İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

Üyelik
13 Tem 2009
Mesajlar
5
Konum
İstanbul
merhaba arkadaslar bır ıscımız 03 / 07 2009 - 06 07 2009 07 07 2009 da ıse gelmedı


07 07 2009 tarıhlı ıhtarname ıle noter e gıttım onaylattı m ve noter yolu ıle ıhtar edılecegını soledım tmm dedıler aps yazdılar vs

bugun orendımkı 13 07 2009 tarıhınde ıscının elıne ulasmıs ve teblıg tarıhı 13 07 2009

noter soledı evrak daha elıme ulasmadı her neyse

ıscı bu ıhtar a karsılık hemen ıhtar cekmıs ısde bı dunya asılsız seyler 7 gun ıcınde paramı odeyın felan dıye sımdı benım ne yapam gerekıyor ben notere evrag 07 07 2009 da verdım
 
Ynt: ihtarname çekdik ama nası bir ihtar bu konuda yardım lütfen

Size gönderdiği cezapta neden dolayı işe gelmediğini belirtmiş mi, yoksa sadece para isterim gibi bir yazı mı?
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

bıze neden ıse gelmedıgını yazmamıs sözde sunları yazmıs


HAZIRAN AYINDA BIZ BU ISCININ PARASINI VERMEMISIZ ( KRIZ VAR ODEME YAPAMADIK DORU AMA 20 TEMMUZ A KADAR DA YASAL SURE VAR )

BU ISCI 3 GUN UST UST E ISE GELMEDIGI GIBI IHTARNAMEDE TEHDIT SAVURMUS

KENDISI TEK TARAFLI SOZLESMEYI FESH ETTIGINI YAZMS BU NASI OLUYORSA
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

Sayın Şahin,
işçi 4857 sayılı iş kanunun 24.(işçinin haklı nedenlerle derhal fesih hakkı) maddesinin II. e bendine "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse" göre iş sözleşmesini fesh edebilir. Bu durumda tazminat talep edebilir.
İş kanununa göre ücretin en geç ayda bir ödenmesi gerekir. Sizin bahsettiğiniz 20 günlük süre Mucbir sebeplerin varlığı halinde uzar. İş kanunun 34. maddesine göre "Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır."
Şayet mucbir sebepler varsa ve sözleşmede ücretin ayda bir şu tarihde ödeneceği kararlaştırılmamışsa sizin yaptığınız işlemler doğrudur. Ancak mahkemeler İşçi leyhine yorum ilkesine göre hareket etmektedir. Bİlgilerinize...
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

mucbır sebeb derken kriz var ödeme alamadıgımız ıcın ıscı maaslarıda bıraz gec odenıyor her işçi ile sözleşmede maaşlar ayın 15 ınde odenır dıe madde var zaten
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

Maaşlar 15 ödeniyorsa ve siz zor durum nedeni ile aynı ayın 20'sinde ödedi iseniz işi terk edebilmesi için terk öncesi size ihtar çekmeliydi. Ayrıca iş kanunu md 34 göre "...ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen..." demektedir.
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

Ücretin geç ödenmesine imkan tanıyan 20 günlük bir süre yok yasal olarak.
İş kanunu 34.madde de ücretin 20gün geçmesine rağmen halen ödenmemesi durumunda işçinin işyerine gelip, iş yapmaktan kaçınma hakkı olduğu belirtilir, işveren isterse 20 gün geciktirebilir demek değildir bu.
Sözleşmede ayın 15 inde ücret ödeneceği belirtildiyse,15inde ödenmesi gerekir.Ödemede gcikmenin süreklilik kazanması, alışkanlık haline getirilmesi çalışan açısından haklı fesih sebebi olabilir.Çalışze ihtar gönderdiğinde ücreti ödenmişmiydi?
Daha önceki aylarda da gecikmeler oluyormuydu?
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

Md 34 göre 20 güne kadar mücbir bir sebep göstermeden geciktirilebilir manası çıkmakta. Ancak bunun devamlılık göstermesi işveren aleyhine olur. Zaten işçi herhengi bir bildirimde bulunmadan işi bırakıp gidemez. Bırakacağını nedeni ile ihbar etmek zorundadır.
 
Ynt: İhtarname Çektik ama Nasıl Bir İhtar Bu Konuda Yardım Lütfen

Hangi durumların mücbir sebep sayılacağı iş kanununda açıkça belirtilmediğinden, hangi durumların mücbir sebep sayılabileceği konusunda da değişik cevaplar gelmesi normaldir.
Ancak işverenin ücret ödemesini geciktirmek için mücbir sebep olarak ortaya koyduğu ekonomik kriz nedeniyle alabileceği diğer tedbirleri almadan , örneğin kısa çalışma seçeneğini değerlendirmeden,doğrudan ekonomik krizin etkisini çalışan ücretlerini ödemeyi geciktirerek atlatabildiğini ıspatlamakta zorluk yaşayacağı kesindir.
 
Üst