İşçinin Ardarda İki Gün İşyerini Erken Terk Etmesi

  • Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi
O

Ogün Güneş

Ziyaretçi
Günaydın;
İşçimiz 15:00 - 23:00 vardiyasında çalışmakta iken son iki gündür saat 20:00 de kimseden izin almadan ve haber vermeden iş yerini terk etmektedir, aynı işçi o saate kadar olan sürelerde de verimsiz çalışmaktadır, bu durumda yapabileceklerimiz nelerdir?
Birde kaynak belirtebilirseniz bilgi kalıcı olur öğrenmiş olurum.
Teşekkür ederim.
 
Kod:
İŞYERİNİ TERK TUTANAĞI 


Sayı :.... 
İŞÇİNİN 
Adı Soyadı 
İşyeri no 
T.C Kimlik no 
Görevi 
Adresi 


Yukarıda işyeri pozisyonu ve açık bilgileri bulunan .....................................................’nın 
...../...../.... tarihi saat........da işi bıraktığını ifade ederek,neden belirtmeksizin işi terk ettiği 
tespit edilmiştir.Adı geçen işçiye kendi isteği ile işi bırakması nedeniyle tazminat ödemesi yapılmayacağı,kanunen de böyle bir ödeme imkanının bulunmadığını ve işveren açısından maddi ve manevi cezası bulunduğu kendisine söylenmiştir. 
İş bu tutanak yukarıda bahse konu durumu belgelemek amacıyla olaya tanık olanların görgü ve bilgisi doğrultusunda okunarak tanıklarca imzalanmıştır. 
TARİH:...../....../....... 


TANIKLARIN 
Adı Soyadı Adı Soyadı 
T.C Kimlik no T.C Kimlik no 
İmzası İmzası 



Değerli personel departmanı: 
..../..../.... tarihinde sebepsiz olarak ‘’işi bırakıyorum’’ diyerek işyerini terketmesi,istifa ederek ayrılmış sayılacağından 4857 Sayılı İş Kanununun 17. 
Maddesine göre kendisinden ihbar tazminatı talebimiz saklı kalmak kaydıyla 
Kayıtlardan düşülmesi işlemini gerçekleştirilmesi ricasıyla.. 

İŞVEREN veya vekili
Her bir gün için böyle bir form doldurulması uygun olur mu?
 
iş kanununun ilgili maddesi
Kod:
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
bu maddeye dayanarak tabiki tutanğın önemli bir yeri var, kanıt açısından
Ama'' işçi yararına yorum ilkesinden'' hareketle yinede bu işçiye noterden ''ihtarname'' çektirerek işa davet etmeniz dahada sağlıklı olur.Her nekadar kendisi işe gelmemiş olsa bile ,,
 
tutanakla işalanın işe gelmediğini/terk ettiğini belgelemiş oluyoruz. noter tebliğatını (haklı bir nedeni olup olmadığını soran) mutlaka yapınız.
 
AyAşAr' Alıntı:
iş kanununun ilgili maddesi
Kod:
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
bu maddeye dayanarak tabiki tutanğın önemli bir yeri var, kanıt açısından
Ama'' işçi yararına yorum ilkesinden'' hareketle yinede bu işçiye noterden ''ihtarname'' çektirerek işa davet etmeniz dahada sağlıklı olur.Her nekadar kendisi işe gelmemiş olsa bile ,,
Sayın AyAşAr, bizim işçi işe geliyor ancak çalışma süresini doldurmadan iş yerini terk ediyor, sanırım yukarıda ki maddeyi temel alamayız,
bundan daha önemli bir konu var benim için, bu gibi durumlarda uygulama açısında örnek yargı kararlarına göre mi hareket etmek gerekli, iş kanununda bazı konular düzenlenmemiş sanırım, uygulamada yol gösterici olarak neler baz alınıyor yada temel eserler, kitaplar mı var bu bilgilere nasıl ulaşabilirim.
Mesela şöyle bir şey duydum bu gibi durumlarda 3 kez ihtarname çekilirmiş sonrasında tutanak hazırlanıp işçinin çıkışı verilirmiş, çevremdeki insanlardan bunun yasal dayanağını pek öğrenemiyorum bu şekilde yapılır diyorlar ben de akabinde eyvallah doğrudur diyorum ama nedenini öğrenemiyorum. Sırf bu nedenle bile bu site bana çok şey kattı.
 
sevgili ogün ,
elimde herhangi bir yargıyat kararı yok .Kaynak olarak ise sana 4857 sayılı iş kanunu derim Burada bence hizmet akdi ile belirlenen iş görme edinimi yani borcu yerine getitlmemekte Eğer o işyerinde puantaj tutuluyor ise zaten puantaj kayıtları ve tutanak geçerli fesih sebebi Buda 4857 sayılı iş kanunu ilgili maddesi (4857/25) Ama her halükarda yine de ihtar çekmekte fayda var ..
yinede diğer forum üyelerinden bununla ilgili bilgi gelmesi sevindirici olur ..
 
Galiba bu uygulamalar yılların verdiği deneyimle şekilleniyor. Buraya kadar ki cevaplar için teşekkürler.
 
İşçinin iş sözleşmesinin devamsızlık nedeniyle feshinden önce, devamsızlığın nedenin işçiden sorulması, bunun gerçekliğinin araştırılması ve bununla ilgili bir tutanak tutulması yararlı olacaktır.
İşçinin eşinin, çocuğunun ana babasının, yakınlarının hastalanması , kazaya uğraması,ya da ölümü gibi haller , işyerinde devamsızlığı haklı kılan sebebler olarak sayılabilir.
 
İş akdinin işveren tarafından haklı bir nedenle feshi için ;işçinin iki kez ard arda işi, çalışması gereken süreden erken terk etmesi ve sonucunda tutanak tutulması yeterli mi? (tutanak sonucu işçinin geçerli bir nedeni olmadığını düşünelim)

Anlamaya çalıştığım şu; kavram olarak tutanak var ihtar var , noter aracılığı ile işe davet var bunların sıralaması nasıl, yani önce hangisi yapılmalı? kaç kez yapılmalı? Sanırım bu konuda net bir uygulama yok, deneyimlerle şekilleniyor.
 
benim kanım çıkış yapılacaksa işlem haklı sebeple fesih değil geçerli sebnep kapsamına girer. çünkü 25. maddede gün kavramı geçmektedirki. burada bahse konu olan şahış geç girip erken çıkması halinde gün değil saatlik eksik çalışması var. bu durumda 18. madde deki işçinin davranışlarundan dolayı geçerli sebeple fesih kapsamına girer. çünkü kanunlarda kıyaslama yapılamaz. ama yine bu kişi için tutanak ve ihbar tebliğatı lazımdır
 
!!!

Biz burdan her nekadar yorum yapsakta iş yargıya intikal ettiğinde iş içinden iş çıkıyor tabiki yargıya intikal etmeden önce bu durumda kendisinden yazılı olarak savunma istenmelidir.Şayet geçerli bir mazereti yoksa bu davranışı nedeniyle kendisine yazılı ihtar verilmeli ardından benzer davranışlarıda bulunur ve bu tavrını sürdürürse olayların mahiyetine göre iş sözleşmesinin sona erdirilmesi de mümkündür.
 
Üst