İcra Kesintisi İşçinin Maaşından Kesilmesi Hk

Merhabalar benim icra dosyam var toplam tutar 1500 tl avukatla konusup 1000 tl düşürdüm.Ödeme ocakta başlayacak.Acaba ben muhasebenin benden kestiği tutarı elden alsam üzerine ben koyup borcu komple kapatabilirmiyim.Muhasebe ile görüştüm biz elden veremeyiz dedi ancak icra müdürlüğünden kağıt gelmesi lazım vermemiz için dedi.Onlar icra müdürlüğü hesap numarasına yatırmadan onlardan önce gidip bankaya yatırsam olur mu
 
İcra yazısının içinden ücretti, ek dersti, mesaiydi gibi cımbızla kelimeleri/cümleleri çekip farklı yorumlamanın anlamı yok. Ücret ve ücret sayılan ödemelerin 1/4 ü icra kesintisine tabidir.
Sayın Bülent bey zaman ayırıp yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim..Aynen sizin dediğiniz gibi'' Maaş ve almakta olduğu ücretlerin 1/4 ü '' deseydi haklısınız ekders ücretim de kesilebilirdi..Belirttiğim gibi haciz yazısında '' maaşın 1/4 ü yazıyor''
Sizde aynı şekilde kurumumun yaptığı gibi yorum yapıp maaş dedi mi her şey kesilir diyorsunuz.Halbuki çalışanlar,benim gibi farklı kalemlerde ( maaş harici) bir sürü ödeme alıyorlar..( Fazla mesai,döner sermaye,nöbet ücreti,yolluk v.s ) Ben bunlar kesilemez demiyorum ki,,kesilmesi için maaş haciz yazısında ya açık açık yazmalı yada maaş ve almakta olduğu diğer bütün ücretlerin 1/4 yazmalı diyorum..
Sizde yorum yaparak maaş dediği zaman : ne zaman.nerede,hangi isim altında olursa olsun hesaba yatacak parayı kurum keser diyorsunuz..
Çok sık tekrar hatırlatıyorum ama hangi kurum olursa olsun,haciz müzekkeresinde yazan taleple bağlı değil mi?Müzekkereye yorum yapma hakkı var mı?
 
Sn.salacak, sizin de iyi bildiğiniz görüldüğü üzere;
çıplak maaşınızın en az 1/4ü ( iş kanununa tabi değilsiniz) ve diğer hak kazandığınız tazminat-ikramiye-döner sermaye-ek ders ücreti vb. ödemelerin tamamı da haczedilebilir. Yapılan bir hatalı işlem varsa itiraz hakkınızı icra mahkemesinde dava açarak kullanabilirsiniz.
Yönetim , bugüne kadar süregelen uygulama örneklerinden yola çıkarak standart hale gelmiş uygulamayı yapıyor görülen. Bu duruma itirazınızı sözlü yada yazılı kuruma yaptığınızda da gelecek cevap aynı olacaktır, ''bu konuda mahkeme kararı getirmeniz gerekir''.
İcra mahkemesinde itiraz ettiğinizde taraflar siz- kurum ve alacaklı taraf olacak haliyle. İİK da her türlü ücretin 1/4ü denilerek ek ders ücretleri de ylık ücret kavramında kabul edilmiş olduğundan yüksek ihtimal itirazınız sonucunda ek ders ücretinin de 1/4 ünün kesilmesinde bir hata olmadığı olmadığı yönünde bir karar çıkacaktır.
İlk itirazınızla birlikte lehinize karar çıkma ihtimali az da olsa bulunsa dahi, bu ihtimal karar olarak ortaya çıktığında, alacaklı taraf vekili haciz talebinde yenileme yaparak ek ders ücretinin de haczine devmını sağlayacak ve başldığınız noktay geri döneceksiniz.
Başlangıçta düşüncenizde haklı olsanız bile, yolun sonunda vardığınız nokta şu anki noktadan farklı olamayacak ne yazık ki.
Sadece olayı daha geniş değerlendirebilmeniz açısından sormak isterim;
bir öğretmen için fazla çalışma neyi ifade eder? Aylık zorunlu ders saati dışında verilen ek ders , sizce fazla çalışma değilmidir? Fazla çalışma değilse nedir?
 
EK DERS ÜCRETİ VE FAZLA MESAİ AYRIMINA ÖRNEKTİR......

EK DERS ÜCRETİ ,FAZLA MESAİ FARK AYRIMI
[/b]
T.C
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO.2008/3780
KARAR NO.2009/37411
KARAR TARİHİ.25.12.2009


…Davacı, dava dilekçesinde ileri sürdüğü günlük çalışma süresine göre fazla mesai ücreti istemiş; buna mukabil davalı işveren davacının yönetici olarak çalıştığını, günlük çalışma saatlerini belirlemeye yetkili olduğunu bu nedenle fazla mesai alacağı talep edemeyeceğini savunmuştur. Mahkemece, bilirkişi tarafından tanık beyanları değerlendirilerek günlük çalışma saatleri esas alınarak hesaplanan fazla mesai ücretine hükmolunmuştur. Ne var ki, davacı, davalıya ait özel okulda okul müdürü olarak çalışmıştır. Davacının çalıştığı dönemde yürürlükte olan eski 625 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanunu’nun 22.maddesinde Özel Öğretim Kuruntunun Milli Eğitim Bakanlığına karşı sorumlu bir müdür tarafından yönetileceği, üzerinde müdürlük görevi bulunmayan kurum veya kurumlar temsilcisinin kurumun eğitim ve öğretimine ve bunlarla ilgili yönetim işlerine karışamayacağı hükme bağlanmış, 14.12.2007 günü yürürlüğe girmiş olan yeni 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanununun …maddesinde de aynı doğrultuda hükme yer verilmiştir. Söz edilen yasaların belirtilen hükümlerine göre davalıya ait özel okulda okul müdürü olarak çalışmış olan davacının günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisine sahip ve üst yönetici konumuna bulunduğu açıktır. Dairemizin Kökleşmiş İçtihatları, kendi mesai saatlerinin belirlemeye yetkisine sahip olan müdür ve üst yöneticilerin günlük çalışına saatlerinin yasal sınırı aştığı iddiasıyla fazla mesai ücreti talep edemeyecekleri yolundadır.

Davacı, kendi çalışma saatlerini belirlemeye yetkili yönetici olarak çalıştığından günlük çalışma saatlerinin yasal sınırı aştığı iddiasına dayanarak işverenden fazla mesai ücreti talebinde bulunması mümkün değildir.

Diğer yandan belirtmek gerekir ki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda aylıkla çalışan yönetici ve öğretmenlerin haftalık çalışma süreleri yasa ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla zorunlu ders ve ek ders görevi şeklinde düzenlenerek yönetici ve öğretmenlerin maaş karşılığı okutmakla yükümlü olduğu haftalık ders saati sayısı ile maaş karşılığı dışında okutabilecekleri ek ders sayısı belirlenmiş ve okulda hafta sonlarında ve ders saatleri dışında yapılan eğitsel faaliyetlerin karşılığında ck ders ücretiyle karşılanması ön görülmüştür. Özel öğretim kurumlarındaki eğitim ve öğretim faaliyetleri ile çalışına düzeni resmi okullardaki ilke ve kuralları tabi olup gerek eski 625 sayılı ve gerekse yeni 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Yasasında aylık ücret ile çalışan yönetici ve öğretmenlerin haftalık çalışma yükümlülüklerinin tespitinde ders ve ek ders görevi esası benimsenmiş ve anılan yasaların uygulanmasına ilişkin yönetmeliklerde dengi resmi okul öğretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları ders ve ek ders saati sayısı kadar derse girebilecekleri şeklinde düzenleme yapılmıştır. Anılan yasa ve yönetmeliklerle getirilen kurullara göre aylık ücret karşılığı ders sayısını aşan fazla çalışmalar ek ders ücreti ile karşılandığından okullardaki yönetici ve öğretmenlerin günlük çalışma saatleri ileri sürülerek fazla mesai alacağı talep edilmesi olanağı bulunmamaktadır. Açıklanan tüm bu nedenlerle davacının günlük çalışma saatlerinin yasal sınırı aştığı iddiasına dayanan fazla mesai ücreti talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

T.C
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO.2008/10828
KARAR NO.2009/37416
KARAR TARİHİ.25/12/2009

…Karara esas alınan bilirkişi raporunda, davacı öğretmenin haftalık vc aylık ders saati yerine diğer çalışanların tabi olduğu çalışma saatlerini açıklayan tanık beyanlarına itibar edilerek fazla çalışına alacağı belirlenmiştir. Davacının 625 sayılı Yasaya tabi, bilgisayar öğretmeni olarak görev yaptığı, düzenlenen iş sözleşmesine göre okutacağı haftalık ders saatinin asıl görevli aylık ücreti karşılığı ve ders ücreti karşılığı olarak 15 er saat olduğu, haftalık toplam ders sayısının 30 saat olduğu anlaşılmaktadır. Davacının yaptığı işin niteliği gereği, sözleşmede yazılı ders saatlerinden daha fazla ders verdiğinin belirlenmesi halinde, karşılığı ders ücretleri olarak talep edilebilir. Davacının fazla mesai alacağı hakkındaki talebi açıklattırılarak, talebinin sözleşmede öngörülen ders saatinden fazla ders verdiği yönünde olması halinde, verdiği ders saatleri ve ödemeye ilişkin belgelerin getirtilerek, yapılacak inceleme sonucunda, gerekirse bilirkişi raporu alınarak ders ücreti alacağı hakkında karar verilmelidir. Talebinin ders saatine yönelik olmadığı, okulda ders vermeden kaldığı sürelere ilişkin olması halinde ise ret kararı verilmelidir. Belirtilen hususlar araştırılmadan fazla çalışma alacağı isteğinin kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.


AYRICA MAAŞ HACİZ MÜZEKKERESİNDE OLMASI GEREKEN KESİNTİLERİ GÖSTEREN MAAŞ HACİZ MÜZEKKERESİ ÖRNEĞİDİR..

BİR HACİZ MÜZEKKERE İÇERİĞİNDE BELİRTİLECEK HUSUSLAR, ÖRNEKTİR

T.C.
.........
…. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı :20... /

........ÜNİVERSİTESİ
… Fakültesi Dekanlığına
....
Alacaklı……….Vekili ......Av.......... ’ya ......... yazımız tarihi itibarı ile ………………………………ödemeye borçlu ......nın, fakültenizde ….olarak görev yaptığı anlaşılmış olmakla; idarenizden maaş ve başkaca ücret (yan ödeme, teknik eleman zammı , vergi iadesi, döner sermaye katkı payı v.b) alıp almadığının, alıyor ise miktarının bildirilmesi ile;
Yukarıda kayıt edilen alacağın tahsili için borçlunun almakta olduğu maaş veya ücretinin borç bitinceye kadar 1/4'ünün haczine; ve diğer her türlü alacaklarının; tasarruf teşvik primlerinin, nemalarının ,fazla çalışma ücret alacaklarının ,varsa döner sermaye alacaklarının, özel hizmet tazminatlarının ve ikramiyelerinin ise TAMAMININ haczine karar verilmiştir. [/COLOR]Karar dairesince ve İcra İflas Yasası'nın 355.maddesi gereğince haczin icra edilip edilmediğinin ve borçlunun almakta olduğu maaş veya ücret miktarının BİR HAFTA İÇERİSİNDE BİLDİRİLMESİ ve borç bitinceye kadar tebligat mucibince HACİZ OLUNAN MİKTARIN HEMEN KESİLİP DAİREMİZE GÖNDERİLMESİ,
Borçlunun maaş ve ücretinde veya memuriyetinde yahut başka bir yerden maaş almayı mucip değişikliklerin veya hizmetine son verildiği takdirde bu hususun derhal Müdürlüğümüze bildirilmesi; adı geçenin kurumunuzdaki görevinin ne olduğunun belirtilmesini, kayıtlı son ikametgah adresinin bildirilmesini, bu madde hükmüne riayet edilmediği veya kesilen paralar bildirilen sürelerde ya da hiç gönderilmediği takdirde aynı kanunun 356.maddesi gereğince maaşınızdan veya sair mallarınızdan alınacağının ve ayrıca aynı kanunun 357.maddesi gereğince tüm ilgililer hakkında cezai takibat yapılacağının bilinmesi rica olunur.

iŞTE BEN BU ŞEKİLDE AÇIKÇA YAZMADIĞI İÇİN EKDERS ÜCRETİ KESİLEMEZ DİYE İDDİA EDİYORUM..
 
Son düzenleme:
Evet eskiden İcra tekik mercii vardı. Şimdi icra mahkemesi deniyor. İtirazını süresi içinde oraya yapmalısın. Süre geçtikten sonra (icra tebligatında yazar) Kesinleşir hak kaybı olur.
Bugün yukarıda bahsettiğim gerekçelerimi de yazarak örnek kararları ekleyerek avukatım dava açtı..Yanlız burada biz açtığımız davada ekders ücretimin haczedilemezliği davası değil,icra müdürlüğünden gelen yazıya göre kurumun ekders ücretimin kesemeyeceğini iddia ederek açtık davayı..
 
Merhaba ben özel sektörde çalışıyorum maaşımda haciz var yalnız benim kafama takılan bi kaç soru var bunları burda sormak istiyorum benim maaşım 1100+agi 1221 lira maaşımın 4/1 haciz ediliyor deniyor yalnız bana her ay 806 tl geçiyor sizce bu normalmi işverenim agi nin de hacze gönderdiğini sölüyor ben bu duruma nasıl itiraz edebilirim yada nereye edebilirim.Şikayet ederken iş yerinimi yoksa maaş haczi yapan icra dairesinimi edeceğim şimdiden çok teşekür ederim.
 

Benzer konular

Üst