiv fatura icmali”
olacaktır ve bu icmalin numarası ve tarih bilgisinin de yevmiye maddesinde gösterilmesi zorunludur. Ayrıca, bu icmalin earşiv
raporu formatında ve aynı içerikte olması ayrıca mali mühür ya da elektronik imza ile imzalanarak elektronik ortamda
muhafaza edilmesi zorunludur.
Bununla birlikte, muhasebe kaydına konu edilecek faturaların aynı mahiyette olacak şekilde gruplandırılması (Örneğin Mal
ve Hizmet Satış Faturaları, Mal ve Hizmet Alış Faturaları, Genel Gider Faturaları, vb şekilde gruplandırılması) en fazla 10’ar
günlük muhasebe kayıt periyodunun dikkate alınması, en fazla 50 adet faturaya yer verilmesi ve her bir faturanın ait olduğu
hesabın altında ayrı ayrı gözükecek şekilde belgenin türü, tarihi ve numarasına yer verilmesi kaydıyla, bir yevmiye maddesi
içinde kaydedilmesi mümkün bulunmaktadır.

sn. merkür2 e-arşiv harici fatularda da bu şekilde toplu kayıt a sistem imkan veriyor eğer yanlışım var ise düzeltin lütfen çünkü bizde e-defter mükellefiyiz ve aynı gündeki satış faturalarını her bir belge 1 yevmiye maddesi olacak şekilde işlemiyoruz.

2015 yılından beri e-fatura ve e-defter sistemini kullanıyoruz. son çıkan kılavuz Kasım 2016 1.5 ondan önceki çıkan kılavuz 1.4 de "Belli şartlar altında birden fazla faturanın aynı yevmiye maddesine kaydedilmesine olanak getirilmiştir." daha öncelerinde iste her bir fatura 1 yevmiye maddesi olması gerekiyordu.

Dolayısıyla alış ve satış faturalarını aynı gün yada 10'ar günlük icmal seçimli olarak bizlere bırakılmış haliyle, tek bir madde de kayıt etme imkanımız bulunmaktadır.

"...ile yazılı talep üzerine Başkanlıkça uygun görülen sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler
e-defter uygulaması ile ilgili belirlenmiş olan diğer düzenlemelere uymak koşulu ile birden fazla faturayı kapsayacak şekilde
yevmiye kaydı düzenleyebileceklerdir..." "...Bu şekilde yapılan kayıtta belge tipi "other", belge açıklaması "e-Arşiv fatura icmali" ...
Bu şartı sağlayamıyorsanız yapamazsınız.
İkinci parağrafta ilk parağraf koşulu sağlanıyor ise hangi adet ve süre gibi koşullarda bileştirebileceğiniz açıklanıyor.

Son düzenleme:
Forumda başka bölümde sormuştum ama cevap gelmediği için burada yeniden sorayım. E defterde faturanın bir kısmı nakit ödenmişse bir kısmı da cari ise ayrı yevmiye maddesinde işleneceği söylenmişti bize. Bunda bir değişiklik varmıdır. Uygulayanlar ne şekilde yapıyor?

Bu konuda bilgisi olan yokmu. Ben henüz e defter girmediğim için sistemin nasıl çalıştığını neyi kabul edip neyi etmediğini bilemiyorum. Uygulayanlardan bu konuda da yardımlarını bekliyorum.