Grup Şirketler Arasındaki Bir Muhasebese İşlemi

  • Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
Bizim bir a.ş firmamız var bir de ltd firmamız var. A.ş ve ltd yıl içinde sürekli bir ticari ilişki içerisindedir. Ltd , a.ş ye ait malları satmaktadır. A.ş ise yılın belli dönemlerinde satışlarla orantılı olarak bir ciro primi hesap etmekte ve bunu ltd şirkete kendi personellerine dağıtması için vermekte ve bunu borcundan mahsup etmek kaydıyle yapmaktadır. Yani bu odemeyi nakdi yapmak yerine borcundan düşmek kaydıyla yapıyor. Ltd şti bu primleri işçilerinin bordrosunda göstermektedir. Benim sorun A.ş'i bu tutarı ltd şti'nin borcundan nasıl düşecek. Benim bulduğum ama emin olamadığım yollar şunlar;
1- Ltd şti bu tutara ilişkin a.ş'ye bir borç dekontu kesecek. Bu sefer A.ş ltd'ye ait bir ciro primini nasıl giderleştirecek.
2- Ltd şti a.ş ye fatura kesecek, bu seferde kdv meydana gelecek.
3- A.ş, ltd den para tahsil etmiş gibi makbuzla girip borcundan düşecek, bu seferde kasa şişecek.
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..
 
Ynt: grup şirketler arasındaki bir muhasebesel işlem

ltd nin a.ş ye kestiğinde meydana gelen kdv den niye çekiniyorsunuz ki anlamadım ? zaten alışları yok mu muhasebe prensiplerine uyuyorsan birinde kdv ödeme oluşuyorsa öbüründen de düşüyorsunuz elde ettiğin gelirin vergisini vereceksiniz elbet
 
Ynt: Grup Şirketler Arasındaki Bir Muhasebese İşlemi

Kod:
http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,8461.0.html
 
Ynt: Grup Şirketler Arasındaki Bir Muhasebese İşlemi

Sn.TAMER00,

Maalesef yine URL bağlantısı yapamadım. Sizi formda daha önceki yazışmalara yönlendirecektim ama olmadı. Bende aşağıya kopyalıyorum.

Sn. Ali PINAR,

Bence çok hassas ve dikkat gerektiren bir konu. Şöyleki; Vergi İdaresi ve denetim birimleri "ciro primlerini" vergi kaçırmada bir yöntem olarak algılamakta ve konunun üzerine titizlikle gitmektedir. Burada hangi kriteler vergi kaçırıldığına delalet eder derseniz:
1)Ciro primleri genellikle yıl sonunda hesaplandığından hatta yıl kapandıktan sonra cari mutabakat yapıldığından gelirin hangi yıl geliri olduğu konusunda tereddüt yaşandığı görülmektedir. Bu tereddütü ortadan kaldırmak için ciro primi hangi yıla aitse o yıla gelir kaydedilmelidir.
2)Bazı uygulamalarda ciro priminin KDV'siz olarak işlem gördüğü buna da bazı yargı kararlarının dayanak gösterildiği görülmektedir. Oysa 26 Nolu KDV Tebliğinde idare konu hakkında düşüncesini bildirmiş ve bu işlemlerin KDV' ye tabi olduğunu belirtmiştir.

Şimdi gelelim kayıt ve TDHP konusuna;

Verilen ciro primi satıcı için bir satış pazarlama tekniğidir ve 760 hesapta işlem görmelidir.(bayinin kestiği KDV' li ciro primi faturası). Bayi içinse bu satıcıya yapılan bir nevi hizmet olup(daha fazla mal satma gayreti içine giriyor) faturasını 649 hesapta takip etmeli, KDV' yi de beyan etmelidir.

Sn.Sercan,

Sn.odabaşı' nın sorusunun konuyla çok alakası var. Bilindiği gibi ciro primleri nakdi olabileceği gibi ayni de olabilir. Örneğin bayi belli bir satış rakamını yakaladığında Uzak Doğu gezisine gönderilebilir ya da bir laptop ile ödüllendirilebilir. Böyle durumlarda farklı varyasyonlar ortaya çıkar. Örneğin bayi laptop için 255 kaydı yapmalı gibi.

Sevgiyle kalın.
 
Ynt: Grup Şirketler Arasındaki Bir Muhasebese İşlemi

Güzel bir konu düşüncelerimi aşağıda özetledim.


1-Grup şirketi veya başka firmalar yasalar açısından herhangi bir farklılığı yoktur.
2-Satışlara aracılık eden ciro primini hak eden şirket bunu gelir olarak gösterecektir. Bu nedenle mutlaka fatura kesecektir.
3-Personelle olan ilişki ltd şirketin kendi iç sorunudur Aş yi ilgilendirmez. Bu nedenle personeline bunu verirkken bordro düzenleyecek ve gerekli kesintileri yapacaktır.
 
Üst