41. maddeye atıfta bulunan 102/c maddesi şöyle olsaydı,
"c) 41 inci maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan ,yıllık 270 saat fazla çalışma sınırını aşan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için ikiyüzyirmi Türk Lirası idari para cezası,"
şeklinde olsa idi kanunun o maddesi, haklıydınız, sizinle hem fikir olurdum.
Sayın Keremcem,
Maddenin açık ve net olmadığını, bu yazımın yasa didaktiği açısından sıkıntılı olduğunu kaç kez belirttim. Maddenin nasıl yazılması gerektiğini de tabiki biliyorum. Tekrar tekrar aynı şeyi söyleyince "O sınırlama oraya yazılmış ama bundan bişey olmaz" 270 saati istediğiniz gibi aşabilirsiniz diyebilirmisiniz. Aşıp yakalanırsanız da gene cezai bir durum oluşmaz diyebilirmisiniz. Aslında dersiniz. Çalışma süreleri yönetmeliğine göre sadece günlük çalışma süresi sınırı ve eşitlenmesi kaleme alınmış. Yada o cümle oraya kazayla gelmiş olabilirmi ?
Gelelim 63. maddeye;
"ÇALIŞMA SÜRESİ
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.
Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."
Bu maddeye istinaden de yine ceza hükümlerini içeren 104. maddeye de bakalım.
"İŞİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERE AYKIRILIK
Bu Kanunun 63 üncü maddesinde ve bu maddede belirtilen yönetmelikte belirlenen çalışma sürelerine aykırı olarak işçilerini çalıştıran veya 68 inci maddesindeki ara dinlenmelerini bu maddeye göre uygulamayan veya işçileri 69 uncu maddesine aykırı olarak geceleri yedibuçuk saatten fazla çalıştıran; gece ve gündüz postalarını değiştirmeyen, 71 inci maddesi hükmüne aykırı hareket eden, 72 nci maddesi hükümlerine aykırı olarak bu maddede belirtilen yerlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek çocukları ve gençleri ve her yaştaki kadınları çalıştıran, 73 üncü maddesine aykırı olarak çocuk ve genç işçileri gece çalıştıran veya aynı maddede anılan yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden 74 üncü maddesindeki hükme aykırı olarak doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen, 75 inci maddesindeki işçi özlük dosyalarını düzenlemeyen, 76 ncı maddesinde belirtilen yönetmelik hükümlerine uymayan işveren veya işveren vekiline (Değişik İbare: 17.01.2012 K.T-6270 S.K./m.17/e) "binikiyüz Türk Lirası idari para cezası" verilir.
64 üncü ve 65 inci maddede öngörülen hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi için (Değişik İbare: 17.01.2012 K.T-6270 S.K./m.17/e) "ikiyüzyirmi Türk Lirası idari para cezası" verilir."
Yine 41. maddedeki 270 saatlik sınırlamaya değinilmemiş, bahsedilmemiş. Ben şimdi 104 maddenin de 270 saati aşma yasağına bu maddenin de uygulanabileceğini söyleyebilirim. Bu madde daha da ilintili bence.
Sayın Bülent Evcimen,
Birçok teftişe bende katıldım üstelik sendikalı işyerlerinde de. İş müfettişleri bu tür konulara çok da dikkat etmiyorlar. Gerek de duymuyorlar. Çünkü bunlar maddi konular. Alan memnun satan memnun misali. Hak gaspı, kaza, suiistimal ve güvenlik gibi konular onları daha çok ilgilendiriyor çünkü. Ancak böyle bir tespitin yapılmamış olması karine teşkil etmez. Kötü örneğin emsal teşkil etmediği gibi, değilmi ?
Çok konuştum galiba,
Saygılar,
Kevork