İndirilecek Kdv

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar, bir işletmenin şimdi elimize geçen 21/11/2013 tarihli ticari mal alış faturası var. Yılı kapattığımız ve geçici vergiyi de yapmış olduğumuzdan dolayı 37 tl. 191 i gösteremiyoruz. Bu miktarı nasıl gösterebiliriz? Mesela aldığımız ürünlere paylaştırıp maliyeti yükseltmek sorun olur mu?
 
Selamlar
Eğer mal faturası ise ve 2014 yılına kayıt girilecekse,kdv'yi malın bedeline dahil edin.
 
cari hs çalışmıyorsanız kdv hiç kayda almayabilirsiniz. Sehven kdv'nin kayda alınmaması izahında bulunabilirsiniz.
 
Arkadaşlar, bir işletmenin şimdi elimize geçen 21/11/2013 tarihli ticari mal alış faturası var. Yılı kapattığımız ve geçici vergiyi de yapmış olduğumuzdan dolayı 37 tl. 191 i gösteremiyoruz. Bu miktarı nasıl gösterebiliriz? Mesela aldığımız ürünlere paylaştırıp maliyeti yükseltmek sorun olur mu?

Sayın mes_ar,

Fatura tutarınız küçük bu nedenle bir iki farklı öneri olabilir. Ancak ben tutarı gözardı ederek cevaplandırayım. Yakın tarihte benzer bir konu için aslında forumda yazmıştım. Oldum olası şu "yılı kapattık" lafından hiç hoşlanmam. Doğrusu bu iş mükelleflerin takdirine kalmış değil. Artı 3. kişilere karşı ileri sürülebilir bir gerekçe de değil. Niyeyse marifet sayılıyor. Konu iki ayrı yasayı ilgilendiriyor. TTK ve Vergi Yasaları. Öncelikle dilerim fatura herhangi bir açıdan BA formunuzu ilgilendirmiyordur. Ve üçüncü bir kural da "Dönemsellik" ilkesidir. Çok dikkat edilmez ancak dönemsellik ilkesi sadece Vergi Yasalarının değil TDHP ve TTK'nın da kuralıdır. Ticari mutabakatların da temelini oluşturur.

Geçici Vergiyi yapmak herşey bitti anlamına gelmiyor. Öyle olsaydı % 10 tolerans tanınmazdı, hatalar ve eksikler düzeltilsin/tamamlansın diye konulmuş bir esneklik. Bu nedenle faturayı 2013 kayıtlarına almalısınız. Hatta tüm kapanış kayıtlarını yapmış olabilirsiniz, yeniden açar bu fatura ile ilgili eklemeleri de yapar yeniden kapatma işlemlerini tamamlarsınız. KDV süresi geçtiğinden ya indirilemeyecek KDV olarak kayda alınır ve önce gider sonra KKEG olarak kaydedilir yada KDV için düzeltme beyannamesi verilir. Ancak bu KDV maliyete eklenemez. ( Tahsin dostumun ancak 2014 için ancak mal hesabına olamaz.)

Tüm bunlar için Kurumlar Vergisi beyannamesi verilene kadar zaman var.
 
Bana göre 2014 yılında kayda alınacaksa KDV si kesinlikle indirim konusu yapılamaz. Tutarda çok düşük bu yüzden hiç risk almamanızı tavsiye ederim. KDV kanunundaki dönemsellik ilkesinin acımasız sonuçlardan birisi bu ve bu şekilde hesaplarını erken kapatmak zorunda kalan şirketler için çok zor bir durum ortaya çıkıyor.
 
üstadım, bu hizmet alım faturası olsa idi ?


Sevgili aşkın,

Hizmet, Mal Alımı veya farklı bir şey, sonuç yukardakinden farklı değil. Peşin veya veresiye de sonucu değiştirmiyor. Vergicilik açısından bakınca bunların hiç önemi yok. Zaten yukardaki yorumumda bunların hiçbirini konuya almadım zaten gerek de yoktu.

Sayın Decease,

TC sınırları içinde hesaplarını erken kapatmak zorunda olan hiçbir şirket veya mükellef yok.
 
Sayın Simkeşyan,

Küçük bir azınlık da olsa var. Kottaki şirketler ve çok uluslu şirketler oluyor genelde de.

Sayın decease,

Maalesef yanlış bilgi. T.C. demek sınırları içinde hükümranlık TC yasalarına tabi olmak demektir. Başka hiçbir yasa ve kural geçerli olamaz. "Hükümranlık". Kesinlikle tartışmasız bir kural. Kod ise tamaen Vergi Yasalarına aykırı bir uygulamadır. Hiçbir vergi yasası mükellefleri kategorize edemez. Yargıtay kararı var buna göre ancak idare buna rağmen örtülü olarak uygulamaya devam ediyor. Ancak ilgili tüm davaları da kaybediyor. Bilginize.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst