İnşaat İşinde Karar Hk.

Üyelik
20 Eyl 2005
Mesajlar
17
Merhabalar

Taşıt kiralama işiyle uğraşan firma inşaat müteahhitliği yapıcak.İnşaat işini almadan önce bu işle ilgili karar alınması gerekir mi?

İnşaat işini vergi dairesine bildirmeye gerek var mı?
 
sayın hakan atacan

şirket ana sözleşmenizde sadece araç kiralama konusu mevcut ise inşaat işiyle ilgili amaç ve konu degişiklik tescili için karar alınması gerekir sırası le ticaret sicil memurluguna müracaat edilecek buradan alınan sicil tastilnamesi ile vergi dairesine bildirimde bulunulacak vergi dairesi ise gerekli yoklamayı yapıp tarafınıza yoklama fişini verecektir

saygılarımla
taner ozturk
 
Şirketin ana sözleşmesinde inşaat işi yeralıyor.ana sözleşmesinde yeralmasına rağmen vergi dairesine herhangi bir bildirimde bulunmak gerekirmi? Ayrıca karar almak gerekir mİ? Şu tarihte şu işin müteahhitliğinin alıması hk da karar alınmıştır diye bi karar almak gerekir mi?
 
sayın hakan atacan

herhangi bir bildirime gerek yok kanatindeyim ana sözleşmeyi vergi dairenize verdiginiz için karar almanız geekmez

taner ozturk
 
Merhaba,
VUK’nun 156. maddesinde, İş Yeri, Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yer olarak tanımlanmış olup,

159. maddesinde, Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışların mükelleflerce vergi dairesine bildirilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

166. maddesinde ise, Mükelleflerin, şehir ve kasabalarda yeni inşa ettirdikleri binaları ve inşaat bitmeden kullanılmaya başlanan kısımlarını vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları, ayrıca Mevcut binalara yapılan ilaveler ve konulan sabit istihsal, asansör ve kalorifer tesislerinin yeni inşaat hükmünde olduğu belirtilmiş,

168.maddesinde de bu hallerin hangi sürelerde bildirileceği açıklanmıştır:

“Bildirmeler aşağıda yazılı süre içinde yapılır:
1. Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri, işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde kendilerince veya 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre ruhsat almış avukatlar veya 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarınca, şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ise işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır. Şirketlerin işe başlama bildirimleri dışında yapılacak bildirimler ile işi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılır.
2. Bina ve arazi değişikliklerinde bildirme;
Yeni inşaatta inşaatın bittiği ve kısmen kullanılmaya başlanılmışsa her kısmın kullanılmaya başlandığı ve diğer değişikliklerde (Müstesnalığın sukutu dahil) tadili gerektiren halin vuku tarihinden başlıyarak iki ay.”

Buna Göre,

1-İnşaat şantiyeleri Vuk’nun 156. maddesine göre işyeri sayıldığından ve şantiyelerin veya işyerlerinin sayılarındaki artışların veya eksilmelerin vergi dairesine bildirilmesi zorunlu olduğundan, bu işin başlama tarihinden itibaren, 168/1. madde hükmüne 1 ay içinde vergi dairesine yalnızca bir dilekçe ile bilgi verilmesi gerekir.

2-İnşaatın bitmesi durumunu ise, 166. madde ve 168/2. madde hükmüne göre iki ay içinde vergi dairesine yalnızca yazılı bir dilekçe ile bildirmek zorundasınız.

3-Bu konu ile ilgili olarak karar defterine herhangi bir karar alma/yazma zorunluluk yoktur.

4-Ayrıca, bu konu ile ilgili olarak ticaret sicilinde herhangi bir amaç-konu değişikliği yapmanıza da gerek yoktur. Fuzulü masraf olacaktır. Bir firmanın ana sözleşmesi dışında başka faaliyetlerle uğraşmasını engelleyici bir hüküm yoktur. Yani, firmanız ana sözleşmede yazılı hususlar dışındaki değişik faaliyetlerle de uğraşabilir.
 
Üst