İnşaat İşinde Suriyeli Çalıştırmak İçin Ne Gereklidir

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Suriyeli kişilerin daha basit olarak Türkiye de çalıştırılması hakkında çalışma yapıldı diye hatırlıyorum
İnşaat işinde Suriyeli işçiler çalıştırılmak istenmektedir
Suriyeli kişileri Türkiye de inşaat işinde çalıştırabilmek için ne yapılmalıdır?
Süreç nasıldır? Saygılar
 
Çalışma bakanlığının sitesinden çalışma izni başvurusu yapılması gerekiyor Suriyeli işçiler içinde. Geçici koruma altına alınan suriyeliler için koruma tarihinden itibaren 6 ay sonra çalışma izni başvurusu yapılabiliyor.

----------------------------------
Türkiye’de istihdam edilecek Suriyelilerin çalışma esasları Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendi.
Buna göre, geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden itibaren 6 ay sonra çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecek. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izninden muaf olacak.
Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalıştırılamayacak. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuruda bulunabilecek. Çalışma izni başvuruları, geçici koruma sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından "e-Devlet" üzerinden yapılacak. Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olanlar kendi adına başvuruda bulunacak. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacaklar, çalışma izni muafiyeti kapsamında olacak. Muafiyet başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılacak. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecek.
İl ve kota sınırlaması
Yönetmeliğe göre Bakanlık, mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması getirebilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına izin başvurusu için sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarının ise Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK Başkanlığından ön izin alması gerekecek. Ön izin belgesi olmadan yapılan başvurular, değerlendirilmeden işlemden kaldırılacak.

Yabancı sayısı, Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek
Çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısı üzerinden sektör ve illere göre açık iş ve işe yerleştirmeler dikkate alınarak Bakanlıkça, geçici koruma sağlanan yabancı istihdamı kotası değişen oranlarda uygulanabilecek. Çalışma iznine başvurulan iş yerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısı, o iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek. İşveren tarafından, iş yerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki 4 haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilecek. Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek.
----------------------------------
SURİYE UYRUKLU VATANDAŞLARA UYGULANACAK USUL VE ESASLARSuriyeli Vatandaşların Hukuki Statüsü:
Suriyeli vatandaşlar, 22.10.2014 tarihinde 29513 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Geçici Koruma Yönetmeliğinin Geçici 1. Maddesi uyarınca Geçici Koruma Statüsünde bulunmaktadırlar.Aynı yönetmeliğin 22. Maddesi uyarınca, düzenlenen geçici koruma kimlik belgesi ise ikamet izni yeri geçmemekte, sadece Türkiye’de kalış hakkı sağlamaktadır. Bu belge ikamet izni yerine geçmediği için bu belge ile çalışma izni başvurusu yapılamamaktadır.ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURU PROSEDÜRÜ:

Suriyeli vatandaşların çalışma izni alabilmesi için aşağıdaki prosedürü takip etmeleri gerekmektedir:
  1. Emniyet veya Göç İdaresi Müdürlüğünden alınmış en az 6 aylık ikamet tezkeresi
  2. Çalışmak istediği işyerinin bildirimi
  3. İşverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinden yapacağı online başvuru
  4. Online başvurunun tamamlanmasının ardından başvuru formunun çıktısı alınır ve işveren ve işçi tarafından son sayfadaki ilgili boşluklar imzalanır.
  5. Çıktısı alınan başvuru formu, Çalışma İzni Başvurusu Dilekçesi ile birlikte elektronik başvurunun tamamlandığı tarihten 6 (altı) işgünü içerisinde elden veya posta yolu ile Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılır.
NOT: Süresi içinde Bakanlığa ulaştırılmayan elektronik başvurular işleme alınmamaktadır.İşverenin online olarak yapacağı başvurunun ardından, başvurular bakanlığa gönderilmektedir. İşveren, Bakanlık onayının ardından 30 gün içinde kişinin sigortasını başlatıp kişiyi işe başlatmalıdır.İşveren tarafından yapılacak olan online başvuru:Online başvuru iki aşamadan oluşmaktadır.
  1. İşveren Kaydı
  2. Çalışma İzni Başvurusu
- Bu aşamada “süresiz izin” talep edilebilmesi için yabancının uzun dönem ikamet iznine sahip olması ya da Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izni ile kalmış veya en az 8 yıl kanuni çalışmış olması gereklidir.- İzin süresi il başvuruda en fazla 12 ay olarak seçilir.
 
Üst