Faturaların İşlenmesinde Kayıt Süresi

calculator

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Şub 2007
Mesajlar
178
Konum
Bolu
Merhaba arkadaşlar
Şirketlerde faturalar kayıtlara alınırken satış faturaları günü gününe işlenebilmekte
ancak alış faturaları aynı günde tarafımıza ulaşmamaktadır 10ar günlük süreler halinde kayıt yapılması işlemi ne derece doğru bir işlemdir.
 
Merhaba ;

Anladığım ;satış faturaları günü gününe geliyor ama alış faturaları gelmiyor mu ?

Yoksa satış faturalarını fatura tarihine göre kayıt ettiğiniz ama alım faturalarını 10 ' ar günlük kayıt altına aldığınız mıdır ?
 
Abdullah bey satış faturaları günü gününe kayıt edilmekte ancak alış faturalarının aynı gün ulaşmaması gibi nedenlerle ayın 10.gününde kayıt işlemi yapılmaktadır. Mahsup tarihi ayın 10.günü olmakta fakat fatura tarihleri ayın 1. günü ile 10 günü arası tarihleri kapsamaktadır.
213 sayılı VUK da aşağıdaki maddeden anlaşılması gereken faturaların 10 günlük sürenin sonunda 10. güne kaydedilebileceği mi yoksa hangi güne aitse 10 günlük süreyi geçmeden günü gününe kayıtlara intikal ettirilmesi gerektiği midir. Uygulamada bir çok arkadaş farklı kayıtlar yapmaktadır
a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.
 
Benim düşünceme göre VUK'un bu maddesi açıktır. Sürelerin hesaplanması maddesinde de gün olarak neyin anlaşılması gerektiği belirtilmiştir. Satış faturalarını işletme düzenlediği için bunların kayıt süresinde bir gecikme olmaması gerekir diye düşünüyorum. Faturalarının defterlere 10 gün içerisinde kaydedilmemesi durumu usule aykırı olacağından eleştiri konusu yapılabilir. Diğer taraftan alış faturalarında yer alan KDV takvim yılı aşılmamak kaydıyla indirilebilmektedir. Yurt dışı işlemlerde de aynı durum söz konusudur. Bu yüzden özellikle yıl sonlarında bu süre daha önemli hale gelmektedir. Mesela 30 Aralık'ta kesilmiş bir fatura işletmenin eline Ocak ayında geçerse ve 2014 kayıtlarına alınırsa, ben burada yer alan KDV'nin indirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yine aynı fatura için 2013 yılında karşılık ayrılmamışsa, 2014 yılında kayda alınan bu faturanın gider olarak dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani dönemsellik ilkesi açısından oldukça önemli bir konu.
 
Üst