Fatura Girdisi Olmadan Fatura Fiş Kesilebilir mi ?

Üyelik
29 Haz 2020
Mesajlar
2
Konum
gayrettepe
Öncelikle selamlar yeni işletme kurucam kafamda soru işareti olan bu konuyu size danışmak istedim.Bazi firmalar urun aldigin zaman fatura veya fis kesmiyorlar kestikleri zaman dahi 2000 tllik mala 500tllik fatura kesiyorlar bu suc bunu biliyorum ancak bu sekilde devam ediyorlar buyuk firmalar ne yazikki merak ettiğim konu şu ben şimdi fatura girdisi olmayan urune fatura kessem ve ay sonu devlete kdv sini ödesem sıkıntı yasanirmi mesela x firmadan sarj cihazi aldim firmamda fatura girdisi yok ve faturasini ben kestim gonderdim bu sikinti olurmu cevaplariniz için teşekkürler iyi aksamlar
 
Merhaba
Normalde böyle birşey tabiki beklenmez.Girdi olmadan çıktı olur mu,olmayan bir ürün satılır mı veya iade edilir mi? Ayrıca vergi maliyetini de arttırır.Şöyle ki girişi olmayan bir ürün satılır ya da iade edilirse,artık mal yada gider maliyetinden bahsedilemeyeceği için kesilen fatura olduğu gibi "gelir" addedilir.Yani işin türkçesi böyle yapmakla firma kendi ayağına sıkıyor desek yalan olmaz. Ama sadece gelir yazmakla veya kdv'sini ödemekle bu işten kurtulunur mu? Tabiki hayır. Burada da faturanın içeriğinin ne olduğuna bakılır. Verdiğiniz örnek küçük bedelli cüzi bir kalemdir, üzerinde pek durulmaz.
Düşük bedelli fatura kesme konusuna birşey demiyorum o başka bir konu.
 
+ Girdisi olmayan malı gerçek fiyatından satarsan veya düşük girdisi olan malı gerçek bedeli üzerinden satarsan 6 ay sonra (Kar oranın yüksekse, bilemedin 1 yıl sonra!) batarsın.
 
ben bunu ürüne kdv tutarı ekleyerek satsam ay sonuda kestigim fis veya faturaların kdv sini ödesem devlete olurmu sorum şu bi firmadan urunler aldim mal sattığında fatura kesmiyorsa ben yinede sattigim zaman fatura kesebilirmiyim ilginiz için teşekkürler cevaplarınız için teşekkürler saygılar
 
inceleme olursa ft mal almaktan ceza yersiniz, alış kdv'si sizden talep edilebilir. Kısaca kendi ayağınıza kurşun şıkmak (rizikolara katlanmak) istiyorsanız fiilen olabilir.
 
ben bunu ürüne kdv tutarı ekleyerek satsam ay sonuda kestigim fis veya faturaların kdv sini ödesem devlete olurmu sorum şu bi firmadan urunler aldim mal sattığında fatura kesmiyorsa ben yinede sattigim zaman fatura kesebilirmiyim ilginiz için teşekkürler cevaplarınız için teşekkürler saygılar

Vergileri ödemek bütün soruları çözmüyor maalesef Zafer Bey.
Karşı taraf mal sattığında fatura kesmiyorsa veya düşük fatura kesiyorsa ve sizde buna bile bile razı geliyorsanız,bu bir nevi suça göz yumma değil midir? :) Böylelikle hem karşı tarafın vergi kaçırmasına ve bunun sonucunda da kendi verginizin artmasına sebep oluyorsunuz. Bir yandan devlete zarar,diğer yandan size.Karşı tarafın fatura kesmemesiyle sizin de fatura istememeniz veya faturanın peşine düşmemeniz arasında pek fark yok.İkisi de yanlış.
Mal veya hizmet teslim edildiğinde kdv doğar.Yani siz,teslimi yapan yani satan taraftaysanız bunun kdv'sini fatura düzenleyerek beyan edip ödemelisiniz.Anlayacağınız burada faturası yok veya almadım gibi bir savunma hiç geçerli olmaz.Böyle yapmakla en azından işin "kdv" riskini yok etmiş olursunuz.
 
Ancak buradan şu anlaşılmasın.
Diyelim vergi mükellefisiniz.Şahsınıza bir ürün aldınız,faturasıda olduğu halde ve şahsi harcama olduğu için bunu işletmenize de kaydetmediniz. Yarın ürünü iade etmek istediğinizde haliyle bu ürün için fatura kesmeniz gib bir durum söz konusu olmayacaktır. Çünkü ürünü nihai tüketici kapsamında şahsi malzemeniz olarak aldınız. Örneğin A101'den gittiniz şarj cihazı aldınız fiş yada faturayla.Firmanızla da ilgisi yok diyelim.Yarın iade etmek istediğinizde (vergi mükellefi olsanız dahi) buna fatura düzenlemek zorunda değilsiniz.A101 kendi gider pusulasıyla bunu sizden iade alacaktır.
Bilmem anlatabildim mi?
 
Merhabalar konuyla alakalı birşey soracağım şimdi ben dün şirket kuruluşu gerçekleştirdim internetten ürün satacağım fakat şöyle bir tereddütum var daha önceden almış olduğum ürünler var ben bu ürünlere fatura kestirmedim ama elimde perakende satış fişi var ben bu sattığım ürünlere fatura kesersem herhangi bir problem olurmu şimdiden teşekkürler
 
Merhaba
Firmanız yeni kurulmuş ve mali müşaviriniz vardır.Müşaviriniz varken size buradan tavsiyelerde bulunmamız çokta doğru olmayacaktır.Kendisi,ne yapmanız gerektiği konusunda size bilgi verecektir/vermelidir.Ama o ki sordunuz "tavsiye" babında da olsa biz yine bilgi verelim ama siz yine müşavirinizin talimatlarıyla hareket edin.
Öncelikle firmanıza noterden 1 cilt gider pusulası onaylatın.Fiş ile almış olduğunuz ürünleri (kdv'siz şekilde) sizden şirketinize satışını yapın,sonrada piyasa satışını gerçekleştirirsiniz. Satacağınız ürünleri (kdv kaybına uğrayarak) firmanızın aktifine almış olursunuz.Böylelikle malın, kdv'sinden faydalanamasanız bile fatura ile firmaya almış sayılırsınız.Bunu yapmadan direk ürünü satarsanız,malın girdi maliyeti olmadığından satış fiyatı olduğu gibi firmaya kâr olarak gelir,hemde kdv yükü gelir.
İkinci kural;satacağınız ürünlerin girdisi, firmanıza fiş belgesi ile olmamalıdır.Bunlara mutlaka fatura almalısınız.Fiş ile alırsanız,bunları kayıtlara "alım" diye kaydederken(ki kaydetmeniz yinede yanlıştır) kdv'lerini indirim konusu yapamazsınız.Dolayısıyla satarken çıkacak tüm kdv'ye katlanmak zorundasınız.Ayrıca büyük zincir mağazaları faturaları e-arşiv keserler ama size önce üzerinde "bilgi fişidir" yazılı fiş benzeri bir liste verebilirler.Hatta bunların en altında da "irsaliye yerine geçer" diye yazar.Bu belge ile de ürünü kayıtlara alamazsınız.Mutlaka satan firma sitesinden (artık faturaya nereden ulaşacaksanız) girip e-arşiv faturasına ulaşmanız gerekecektir.
Toparlamak gerekirse,gider pusulası tasdik edin,elinizdeki fişle alınan ürünlere gider pusulası düzenleyip kayıtlarınıza alın,sonra satışını yapın. Daha sonra satacağınız ürünleri,piyasadan alırken de mutlaka faturalı alın.
Tavsiyemiz bu olur
 
İyi Günler, Benim de bu konuya benzer bi durumum var yardımcı olur musunuz acaba? İnternet Sitemde Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Kendi Ürettiğim Sanal Oyun Eşyaları Satıyo Olucam. Bana Fatura Girişi Olmayan Ürünlere Fatura Kesip Satıcam. Bir Yakınım %38lik bir kesinti olacağını söyledi. Bu Doğru mu?
 
İyi Günler, Benim de bu konuya benzer bi durumum var yardımcı olur musunuz acaba? İnternet Sitemde Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Kendi Ürettiğim Sanal Oyun Eşyaları Satıyo Olucam. Bana Fatura Girişi Olmayan Ürünlere Fatura Kesip Satıcam. Bir Yakınım %38lik bir kesinti olacağını söyledi. Bu Doğru mu?
İyi akşamlar;

Bu konuda detaylı bilgiyi mali müşavirinizden almanızı tavsiye ederim. Bu işler tanıdıkların söyledikleri gibi olmuyor. Profesyonel destek almanız gerekir.

Ben yinede kısaca özetleyim.....

İlk önce Ticari Kazanç olarak vergi mükellefiyeti tesis ettirmeniz gerekecektir.

Sattığınız oyun eşyarı için belge düzenlemeniz gerekmektedir.

%38 bir kesinti söz konusu değildir. Siz kazancınız üzerinden Gelir veya Kurumlar Vergisi ödeyeceksiniz. Ayrıca KDV
 
@zaferkuzucu

Yukarda birhayli cevap verilmiş ancak bu konuya yasanın bakışı açısından bilgi vermek isterim. Vergi yasaları iki ana esasa dayanır,
1) Gelir ve Giderin belgelenmesi
2) Vergi Yasalarındaki Usul
Bu nedenle, GV / KV / KDV gibi tüm yasaların yanında çok daha dikkat edilmesi gereken yasa VUK' dur.

Belgesiz alımınız siz fatura kesseniz dahi VUK açısından suça iştirakdir ve satıcıya eşdeğer sorumlusunuz. Bu nedenle ya aldığınız mallar için fatura alın yada aynı yerden birdaha ürün almayın.

Bağlı olarak devam edelim;

Kuruluş öncesi alımlar genellikle sorun yaratır bu gibi durumlarda siparişi verip ürünleri rezerv edilip, kuruluş tamamlanana kadar teslimi bekletmek doğrudur, hem alım tamamlanmış hemde belge düzenleme konusundaki engeller ortadan kalkmış olurdu. Ayrıca internet üzerinden satışlarla ilgili olarak kuruluş işlemleri haricinde zorunlu kayıt olmanız gereken yerler var, biran önce Mali Müşavirinizle bu durumu paylaşın.
 

Benzer konular

Üst