Hamilelik Süresince Periyodik Kontrol İzni Hk.

Üyelik
28 Mar 2007
Mesajlar
69
Merhaba,



4857 sayılı iş kanununun aşağıdaki maddesinde hamilelik süresince periyodik kontrol konusunda bir satırı var. Bu kontrol için süre belirtmemiş. (gün, ay, saat vs.) bu konuda yorumu olan veya iş mahkemelerinin bir kararı vb. bilgisi olan var ise paylaşırsa çok memnun olurum.

Teşekkür ederim,

Analık halinde çalışma ve süt izni:

MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
 
Ynt: Hamilelik Süresince Periyodik Kontrol İzni Hk.

http://www.alomaliye.com/gebe_veya_emzikli_kadinlarin.htm

GEBE VEYA EMZİKLİ KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR TÜZÜK

Gebe İşçilerin Muayene İzni

Madde 4 - İşçiler, başvurmaları halinde, gebeliğin ilk üç ayında, işyeri, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu sağlık tesisleri, sağlık ocakları, hükümet veya belediye hekimlerince muaeyene ve tedavi edilirler. Sonraki aylarda, ayda en az bir defa tıbbi muayeneye gitmelerine izin verilir.
 
Ynt: Hamilelik Süresince Periyodik Kontrol İzni Hk.

sayın ilgili belirtmiş olduğunuz tüzük resmi gazete karar sayısı:2006/10331 de iptal edilmemiş midir?
onun yerine 14 temmuz 2004 sayı 25522 de belirtilen yönetmelikle düzenleme yapılmadı mı acaba;
burada da gebe çalışan periyodik kontroller için ayda 1 gün diye bir sınırlama getirilmemektedir,fakat aynı şekilde benim işyerimde bana ilk yönetmeliği gerekçe göstererek doktor izinlerimi 1 gün haricinde kesinti olarak işlemektedir,bu konuda sizin yorumlarınıza ihtiyacım vardır, şimdiden çok teşşekür ederim.

yeni yönetmelik;

14 Temmuz 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25522

Gebe İşçinin Muayene İzni

Madde 12 ? Gebe işçilere gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.


Karar Sayısı : 2006/10331

Ekli ?Gebe veya Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Tüzüğün Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Tüzük?ün yürürlüğe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı?nın 2/6/2005 tarihli ve 35033 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu?nca 7/4/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

MADDE 1 ?16/3/1987 tarihli ve 87/11624 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Gebe veya Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Tüzük yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Ynt: Hamilelik Süresince Periyodik Kontrol İzni Hk.

Peki sizce , muayene için ücretli izin kaç güne kadar olmalı?
Kuvvetle muhtemel , özel doktora muayenenizi oluyorsunuz sorun burada çıkıyor sanırım 10gün sonra kontrol edelim şeklinde biten doktorunuzun tavsiyesi..:)
Oysa devlet hastanesine gidip, muayenenizi olsanız, her hafta gitseniz ve muayene sonucu ertesi gün için işbaşı belgesi alsanız bu sorunu yaşamazsınız öyle değil mi?
 
Ynt: Hamilelik Süresince Periyodik Kontrol İzni Hk.

Kanunda hiç bir sınırlama getirmemesi 1 gün olarak değerlendirmeye haklı sebep olarak görmüyorum,(ki ilk kanunda dahi en az 1 gün diyor aslında)kanunlar yorumlara bu kadar açık olmamalı,herkes işine gelen yorumu katıyor.Çalışan için izin sayısı sınırsız,işveren içinse 1 gün..

kendim devlet hastanesine de gitsem ve de dediğiniz gibi her hafta gitsem,onlar yinede bana kesinti olarak yansırdı,vizite işbaşı kağıdı ne olursa olsun,işverende tüm haklar toplanmış,ne gelir elden.

Bu durumda ben en son hangi kanunlar geçerli diye bu soruyu sormuştum konunun uzmanı olmayarak ufak bir araştırma ile elde ettiğim bilgilerdi,konuyu teyit etmek istemiştim.
Bu konuda şahsımın mağduriyeti bir gün dahadır,doktora gidiş gereksiz yere keyfi sebeblerle hiç değildir.Fakat kişi yapılanı haksızlık olarak gördüğünde 1 gün yada 1 saat farketmiyor,hakkımı aramak isterim.

işverenler ve personel işlerinin her kişiye güvensizlikle yaklaşması yapıcılıktan çok yıkıcılık şeklinde işyerinde mutsuz insanlar yaratır,kanunlarda da hiç bir sınırlama olmadığında bu tür durumlarda sesi yüksek olan,güç elinde olan kendini kazançlı sanır.
 

Benzer konular

Üst