İşçimin Raporlu Olduğu Günlerde SSK' sının Tam Gösterilmesi

FATİH PESEN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ağu 2005
Mesajlar
809
Konum
İst
Sayın meslektaslarım

İşçinin raporlu oldugu günlerde ssk ya 30 gun üzerinden çalısır sekilde bildirilmesi sakınca yaratırmı ayrıca bu durumda sskdan raporlu oldugu günler için işgöremezlik parasını alabilirmi ?

Saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
- raporlu iken işçi çalışmıyorsa ve fakat ssk sı tam yatıyor ise, mesai saatlerinde işçinin başına bir şey gelmesi hali hariç sorun yaratmaz....

- rapor parası alabilmesi için işverenden raporlu olduğu süre içinde çalışmadığına dair yazı istenmekte, bu yazıyı vermezseniz para alamaz ....

saygılarımla,
 
Yanıtınız icin tesekkürler sayın Ozyer,

Benım takıldgım husus Ssk sını 30 gun calısıyor gibi gösteripde sonrada işciye bu donemde çalışmadı diye yazı vermenin sorun olup olmayacagı,, ssk demezmi çalışmayan işciyi niye calısıyor gösterdin diye?

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
sn Ali Tezelin bir yazısı
İstirahat Verilen İşçi ve SSK Günleri

Eşim mayıs ayı içerisinde hastalık dolayısı ile SSK kendisine 19 gün istirahat verdi. Ancak bu 19 gün istirahat mayıs ayında SSK prim günü olarak sayılmamış. Bu doğru mudur? Sonuçta bu istirahat SSK tarafından veriliyor. Bilgi vermenizi rica ederim. Ümit Özdemir



Beyefendi, bildiğiniz üzere 19.02.2005 gününden beri SSK hastanesi yok ve bütün SSK hastaneleri de Sağlık Bakanlığına devredilmiş durumdadır. Tabi ki hastalanan kişiye hekimler istirahat verecektir ve istirahat alan işçi de işe gitmeyecektir. İşe gitmeyen işçiye işverenler ücret ödemek zorunda değildir. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 37 inci maddesine göre; “Hastalık sebebiyle geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalılardan geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş bulunanlara, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere, her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

Ancak, hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilebilmesi için, Kurumca tayin ve tesbit olunan hekim veya sağlık kurullarından dinlenme raporu alınmış olması şarttır. “

Yine aynı Kanun’un 89’uncu maddesi gereğince hesaplanan geçici işgöremezlik ödeneği de hastanede yattığı sürece günlük brüt ücretinin yarısı kadar, evinde istirahatli kaldığı sürece günlük brüt ücretinin 2/3’ü kadardır.

İşçi çalışarak ücret almadığı istirahat süresince de SSK’ya işverence ücret ve çalışma günü bildirilmediği için istirahat süresi işçi için sigorta primi ödenmeyecek-ödenmeyen sürelerdendir. Hatta, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 48 inci maddesi gereğince, “Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.”

Ancak, istirahat alan işçiye işveren ücret ödemek zorunda değil dedik ama bazı işyerlerinde var olan Toplu İş Sözleşmesi veya Bireysel Hizmet Akitleri gereğince işverenler istirahat süresince işçilerine atıfet (yardım) kabilinden ücret ödemektedirler. Bazı işyerlerinde ise işveren, SSK’dan aldığı geçici işgöremezlik ödeneğini kendisine veren işçiye normal ücretini ödemektedir. İşte bu durumlarda işçisine ücret ödeyen işveren SSK’ya kazanç ve gün sayısı bildireceğinden istirahatli işçinin gün kaybı olmaz. 2003 yılına kadar istirahatli işçilerine çalışmadıkları halde ücret ödeyen işverenler bu ödemelerini gider yazmakta yasal açıdan zorluk çektiklerinden 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 49 uncu bu ödemelerin gider yazılmasına imkan vermiştir.
 
sn resul kurt'un bir yazısı
506 sayılı kanunun 37. maddesinde: hastalık sebebiyle geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalılardan geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş bulunan ve sigortalılık niteliği devam edenlere, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere, her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Yasa hükmü uyarınca sigortalılara, ilk iki gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmemektedir. Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 89. maddesi gereğince, iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalının sağlık tesislerine yatırılmak yahut bakımı kurumca sağlanarak kaplıca veya içmelere gönderilmek yoluyla tedavi ettirildiği takdirde, 78 ve 88. maddeler gereğince hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayakta tedavi ettirildiğinde ise üçte ikisidir. Geçici iş göremezlik ödenekleri haftalık olarak ve işledikten sonra kurumca verilmektedir. Raporun ya Sağlık Bakanlığı sağlık tesisinden ya da anlaşmalı özel sağlık kurumlarından alınması halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. SSK ile anlaşma yapmamış özel kurumlardan alınan sağlık raporlarına geçici iş göremezlik ödeneği verilmez, ancak bu raporun sağlık bakanlığı hastanelerine onaylatılması halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

İşverenlerin ne istirahat süresinin ilk iki gün için, ne de tüm istirahat süresince ücret ödeme ve sigortalı bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, işveren dilerse sigortalıların istirahatli (raporlu) bulundukları sürede atıfet kabilinden (iyilik olsun diye) işçilere ücretlerini ödeyebilir. Bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sigortalıların istirahat süresince çalışmaları yasaklanmış olup, çalışmadan ücret almaları mümkündür.

Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları devrede işverenlerce ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile o devredeki kazancı arasındaki fark ücretlerin veya bu devrede Sosyal Sigortalar Kurumu'nca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan ödenen tam ücretlerin tüzük, yönetmelik, toplu sözleşme gibi genel düzenleyici tasarruflara dayanarak veya işverence atıfet kabilinden ödenmiş olmasına bakılmaksızın 506 sayılı kanunun 77. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında değerlendirilerek prime tabi tutulması ve istirahatli sigortalının SSK'ya bildirime devam edilmesi gerekmektedir. Bu fark ücretlerin prime esas asgari günlük kazancın altında kalması halinde 506 sayılı kanunun 78. maddesi gereğince prime esas asgari günlük kazanca tamamlanmak suretiyle iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulması ve bu primlerin ilişkin olduğu sürenin, aylık prim ve hizmet belgesinde gün sayısı olarak gösterilmesi gerekmektedir.



4857 sayılı İş Kanunu'nun 48. maddesindeki, "Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir" hükmünün bir zorunluluk olarak dikkate alındığı görülmektedir. Ancak, uygulamada farklı görüşler de olmakla birlikte, bu düzenleme, hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilebilmesi noktasında işverene bir takdir yetkisi vermektedir.
 

Benzer konular

Üst