Grup Şirketler Hk.

beyhanserin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Haz 2005
Mesajlar
260
Grup şirketlerin kuruluşları ve diğer ortaklıklardan farklı yönleri nelerdir?
vergisel anlamda avantajları ve dezavantajları nelerdir?

teşekkürler :)
 
Grup şirketler hk.

mrb beyhan hanım
sorunuzu grup şirketlerinin yaptığı iş ve patronların anladığı mantalitede bir kaç maddede anlatmak istiyorum.
Öncelikle bir ana şirket olur diğerleride yan firmalar bulunur Hespinin toplamı Grup şirketleri oluşturur
1.Ana şirket işin asıl faaliyet konusunu yapar yan şirketler ise isteğe göre faaliyet gösterirler genelde kuruluş amaçları;
Büyük entegre firmalarda ayrı ayrı Departmanlar vardır (Örn: İplik üretim Departmanı,Dokuma Departmanı,Boyama Departmanı vs.) ayrı ayrı karını görmek mümkün olmadığından firmalar her bölüme ayrı bi şirket kurabilirler.
2.Bilindiği gibi şirketler koydukları sermaye tutarınca sorumlu olduklarından kurulan yan şirşetlerin Sermayesi sembolik rakamlar olur
yani riskide azdır. (İflas ettikleri taktirde şirket sahipleri pek zarar görmezler)
3.Bazı firmalar ihalelere girerken tüm şirketleriyle beraber girerler
dolayısıyla oy çoğunluğu fiyatlandırma vb. avantajlar elde ederler
4.Ana firmanın faaliyeti dışında bambaşka bir işle iştigal etmesi sonucunda hesapların karışmaması ve sistemin bozulmaması için ayrı firma kurarlar.
5. ve en önemli sebeplerden bitaneside bi firmada 50 işçiden fazla işçi
çalıştırılmaya başlandığı andan itibaren bir sürü sorumluluklar yüklenilemekte (Yangın ekibi,ilk yardım ekibi, sakat ve eski hükümlü,terör maduru çalıştırma zorunluluğu,vb.) sorumluluklardan kaçmak için firmalar işçileri yan firmalara aktarararak 50 sınırını geçmemeye çalışırlar
6.Vergisel anlamda bir avantajı olduğunu düşünmüyorum
ayrı şirket olduğu için her beyannamede Damga vergisi ödersiniz
ayrıca muhasebeci ücreti ayrı defter tastiklettirme ekstradan uğraşlar
bide işi bilmeyen patronlarla çalıştığnızda nolucak nede olsa ikisi bizim firma deyip birinin ödemesini diğer firmanın banka hesabından yaparlar ayıkla pirincin taşını

şuan aklıma gelen avantajlar bunlar bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür

iyi çalışmalar
 
Ynt: Grup şirketler hk.

Peki grup olmak için ne yapmak gerekiyor? Örneğin 3 ayrı şirkette yönetici olan biri bu 3 şirketi bir araya getirerek grup olmak istiyor. Ne yapması lazım?
 
Merhaba

grup şirketler hakkında birşey sormak istiyorum.

şimdi 2 firmamız var bünyemizde. birkaç defadır olan bir hatadan bahsetmek istiyorum.

mesela A firmasının fatura karşılığı yapması gereken ödemeyi yalıklıkla B firmasının banka hesabından yapıyorlar.

işlemi iptalde edemiyoruz. bu durumda ne yapabilirim? nasıl bir kayıt yapabilirim?

şimdiden teşekkürler.
 
B firması ödediği tutarı A firmasına dekont eder. Dekonta " X firmasına adınıza yapılan ödeme olup, nezdinizdeki cari hesabınıza borç kaydedilmiştir." yazarsınız. Banka dekontunu da eklersiniz. Doğrusu her şirketin kendi ödemesini kendisinin yapmasıdır.
 
Sayın beyhanserin,

Çok geniş kapsamlı bir soru sormuşsunuz. Ayrıca sayın msfdoner'in verdiği açıklamalara da çok katıldığımı söyleyemem. Bu açıklamalar ancak Gurup olmaya kalkışmış ancak "Kurumlaşamamış" firmalar için söylenebilir. Tabi mesele böyle değil. Bakın ben size birkaç guruptan bahsedeyim siz birde bu açıdan düşünün, Koç Gurubu, Sabancı Gurubu, Demirören Gurubu gibi.

İhaleler konusu da artık pek öyle değil, riski hiç az olmuyor. Yeni ihale yasası herhangi bir şirketin men cezası nedeniyle ortakların ortaklığı olan diğer şirketlerin de aynı men ezasıyla karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Gibi.

Gurup olmak için yasal bir statü veya uyulması gereken kurallar silsilesi yok, ancak Holding olmak için var ki bunada şimdilik değinmiyoruz. Ancak her iki kavramın birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini hatırlatmakta yarar var.

Saygılar,
Kevork
 
Finansal muhasebe sistemimimizde DEKONT denilen bir kavram vardır. Borç dekontu ve alacak dekontu olarak temel anlamda ikiye ayrılır. Aynı bankalarda ki hesap hareketlerimizi bildiren dekontlar gibi.
Grup şirketler arasındaki parasal haraketler borç/alacak (credit note/debit note) dekontları ile diğer tarafa bildirilir.
 
peki banka ekstresini işlerken B firması ödeme yaptığı kişinin yani banka ekstresinde adı geçen firmayımı borçlandıracak yoksa A firmasınımı ?
 
Üst