Gelir Vergisi Beyannamesinde Matrah Arttırma..

mustafakutlu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2012
Mesajlar
307
Konum
hatay
merhaba üstadlarım zararda olan bir mükellefime matrah arttırımı (beyannamede diğer kazanc ve tutarlara ekleyecem)yapmak istiyorum.sizce bir sorun olurmu?artıları eksileri ne olur..
 
Sn.Kutlu,
Hayırlı günler.
Asıl olan mevcut fiili durumdur.Matrah arttırımına sizi iteni bilmediğim için fazla irdelemek istemem.
Gelir tablosu/İşletme hesabı hülasasına dokunmadan Ticari kazanç bildirimini Arttırabilirsin.Engel ve sorunda yok.
Tabiki yine Neden ?
 
Sn.Kutlu,
Hayırlı günler.
Asıl olan mevcut fiili durumdur.Matrah arttırımına sizi iteni bilmediğim için fazla irdelemek istemem.
Gelir tablosu/İşletme hesabı hülasasına dokunmadan Ticari kazanç bildirimini Arttırabilirsin.Engel ve sorunda yok.
Tabiki yine Neden ?


zararda görünmek istemiyormuş mükellef(ama yıl içinde benim dilimde tüy bitti söylemekten aklı basına yeni geldi)
 
Buradan hareket ile maliye sen gayri resmi satışlarını göstermişsin, bunun kdv'si hani nerede diyebilir mi?
 
Bence hiçbir sorun olmaz. Kanuni bir engeli yok. İzahı kabul görür. Keşke her mükellef bu kadar duyarlı olabilse.
 
Bazı işletme defterlerin de, giderleri (Kira+personel) çok olduğu için, alıcılardan kdv'de tahsil edemediği için, satışları az oluyor ve her sene zarar gösteriyoruz. Ancak bankalar ile kredi alım sırasında da problem yaşıyorlar, bu işletmeler için bu şekilde bir çözüm yolu bulunmuş olabilir o zaman, yanılıyor muyum? Şimdi, bende de olduğu gibi bütün bürolarda bu tür müşteriler vardır, bunu sürekli uygulandığı zaman, idare de "Sen satışları artırmak yerine kara geçebilmek için bu şekilde bir çözüm bulmuşsun diye!" der mi diye düşündüm?
 
Selamlar arkadaşlar.
Şahsen rızaen matrah artırımı yaplmasını her zaman riskli bir işlem olarak görmüşümdür.Aslında konuyu birkaç açıdan değerlendirmek lazım.
Burada amaç vergi dairesinin gözünü boyamaktır.Matrahım olsun,vergi levhasına zarar yazmasın,vergi ödeyeyim,maliyenin dikkatinide çekmeden sonuçta İNCELEMEYE GİRMEYEYİM.Düşünce (tamamen demiyim ama) %98 budur.Sürekli zarar et,zarar et,yıl sonu matrah arttır.Eğer bu sık sık tekrarlanıyorsa,maliye en sonunda dur bakalım der..Güzelce bir inceler,hatta gerekirse hasılat tesbitine kadar gider bu iş..Bu,olayın bir yönü..
Gelelim diğer yönüne...Matrah artırımının bir diğer nedeni de ileride olası bir kredi kullanımı anında,kredi veren kurumların da (genellikle bankalar) dikkatini çekmemektedir.Kar'lı bir firma izlenimi vermektir.Halbuki bilinmelidir ki,aslolan beyan edilen vergi matrahının ne olduğu değil, firmanın faaliyet kar/zararının ne olduğudur. Kurumlar genelde buna bakar.Firmanın karlılık oranına,gelir-gider dengesine,borç-alacak dengesine,özkaynaklar durumuna bakılır vs..İşletme hülasaları veya bilançolarda zaten bu yüzden istenir.Yoksa bankalar hiç bunları istemez,sadece vergi tahakkukuyla işi bitirir olmaları gerekir.
Sonuçta sizlere tavsiyem,özellikle bunu isteyen mükelleflerinize,bunlarıda göz önüne koyarak izahatta bulunmanızdır.Öneri,sizlerden bile gelecek olsa,bu açılardan değerlendirerek karar vermenizdir.Zarar eden bir firmaya,böyle bir uygulama yaparak,üzerine birde vergi ödettirerek,mesela kredi talebinde bulunulduğunda,banka geri çevirirse,mükellefle sorun yaşayabilirsiniz,hani ben yinede hatırlatmış olayım.
Düşüncem böyledir.
Saygılar
 
Sevgili Tahsin,

Haklısın. Ancak çoğu bu tarz firmalara söylemek lazım ki kar kredi için tek ve yeterli parametre değildir. Basel kriterleri bilanço performansına bakıyor. ( Hoş avrupada kalktı ama) Gelir vergisi beyannamesinde KKEG satırı olmadığı için gelir tablosu ve matrah neredeyse hiçbir beyannamede tutmuyor zaten ama bunun da makul bir seviyesi var. Ve evet bu matrahı arttırıp da ödeyeceğin vergiyi de biryerden kazanmış olman gerekir.
 
Merhaba,

Ben birşeyi merak ediyorum, rızaen matrah artırma yada geçmişte yaşadığımız 6111 sayılı kanunla getirilen matrah artırma; Normalde bu uygulama gelir tablosu ilkelerine ters düşmüyor mu? Gelir tablosu ilkelerinde diyorki (basitçe geçiyorum) "gerçekleşmiş satışlar, karlar gerçeğinden fazla, gerçekleşmemiş satışlar gerçekleşmiş gibi gösterilemez diyor.
burada ilkelere göre bir çelişki doğmuyor mu?
 
Sayın Ayşe Gültekin,

TDHP uygulama teknikleri ile Vergilendirme birbirinden tamamen ayrı konular. Bu yüzden birbirleriyle ilişkilendiremeyiz. Matrah arttırımı sistemleri geçmiş dönem tablolarınızı değiştirmiyor. Ancak onların doğruluğu ve karşılaştırılabilirliğini şüpheli hale çeviriyor. Ancak bilgi / vergi ilişkisi açısından hiçbir bağ yok.
 
Üst