Geçici Vergi Beyannamesinden Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Etmemek

Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinden Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Etmemek

Sayın Sera, her iki başlıkta da verilen cevapları okudum. Birincisinde teknik iflas durumu var sizin durumunuz farklı, kaldı ki teknik iflas durumunda bile öyle doğrudan 131/58o yapılmaz, onun ayrı prosedürü var.

İkinci başlıkta ise yine hiç bir yasal gerekçe olmadan geçmiş yıl zararlarını ortaklara dağıtın gibi bir öneri getirilmiş.

Yine benim mevzuat bilgimi aşan, neden ve hangi yasal gerekçeyle yapılması önerildiği belli olmayan bir işlem.
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinden Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Etmemek

Geçmiş yıl zararını canınızın istediği dönemin karından mahsup edemezsiniz. 2010 yılı zararı 2011 yılı karından mahsup edilmemişse 2012 yılı veya sonraki yılların karlarından mahsup edemezsiniz.
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinden Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Etmemek

Bülent Bey neden edemez, bunu ticaret hukuku açısından soruyorum, yoksa KVK md.9 hükümleri ayrı, neden edemez?
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinden Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Etmemek

Tarih 10/02/2011
Sayı B.07.4.DEF.0.15.10.00-003-2
Kapsam

T.C.

BURDUR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı :B.07.4.DEF.0.15.10.00-003-2 10/02/2011

Konu : İndirim imkanı olduğu halde ticari kazançtan indirim konusu yapılmayan geçmiş yıllara ait zararın mahsup edilmemesi

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 2004 yılında beyan ettiğiniz zararı takip eden yıllarda bankalardan kredi çekebilmek amacıyla beyanname üzerinde mahsup etmediğinizi belirterek, 2009 yılı karınızdan 2004 yılı zararının mahsup edilip edilemeyeceği hakkında görüş talep etmektesiniz.

Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanununun "Zararların Kârlara Takas ve Mahsubu" başlıklı 88 inci maddesinde,

"Gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (80'inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir.

Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz.

Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, gelirin toplanması ve beyanında, zarar mahsubunun yapılabilmesi için beyannamede gösterilmesi gerekmekte olup, beyannamede gösterilmeyen ve dolayısıyla mümkün olduğu halde sonraki yıllarda kullanılmayan zarar mahsubunun, mükelleflerce istenildiği yıllarda kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 2005 ve takip eden yıllarda gelir vergisi beyannamelerinde indirim imkanı olduğu halde ticari kazancınızdan indirim konusu yapılmayan 2004 yılı zararının, 2009 yılı gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün olmayıp, 2005 ve izleyen yıllara ait gelir vergisi beyannamelerinin düzeltilmesi yoluyla söz konusu yıllara ait gelir vergisi matrahlarının tespitinde de indirimi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinden Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Etmemek

Bülent Bey bu özelgenin benim sorduğum soruyla ne ilgisi var? Özellikle ticaret hukuku açısından sorduğumu belirttim, siz bana GVK md.88 ile ilgili özelge ile cevap veriyorsunuz.
 
Üst