şeref aydemir
Tanınmış Üye
Üstad dışarıdan güvenlik hizmeti alıyoruz ozaman sayımız alt taşeron ile 50 yi geçiyor .biz ne yapacağız ? Bir firma ile anlaşacak mıyız?
İş güvenliği konusu ayrım yapılmaksızın tüm işyerlerini kapsadığından evet.
Üstad dışarıdan güvenlik hizmeti alıyoruz ozaman sayımız alt taşeron ile 50 yi geçiyor .biz ne yapacağız ? Bir firma ile anlaşacak mıyız?
Ama az tehlikeli sınıfız yılbaşından sonra hemen mi anlaşmamız gerekli
Teşekkürler sonunda çıkmış...
Şeref bey saygılar. Öncelikle iyi bir yıl geçirmeniz dileğiyle. Bundan önceki uygulamalarda birden fazla işyeri olan işverenlerin işyeri hekimi çalıştırma mecburiyeti konusunda 50 işçiyi aşan birimleri dikkate alınıp buna göre doktor çalıştırıp çalıştırmayacağı belirleniyordu. Bir mükellefimin 1 fabrikası (350 çalışan) en az 10 mağazası (tamamı 50 kişinin altı) ve merkezi (50 kişinin altı) var ve sadece fabrika için işyeri hekimi çalıştırmaktayız. Bu durumda an itibariyle bahsi geçen zorunluluk hesabı yapılırken bir işverenin her bir dosyası ayrı ayrı düşünülmesi gerekmez mi? Sonuçta her birimin nace kodları farklı ve bu doğrultuda nace kodu revizyonu yaptırılmadı mı?Aynı işverenliğe bağlı farklı işyerlerindeki toplam çalışan sayısı üzerinden işlem yapılır, farklı iş kollarında ayrı,bağımsız işverenlikler yani gerçek ve tüzel kişilikler var ise ayrı ayrı değerleme yapılmalıdır diye düşünüyorum.
İstiyorsanız için almanız için ne engel olabilir ki? Siz zaten birtakım yükümlülüklerden kaçınmak için on ayrı yer açmışsınız...
Aynı il sınırları içinde tüm mağaza-işyerlerinin sicil numarası tek numara ve bir-aynı işverenliğe ait olduğuna göre ,toplam işci sayısının hesabında bu mağaza işyerlerinde çalışanlar dikkate alınmalıdır.Yani merkezde çalışanlar ile birlikte hesab olunmalıdır.mrb çok acil bir konuda bilgiye yani yardımınıza ihtiyacım var bizim iş yerimize bağlı aynı il sınırları içinde 10 tane mağza var ama mağzaların sgk sicil numaraları farklı ve her mağzada 3 kişi çalışıyor merkezde ise 35 kişi çalışıyor iş yerimizin faliyet konsu tekstil özeri dikim falan yok ağır iş olarak geçmiyor bu durumda mağazalarda çalışanların sayısını baz alacakmıyız yoksa sadece merkezimi baz alacaz bu durumda ne yapmalıyız?
Aynı il sınırları içinde tüm mağaza-işyerlerinin sicil numarası tek numara ve bir-aynı işverenliğe ait olduğuna göre ,toplam işci sayısının hesabında bu mağaza işyerlerinde çalışanlar dikkate alınmalıdır.Yani merkezde çalışanlar ile birlikte hesab olunmalıdır.
Zira bahsekonu Yönetmelik Taslağında "tek bir işyeri"olarak kabül edilir diyor, ancak "bağlı işyeri"ifadesi sözkonusu değil,benim itirazım bu noktaya yani bu işyerleri nereye bağlı?bağlı olamaz mı?bağlı olmasa bile bunların her biri bağımsız işyerleri de değil ki!..Bu durumun tanımının,bir işletmeye bağlı işyerleri şeklinde belirtilmesinin isabetli olacağını düşünüyorum.
Konumuza bağlı olarak , şahsen "aynı işverene bağlı olması durumu" yeterli,"bağımsız ve ayrı işyeri"ifadesinden kasıt ,bildiğiniz üzre başka bir tüzel kişiliğe bağlı işyerleri değil zaten.tşk cevap verdiğiniz için benim kafamı karıştıran konu iş kanununda Yükümlülüğe esas işçi sayısının belirlenmesinde işyeri sicil numarasının esas alınıp alınamayacağı
Tescil işlemi sonrasında işverenlere işyeri sicil numarası verilmektedir. Aynı il sınırları içinde ve aynı işverene ait olsa dahi kural olarak farklı adreste kurulu bulunan her işyeri "bağımsız ve ayrı işyeri" kabul edilerek bu işyerlerine farklı işyeri sicil numarası verilmektedir. diyor
Başka bir konu.
Bugün iş güvenliği uzmanımız ,sözleşmeyi iletmek için bakanlığa gitmişti,denilen şu;
"İşverinliğnizin bir den fazla işyerleri var ise iş güvenliği uzmanı ile bu her bir işyeri sicil numaralarına ilşkin ayrı ayrı sözleşme yapılmış olacak"denilmiş.
Banada biraz farklı bir uygulama gibi geldi ancak her bir işyerine ait sgk sicil numarası(numaraları)aynı işverenliğe bağlı işyerleriÇok ilginç bir yaklaşım olmuş. Sözleşme Ticari Unvan ya da Kişiler üzerinden yapılıyor. Üzerinde sgk sicil numarası olan sözleşme görmemiştik.