Evli Çocuğun Agisi Alınabilir mi ?

yavuz_akbal

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Ocak 2015
Mesajlar
194
Konum
Düzce
Merhaba,
265 nolu gelir vergisi tebliğine göre ÇOCUK “mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmektedir.”

Soru: Bir personelimizin 20 yaşında oğlu var. Çocuğu üniversite okuyor ve geliri yok, babasıyla ikamet ediyor. Çocuğu evlendi ve yine üniversite okuyor, yine babasıyla ikamet ediyor ve yine geliri yok. Babası tüm şartları tutan ama evlenmiş olan oğlunun agisini almaya devam edebilir mi?
 
Dediğiniz gibi şartların hepsi tutuyor. Kanunda evlenmemiş çocuk diye bir kavram yok. Yararlanabilir gibi duruyor.
 
İlginç ve çok detayda kalan bir konu. Bende alabilir düşüncesindeyim.
GIB müşteri destek hattına sordum, net cevap veremediler, alamaz diye bir ibare yok, alabilir görüşündeyiz isterseniz özelge talep edin dediler. Bir tane iş müfettişine sordum alabilir dedi.
Son olarakta sizlerin değerli bilgilerine başvurayım dedim.
Teşekkürler.
 
Siz yinede gib üzerinden bilgi edinmeden bir özelge talebinde bulunun en azından elinizde bir belge olsun.
 
Sayın Arkadaşlar,

Konuya birkaç yönden bakalım, temel ilke bakmakla yükümlülük, 25 yaş sınırı ise eğitime devam etme şartına bağlı. Ancak evlilik iki şey yaratır birincisi farklı aile ikincisi rüşt. Babanın veya annenin bu çocuklar üzerinden AGİ alması için bakmakla yükümlü olduğunu ispat etmesi lazım. Bunun için de ihdas edilen gelir tespiti kavramları da ortaya çıkacak. bekarken söylenebilir şartları evliyken ifade etmek çok da mümkün değil. Pek olası gibi görünmüyor, yasada aksine hüküm olmasa da AGİ kavramının temel ilkelerine biraz aykırı gibi duruyor.

Aslında asıl kavram AGİ için Bekar ve Evli kavramı. Bunlar evli, evli olunca çalışmak kaydıyla ancak kendileri alabilirler, çalışmıyorlarsa kendileri alamayacakları gibi diğer şartlara geri dönülmesi de mümkün değil olarak görüyorum.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst