Hatır Çeki

Üyelik
11 Nis 2007
Mesajlar
31
alım satım yapan bir işletmeyiz.

bankadan kredi kullanmak için işim ile hiç alakası olmayan bir işletme sahibinden çek almış bulunmaktayım
ve çek karşılığında hiç bir alışverişimiz yani aavans falan da değil olmıcak bu çeki hangi hesapta takip edebilirim. sizce 329 hesap uygunmu
 
Ynt: hatır çeki

Sayın AHMET AYDAŞ,

32 grubu hesaplar, ticari ilişkiler nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz borçların kaydedildiği hesaplardır. Size 336' yı öneririm.
 
Ynt: Hatır Çeki

Peki çeki alıp bir yere yazdınız. İnceleme olursa nasıl açıklamayı düşünüyosunuz?
 
Ynt: Hatır Çeki

piyasada sizin gibi dünya kadar firma var. Yapcak bişi yok :)
çeki aldığınızda karşı hesapta 336- Diğer çeşitli Borçlarda görebilirsiniz.
 
Ynt: Hatır Çeki

Sizler aldığınız hatır çekini nasıl yazarız diye düşünüyorsunuz. Ben ise nasıl açıklarım diyorum. Burda yasalar içersinde çözüm bulmak zorundayız. O zaman defter falan da tutmayın devlet ne isterse verin zaten vergi değil haraç alıyor.
 
Ynt: Hatır Çeki

Sayın nguroy,

Hatıra dayalı senet ve çeklerin kulanımı yasal mevzuatımızda yer almayan bir kavram olmakla birlikte ticari yaşamımızda uygulama imkânı bulmuş bir olgudur. (açık kapalı fatura uygulaması gibi)

Hatıra dayalı senet veya çek piyasada itibarı ve ödeme gücü bulunan herhangi bir kişinin veya kurumun, kredi kullanma ihtiyacında ve isteminde bulunan bir kişiye veya tüzel kişiye herhangi bir ticari ilişkiye dayanmadan verilen borç senedidir.

Gerçekte bir alacak olmadığı halde, finansman ihtiyacı olan işletmenin belirli yollarla kullanması suretiyle keşide edilmektedir. Keşide eden muhatabın söz konusu sözde borcu kabul etmesindeki tek etken tamamen keşideci ile aralarında olan hatır ve yüksek güvendir. Çeki keşide eden firma, çeki keşide etmesi ile yasal olarak çekin borçlusu haline gelir. Finansman sağlama gayesi içerisinde olan firma ise senedin alacaklısı konumuna gelmektedir.

Bu uygulamanın kanunlarda ve diğer mevzuatlarda yer almamasına karşın,Yargıtay tarafından verilen çeşitli içtihat kararlarında, hatıra dayalı senetlerin ve çeklerin hukuken geçerli olduğu kabul edilmektedir.

Dolayısıyla konuya ilişkin açıklamalar ve izahatler zamanında yapılmış olup uygulama yerleşik hale gelmiştir.
 
Ynt: Hatır Çeki

Sn Gmance,
Bana bu açıklamayı niçin yaptığınızı anlayamadım. Her halde hatır çeki veya senedinin ne olduğunu uygulamasını bilmediğimi düşünmüyorsunuz. Ben bunu maliyeye nasıl açıklarsınız diye soruyorum. Faturasız mal mı sattınız?, örtülü kar mı dağıttınız, aldığınız kaçak malı mı gizlediniz, veya ne çıkar sağladınız diye sorarulursa ne diyeceksiniz diyorum.
Ayrıca bu konuda forumda arama yaparsanız önceleri çook uzun yazılar yazdığımı ve tartışmalar yaptığımızı görürsünüz.
Kolay gelsin
 
Ynt: Hatır Çeki

Sayın nguroy,

Bir önceki yazıyı, konuya ilişkin düşüncelerimin yanısıra, "Ben ise nasıl açıklarım diyorum." sorusunun cevabı olarak değerlendirin.

Hatır çekilerini yapılan işlemlerin gizlenmesi olarak değerlendirdiğinizde tabiki izahatı vahim olacaktır. Ancak bu o işlemin başka mantıkla işletilmesi anlamına gelir ki, amacı dışında yada muvazaalı işlem yapmak için de illa hatır çekine ihtiyaç yoktur.

Dolayısıyla bu bir borçlanmadır, ticari şirketler bir birlerine borç verebilir veya böyle bir olanak sağlayabilirler. Bunun karşılığında emsaline göre fazla veya eksik komisyon veya faiz tahakkuk ettirilmesi veya ettirilmemesi durumu ise ayrıca örtülü kazanç bakımından değerlendirilebilir. Konuyu bu çerçevede düşünmek gerektiği kanaatindeyim.

Bu bakımdan hatır çeklerin başkaca uygulamaları gizlemek maksadıyla yapılması başka birşeydir.

Ayrıca geçmişe yönelik hatır çekleri veya senetleri konusunda arama yaptım ancak bulamadım. Linki aktarabilirseniz, düşüncelerinizi öğrenebilirim.
 
Ynt: Hatır Çeki

sayın ngüroy inceleme anında maliye tarafından "hatrınız kırılmasın bence ceza yazıvereyim." derse ne yapacaksınız diyor. ;)
yani ehliyetsiz araba kullanabilirsiniz. ama yakalandığınızda cezasına da katlanmanız gerekir.
 
Ynt: Hatır Çeki

;D ;D ;D


Sn Nane Güldürdünüz beni. Sizi de hep güldürenler olsun.
 
Ynt: Hatır Çeki

Enegram cevap yazmadan önce bir soruyu okumak zahmetine katlansanız diyorum.
Kayıtlara almadığınız çeki bankaya nasıl rehin cirosu ile vereceksiniz.?
 
Ynt: Hatır Çeki

Merhabalar

Hatır senetleri gerek ticari hayatta, gerek yargı mercilerinde ve vergi idaresinde hukuki açıdan kabul görmüş bir uygulamadır. Ancak, bu uygulamanın vergisel açıdan değerlendirmesinde vergi idaresi ile yargı mercii aynı görüşte değildir.

Konu ile ilgili mercilerin görüşlerine örnekler:

Danıştay'ın Konuya İlişkin Yaklaşımı :

Danıştay, verdiği kararların tümünde alınan kredilerin başka bir şirkete kısmen veya tamamen kullandırılma işlemini bir finansman hizmeti olarak kabul etmemiş ve K.D.V.'ye tabi tutulmayacağını belirtmiştir. Danıştay'a intikal edilip sonucu bağlanan davaların özetleri aşağıda yer almaktadır.

-"Bankadan alınan kredinin başka bir firmaya kullandırılması finansman hizmeti değildir." Danıştay Yedinci Daire, 13.11.1989 tarih ve Esas No: 1989/2547, karar No: 1989/2526 sayılı kararı.

- "Holdinge dahil olan şirketlerde, kredi olarak kullanılması amacıyla hatır senedi imzalayan şirketin ve kendi adına açılan kredileri de bu şirketlere kullandıran mükellef şirketin, finansman hizmeti yapmış sayılması söz konusu olamaz." Danıştay Yedinci Daire, 21.2.1994 tarih ve Esas No: 1993/2387, Karar No: 1994/781 sayılı kararı.

-"Bankalardan alınan kredinin iş ilişkisi olan şirkete verilmesi finansman temini niteliğinde olmadığından, bu işlem K.D.V.'ne tabi değildir." Danıştay Onbirinci Daire, 24.4.1995 tarih ve esas No:1995/1378, Karar No: 1995/1231 sayılı kararı.

-"Aynı holdinge bağlı şirketlerin birinin lehine hesaplanan faiz diğer şirketin giderini teşkil edeceğinden, kurumlar vergisinin artan oranlı bir vergi olmaması nedeniyle örtülü kazançtan sön edilemeyeceğinden , KDV'den de söz edilemez." Danıştay Onbirinci Daire 27.4.1995 tarih ve Esas No: 1995/648, Karar No: 1995/1309 sayılı kararı.

- "Bankacılık işlemleriyle uğraşmayan bir şirketin kendi adına aldığı banka kredisini aynı holding bünyesinde yer alan başka bir şirkete kullandırması, ticari, sınai, zirai faaliyet ile serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilerek finansman temini hizmeti olarak kabul edilerek Katma Değer Vergisine tabi tutulamaz." Danıştay Onbirinci Daire, 5.2.1998 tarih ve Esas No: 1997/420, Karar No: 1998/331 tarihli kararı.

Konuya İlişkin Olarak İdarenin Görüşü :

-"Ayrı tüzel kişiliğine sahip şirketlerin faiz karşılığı birbirlerine kredi vermesi veya birinin bankadan aldığı krediyi diğer şirkete vermesi işlemleri, devamlı yapılıyorsa banka ve sigorta muameleleri vergisine, devamlı yapılmıyorsa finansman hizmeti olarak KDV'ye tabi tutulması gerekir." Maliye Bakanlığı 13.12.1994 tarih ve 81791 sayılı muktezası.

- "Holding Şirketlerin, bağlı şirketlerine karşı yaptıkları finansman hizmetleri vergiye tabidir.
Holding şirketlerin öz kaynaklarından veya kendi kullandıkları banka kredilerinden,bağlı şirketlerine kredi verme işlemi, finansman hizmeti niteliğinde olduğundan, Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1. maddesi hükmü uyarınca vergiye tabi bulunmaktadır. Ancak söz konusu işlemin banka ve sigorta muameleleri kapsamına girmesi halinde, anılan kanunun 17/4-e maddesi uyarınca vergiden müstesna olacağı şüphesizdir.Holding şirketlerin, öz kaynaklarından veya kullandıkları banka kredilerinden, bağlı şirketlerine kredi vermeleri, bir finansman hizmeti olduğuna ve banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi bulunmadığı cihetle, bu krediler dolayısıyla aldıkları faizlere katma değer vergisi uygulamaları gerekir.Öte yandan söz konusu işlemlerin dekont ile belgelendirilmesi mümkün olmayıp fatura düzenlenmesi gerekmektedir. "

Sonuç olarak idare ile yargı mecii arasında bir görüş birliği oluşmamıştır. Ama yargının istikrar kazanan görüşü işlemin vergilendirilmeyececeği yönündedir. Bu nedenle ihtilaf halinde konunun yargıya taşınmasında fayda vardır.

Hatır çeki alınığı zaman şu kaydı düşmek gerekir:

----------------------- / -------------------------

102 BANKALAR 100

309 DİĞER MALİ BORÇLAR 100
--------------------------- -----------------------

Çek bedeli geri ödendiğinde ise şu kayıt yapılır.

-------------------------- / ------------------------
309 DİĞER MALİ BORÇLAR 100
100/102 KASA/BANKA 100
--------------------------- -----------------------
........................
 
Ynt: Hatır Çeki

----------------------- / -------------------------

102 BANKALAR 100

309 DİĞER MALİ BORÇLAR 100
--------------------------- -----------------------



Sn. Erol
Yine bir ilginç yorumda bulundunuz. Yukardaki yevmiye maddesini sizden kopyaladım. Bu nedir açıklarmısınız????????? ???


Banka borç /309 hesap alacak

309. DİĞER MALİ BORÇLAR

Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır.

İşleyişi :

Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir


Bu hesap finansal olan banka dışı borçlanmalar için konmuştur.
Tamamen yanlıştır.
 
Ynt: Hatır Çeki

Sn .Erol,


siz faha önceleri vadeli çek olmaz böyle birşey yoktur, yasal değildir diye nerdeyse kıyametleri kopardınız.
Peki şimdi bu yazdıklarınız ne lahana turşusu o zaman . Hatır çeki alıyorsunuz ama günlük oluyor öylemi. ;D
Bizi izleyeme devam edin ::)
 
Ynt: Hatır Çeki

smiley38.gif
hatır çeki firma sahibi/şirket ort. hatrına verildiği için 331 hs olabilir mi?
 
Ynt: Hatır Çeki

Bence de en uygun hesap 331 olmalıdır.


101-01 alınan çekler
331 (a) çek alınışı


101 02 teminata verilen çekler (b)
101-01 alınan çekler (a)


bankaya verimesi

300 (B)
101-02 (a)

tahsili
 
Üst