Genel Sağlık Sigortası Sorularını Buraya Yazınız?

arkadaşlar merhaba

24 yaşındayım.
haziran 2013'de okul bitti.
16 aralık 2014-16.haziran 2014 arası askerlik yaptım.

20 ağustos 2014'te işe girdim ve halen çalışıyorum.

464TL gss prim borcu çıkmış. geçen 250 küsürlerdeydi bir anda 460 küsür olmuş. işe girdiğim halde gss primi artıyor. bunu nasıl çözebilirim.

SGK sistemi işe girdiğinizi algılamamış olabilir.İşe giriş bildirgeniz ile birlikte en yakın SGK'ya giderek GSS'yi durdurun.
 
Zorla Alınmak İstenen GSS

İyi güzel bu konuyu tartışıyoruz, çözümler buluyoruz fakat birileri çıkıpta mecliste bunun yanlış olduğunu hukuk devleti ilkesinde böyle bir uygulamanın olmayacağını hatta olamayacağını anlatmıyor.

Maddi imkanlarım kısıtlı olup ailemin destekleriyle zor şartlar altında yaşamımı sürdürmekteyim. İşsiz ve geliri olmayan bir vatandaş olarak gelir testine gönderilip belirlenen meblâğ üzerinden (g-1,g-2,g-3) zoraki olarak, hizmet alsam da almasam da adıma tahakkuk ettirilecek bu borcu kabullenememekteyim. İşsiz, geliri olmayan, zaten geçim sıkıntısı çeken bir kişinin, zorla tahakkuk ettirilen bu borcu nasıl ödeyebileceği hususunu da ayrıca hayretle merak etmekteyim. Yaşadığım evde çalışan insanlar olabilir, zaten bu insanlar aldıkları maaşlar ile o evin geçimi sağlanmaktadır. Bir evin giderleri kira veya yemekten ibaret olamaz, Sosyal hak ve hürriyetlerimizi yerine getirmeklede yükümlüyüz.

İşsiz ve maddi ödeme gücü olmayan, sadece ailesinin geliri ile geçimini sağlayıp adeta travma geçiren bir vatandaştan bu borcu zorla tahakkuk edip ödemeye zorlamak, Anayasamızın vatandaşı koruyan Sosyal Devlet İlkesi ile kesinlikle bağdaşmamaktadır.
Zoraki bir şekilde SGK tarafından borca sokulmak, Kişisel Hak ve Hürriyetler ile Hukuk Devleti ilkesi ile de bağdaşmamaktadır.

Padişahın keyfine göre benden veya bizlerden zorla ücret alınmasını bir vatandaş olarak kabullenemiyorum...
 
Görüşlenizin uygulamaya (sgk yasası) geçebilmesi için Anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapabilirsiniz. Burada yazacaklarınız kanun değişmedikçe havanda su dözmekten öteye gidemez.
 
Merak etmeyin ben gerekli yerlere gerekli şekilde başvuruları yaptım.
Burada bunları dile getirmem diğer modern ülkelerde veya hukuk devleti ilkesini benimsemiş ülkelerde demokrasi hakkımızı en sonuna kadar aramayı bilmeliyiz.
Susmak herhangi birşeye çözüm değil tam tersine kabullenmektir.
Davos toplantısını izlediyseniz eğer göreceksiniz ki toplantının yapıldığı binanın önünde protestocular vardı ve ne yazik ki etraflarında ne bir toma ne de bir onları agresif edeceği bir polis vardı.
Şimdi ben 10 kişiyi alıp tbmm önüne gitsem, benim adım çabulcu da olur teröristte olur paralelcide olurum aklına ne kadar kötü şey geliyorsa sıfatım değişir.

Neyse...
 
Merhaba;
gss' da 1.182 tl civarında bir borcum gözüküyor. Sgk ya gittiğimde gelir testi yaptırmam gerektiğini söylediler.
Bulunduğum ilçenin kaymakamlığına gelir tespiti için gittim. Ikametgahımı bayburttan istanbula ailemden ayrı gelip çalıştığım için yanında kaldığım insanların üzerine aldırdım. Ve o yıllar için bu borç görünüyor. Kaymakamlıktan kendi aliemin değilde yanında kaldığım insanların bilgilerini eksiksiz doldurmam için form verildi. Yalnız şöyle bir sorun var ki yanında kaldığım insanlar akrabalarım ve gelir tespiti yaptırdığım taktirde kişi başına düşen gelir fazla olacak. Ama bu durumun yani kişi başına düşen gelirin benimle bir alakası yok.yani bana bir faydası yok. Ama yine de böyle olunca borcu ödemek mecburiyetinde kalacağım.şuan ise yaklaşık 2 aydır kendi ailemle birlikte istanbulda yaşıyoruz. şayet onların ikametgahını istanbula aldırsam ve kendimi de onların ikametgahına geçirsem ondan sonra işlem yaptırsam, gelir tespitinde bulunsam acaba borcum silinir mi ? Yardımlarınızı rica ediyorum. Teşekkürler...
 
Genel Sağlık Sigortası

Merhaba;

Kardeşim Üniversitede okurken parttıme çalıştığı için kardeşime sgk prim borcu çıkardı eksik ödenen günler ile ilgili ödemek zorunda mıyız konu hakkında bilgi verir misiniz lütfen Teşekkürler.
 
Genel Sağlık Sigortası

Merhaba;
Kardeşim Üniversitede okurken parttıme çalıştığı için kardeşime sgk prim borcu çıkardı eksik ödenen günler ile ilgili ödemek zorunda mıyız konu hakkında bilgi verir misiniz lütfen Teşekkürler.
 
Merhaba.Annem babamın sigortasından yararlanıyordu.Fakat bağkurluydu hiç prim yatırmamıştı.Hastanelere gidebiliyordu.torba yasa gelmeden 2 3 ay bağkurunu yatırdı
Torba yasayla gidip borçlarını yapılandırtı.Sonra vazgeçtik bu durumdan.Para falan yatırmıyacağız.Acaba borç varken tekrar babamın sigortasına geçmek tekrar mümkün mü?Annem dükkanı kapasa babamın sigortasından faydalanabilir mi.Lütfen yardım.Bir çıkar yol lazım.
 
Bağkuru ödemeyi gerektiren daha doğrusu kendi adına zorunlu veya isteğe bağlı sigorta son bulmadan eş üzerinden yararlanamaz.
 
Bağkuru ödemeyi gerektiren daha doğrusu kendi adına zorunlu veya isteğe bağlı sigorta son bulmadan eş üzerinden yararlanamaz.

Cevap için teşekkürler ama bir iki nokta var.Tam aydınlatabilirseniz.
1-Madem dediğiniz gibiyse,annem babamın üzerinden nasıl bunca yıl yararlandı?Hiç pirim yatırmamıştı ve bağkurluydu.Hani diyorum 2008den beri devlet otomatik olarak bağkura bağlıyor.Annem önceden babamın üstüne kayıtlıydı.Otomatik bağkura geçince.Sağlık sisteminde geçme olmadı galiba.Annem prim yatırınca geçme o zaman oldu?

2-Bağkur pirim borcu olup iş yerini kapıyarak bağkurdan çıkıp babamın sigortasına geçmek mümkün mü?Bir kaç yerde borçları yatırmanız gerekiyor diye okudum.

3-Babamın sigortasına geçtikten sonra tekrar işyeri açılsa,pirim ödemezsek babamın sigortası yok olmaz tekrar?(1 de yazdıklarım)Yok olursa baskasının üzerine açarız galiba.

Şimdiden teşekkürler.
 
1. SGK sistemindeki aksaklıklar/yetersizlikler ve ilgili memurun fark etmemiş olmasından kaynaklı. SGK haksız sağlık yardımından yararlandığınız için yaptığı tüm ödemeleri faizi ile birlikte isteyebilir.
2. Mümkün. Ancak sgk bağkur borcunuzu takip edip tahsile çalışacaktır.
3. Tavsiye etmem. 1. de yazdıklarım başınıza gelebilir.
 
1. SGK sistemindeki aksaklıklar/yetersizlikler ve ilgili memurun fark etmemiş olmasından kaynaklı. SGK haksız sağlık yardımından yararlandığınız için yaptığı tüm ödemeleri faizi ile birlikte isteyebilir.
2. Mümkün. Ancak sgk bağkur borcunuzu takip edip tahsile çalışacaktır.
3. Tavsiye etmem. 1. de yazdıklarım başınıza gelebilir.

Cevaplar için çok teşekkür ederim.Bir sorum daha vardı.Bunu da cevaplarsanız sorularım bitiyor.

ssk borcu olanlara haciz gibi işlemler uygulanabiliyor fakat bağkur borcu olanlara bu tarz işlemler gerçekleştirmiyorlar diye biliyorum.Hakları var fakat yapmıyorlar.Bunca yıldır yapılmamış hiç.Biz bağkur borçlanırı yapılandırtık fakat vazgeçtik.Hani normalde hakları olduğu halde bağkur borca haciz getirmedikleri gibi ,yapılandırmaya para yatırmazsak haciz gelir mi?Böyle bir örnekle karşılaştınız mı?
 
Yapılandırıp ödenmeyen bağkur borcu için de uygulamada haciz yapılmıyor.
SGK'dan bağkur borçlularına arada borcunuzu ödeyin diye tebligat gider.
seçimlerden önce muhtemelen yeni bir torba yasa olacak, bağkur borçluları için yeni düzenleme yapılacağı söyleniyor.
 
Merhaba, Umarım doğru yere soruyorum.
Araştırma yaptım ama mevzuat da kafamı karıştıran yerler oldu başına gelen yada konuya vakıf birileri beni bu dertten kurtarabilir.
Hamile bir bayanın eşi şu an için sigotasız. 6 aylık gibi bir süreyi de geçmiş durumda yani son 6 aydan daha fazla bir durumda sigortasız ve eşi doğum yapacak hamile olan kişide zaten daha önceden çalışmıyor ev hanımı. Bu durumda devlet hastanesinde doğumdan ücret alınır mı ne kadar alınır?
Alınmıyorsa almaması için nereye başvurmak gerekiyor. Ücret derken kasdettiğim 200-300 tl nin çok daha üzerinde bir ücret. Kimi 1000 tl diyor kimi 600 diyor. Benim okuduklarımdan anladığıma göre ise analık durumunda çok çok cüzi bir rakam(50-100tl) bişey alınıyor. Bilenler cevap verebilirse çok sevinirim.
 
Öncelikle genel sağlık sigortası için işlemlerini yaptırmalı ve çıkacak borcu ödemeli. Sigortasız olarak hangi hastaneye giderseniz gidin tüm parayı sizin karşılamanız gerekir.
 
Genel Sağlık sigortasında yapılandırma işlemleri ve gelir testi başvuruları bugün yayınlanan (31.03.2015) Resmi Gazeteye göre uzatılmıştır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına Gelir Testi başvurusu son günü : 30.09.2015
Gelir Testi yaptıranlar için Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvurda son gün: 02.11.2015
GSS borcunu yapılandıran kişiler için, borcun ilk taksidi ve peşin ödemenin son günü: 30.11.2015



BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2015/7470
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan bazı başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin uzatılmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 19/3/2015 tarihli ve 4475515 sayılı yazısı üzerine, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun geçici 53 üncü ve geçici 60 ıncı maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 23/3/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri
MADDE 1 – (1) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 53 üncü maddesinde yer alan başvuru süresi maddede belirtilen sürenin bitiminden itibaren altı ay uzatılmıştır.
(2) Aynı Kanunun geçici 60 ıncı maddesinde yer alan başvuru süresi ile ilk taksit ödeme süresi, anılan maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen borçlular yönünden maddede belirtilen sürelerin bitiminden itibaren altı ay uzatılmıştır.
Yürürlük
MADDE 2 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 3 – (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
Arkadaşlar anlaşılan bu aralar ve uzunca bir süre Genel Sağlık Sigortası gündememizde kalmaya devam edecek.Onun için Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bütün soruları bu başlık altında yazalım.Sorulmuş sorular tekrar tekrar açılmamış olur.Takibi de çok daha kolay olur.





İyi günler.
ZİNDAN
eşimin 550 günlük bagkur günü var sadece şimdi vefat etti bende yeni sigorta girişi yaptırdım eşimin bagkur gününü sigortaya dönüştürüp üzerine ek para koyupta emekli olabilir miyim şuan 44 yaşınadyım.
 
İyi günler. 11 ayllık Gss prim borcum var. Gelir tespiti yaptırdım. Borç miktarı düştü. Şu an 500 küsür lira. Borcu ödemeden saglıktan yararlanabilir miyim? Ödemem gerekiyorsa bir aylık borcu falan ödeyerek yararlanabilir miyim yoksa tamamını mı ödemem gerekiyor. Teşekkürler.
 
İyi günler. 11 ayllık Gss prim borcum var. Gelir tespiti yaptırdım. Borç miktarı düştü. Şu an 500 küsür lira. Borcu ödemeden saglıktan yararlanabilir miyim? Ödemem gerekiyorsa bir aylık borcu falan ödeyerek yararlanabilir miyim yoksa tamamını mı ödemem gerekiyor. Teşekkürler.

500 TL lik GSS borcunu yapılandırdıysan sağlıktan yararlanabilirsin, borcu yapılandırdıysan dikkat etmeniz gereken diğer husus yapılandırma kapsamına girmeyen ve güncel gss borcu, 60 günden fazla gss prim borcu varsa yine sağlıktan yararlanamazsınız
eğer 4-a (ssk) lı çalışıyorsanız 30 gün prim ödeme gün sayınız varsa gss borcunuz olsa da sağlıktan yararlanabilirsiniz
e devlet şifreniz varsa aşağıdaki linkten sağlıktan yaralanıp yararlanamayacağınızı sorgulayabilirsiniz
https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama
 
Üst