işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Üyelik
13 Ağu 2008
Mesajlar
1
merhaba.. çok acil olarak yardıma ihtiyacım var.
1,5 aydır özel bir şirkette çalışmaktayım, ancak daha önce başvurduğum bir kamu kurumundan olumlu yanıt aldım dün. hemen patronumla konuştum ve ayrılmak istediğimi söyledim. haftaya çarşamba orada başlamam gerek. normalde 2 hafta ihbar sürem olduğunu biliyorum ama işverenim 2 ay olduğunu söylüyor, ayrıca ben henüz sözleşme imzalamadı, denem süresi 1 ay olarak geçiyordu. patronum sskmı hemen başlattığı için deneme süresinde ssk başlatılmaz diyor ve sen denem süresini çoktan geçtin diyor. ben de haftaya çarşamba diğer işte başlamak istiyorum, kalan 1 haftalık tazminatımı ödemeye razıyım. ne kadar olur o tazminat
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Kalanı ödemek gibi bir şansınız ne yazık ki yok.
İhbar süresi bir bütündür ve sizin için 2 haftadır.
Ya 2 hafta önceden bildirimde bulunur, süre sonunda ayrılırsınız.Ya da 2hafta-1 gün önce dahi çıksanız 2 haftalık ihbar tazminatınızı ödersiniz.
2 hafta= 14 gün olduğuna göre,14günlük ücretibiz ne kadar eder ise o kadar tazminat ödersiniz.
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

merhabalar
deneme süresi kanunda 2 aydır bu süre içersinde taraflar bildirimsiz olarak iş akitlerini fesh edebilirler. eğer çalışma süreniz 2 ayı geçmediyse ihbar ödemek zorunda değilsiniz. ayrıca deneme süresinde ssk lı olunmaz diye birşey olamaz çalışmaya başladığınız gün sizi ssklı olarak göstermek zorunda
iyi çalışmalar.
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Deneme süresi, 4857 sayılı İş Kanunu?nun 15. maddesinde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:



?Deneme süreli iş sözleşmesi



MADDE 15. - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.




Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.?


Yukarıdaki maddeye göre deneme süresi hükmü ?iş sözleşmesinin ilk iki ayı deneme süresidir? şeklinde kendiliğinden mevcut olan bir hüküm değildir. Aksine, deneme süresi, iş sözleşmesinde taraflarca böyle bir süre ve kayıt konulduğu takdirde söz konusu



olabilmektedir

Bu nedenle, deneme süresinin varlığını iddia eden taraf, iş sözleşmesinde deneme kaydının varlığını ve öngörülen deneme süresinin ne kadar olduğunu ıspatlamakla yükümlüdür.



Ayrıca ihbar kalan süre için de hesaplanabilir.
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

nguroy ' Alıntı:
Ayrıca ihbar kalan süre için de hesaplanabilir.

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No : 1995/17657
Karar No : 1995/34215
Tarihi : 14.10.1995
İlgili Kanun : 1475 s.K. 13. ve 14. md.
ÖZÜ : İhbar önelinin bölünerek kullandırılması olanağı yoktur. İşverence verilen önel karşılığı tazminatın, toplam ihbar tazminatından mahsubu hatalıdır.
Davacı davalıya ait işyerinde 3 yıldan daha fazla bir süre ile hizmet akdiyle çalışmıştır. Bu süreye göre 1475 sayılı İs Kanunu?nun 13. maddesi uyarınca 8 haftalık ihbar öneli karşılığı tazminata karar verilmesi gerekir. Yerleşmiş içtihatlara göre ihbar önelinin bölünerek kullandırılması olanağı yoktur. Bu durumda işverence verilen önel karşılığı tazminatın toplam ihbar tazminatından mahsup edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.


T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No : 1995/17658
Karar No : 1995/34216
Tarihi : 14.10.1995
İlgili Kanun : 1475 s.K. 13. ve 14. md.
ÖZÜ ; İhbar önelinin bölünmezliği ilkesi dikkate alınarak 8 haftalık önel karşılığı ihbar tazminatına hükmedilmelidir. İbranamenin baskı sonucu alındığının kabulü halinde fark kıdem tazminatı hüküm altına alınmalıdır.
Davacının davalıya ait işyerinde 3 yıldan fazla bir çalışması olduğu konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık yoktur. Bu süreye göre davacıya davalı tarafından verilmesi gereken ihbar öneli 8 haftadır. Oysa dosya içeriğine göre takriben 25 gün ihbar öneli verilmiştir. Bu durumda ihbar önelinin bölünmezliği ilkesi de dikkate alınmak suretiyle 8 haftalık önel karşılığı ihbar tazminatına karar verilmesi gerekirken, sanki öneli tam olarak verilmiş gibi düşünülmek suretiyle ihbar tazminatı isteğinin reddi hatalıdır.
T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No : 1992/13194
Karar No : 1993/2492
Tarihi : 16.02.1993
İlgili Kanun : 1475 s.K. 13. md.
ÖZÜ : İhbar süresinin, kısmen önel olarak verilmesi, kısmen tazminat olarak ödenmesi, yani bölünerek uygulanması yasaya aykırıdır.
Davacının hizmet akdi 26.10.1991 tarihli yazı ile ihbar öneli tanınmak suretiyle feshedilmiştir. Ne var ki işveren fesih bildirim yazısında is akdinin 31.12.1991 tarihi itibariyle feshedildiğini, kalan ihbar öneline ait ücretin ise, pesin olarak ödeneceğini bildirmiştir, ihbar önelinin bu şekilde bölünerek uygulanması 1475 sayılı İs Kanunu'nun 13 üncü maddesinin (A) bendindeki emredici kurala aykırıdır. Fesih bildirim tarihine ve davacının hizmet süresine göre ihbar öneli 22.01.1992 tarihinde sona ermektedir. Bu durumda davacı 01.01.1992 tarihinde yürürlüğe giren tavana göre hesaplanacak kıdem tazminatı farkına hak kazanacağından, aksine düşünce ile davanın reddine karar verilmiş olması isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Sn keremcem


Bu kararları biliyorum. Ancak bunun aksine de birçok uygulama vardır. Ayrıca bilindiği gibi mahkeme karararları genelleme yapılamaz.
Verdikleriniz biryesel kararlardır. İçtihadı birleştirme kararı değildir.


Olaya bir de şöyle bakın.
Çalışanın diyelim 8 haftalık ihbarı öneli var. İstifa etti bildirimi yaptı 8 hafta sonra işten ayrılıcam dedi. Ancak 4 hafta sonra ayrıldı kalan süre ne olucak.
Mahkeme yok kardeşim sen 8 haftalık ihbar ödemek zorundasın mı diyecek.?
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Bence yukarıdaki mahkeme kararı işverenin bir nevi hileli davranışı nedeniyle verilmiş. Her sene yılbaşında asgari ücret, kıdem t. tavanı gibi enaz ve enfazla rakamları değişir. Burada işv. daha az tazminat ödemek için yıl sonuna kadar çalıştırmak ve yeni yılda çalıştırması gereken sürenin ise tazminatını vermek istemiş.
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Yargıtay Dokuzuncu Hukuk Dairesi

Tarih : 05.02.2001

Esas No : 2000/18212

Karar No: 2001/1735

Hizmet akdinin davacı işçi tarafından nedensiz feshedilmesi halinde kıdem ve ihbar tazminatına hükmedilemez.

İstemin Özeti: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla çalışma ve yıllık izin ücretin, ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkemede, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Karar: 1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı hizmet akdinin davalı işverence feshedildiğini ileri sürerek ihbar ve kıdem tazminatı istemiş ve bu istekler de kabul edilmiştir.

Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacı hizmet akdinin icrası sırasında davalı işverenin işten ayrılmak isteğini söylemiştir. Davalı işveren davacının bu isteğine ilke olarak kabul etmişse de kendisinden hafta sonuna kadar çalışmasını istemiştir. Davacı hafta sonuna kadar çalıştıktan sonra anahtarları bırakmak sureti ile işyerinden ayrılmıştır. Tüm bu anlatımlara göre hizmet akdi davacı işçi tarafından feshedilmiş olmaktadır. Böyle olunca davacı ihbar ve kıdem tazminatı alamaz. Aksine görüşle ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin kabulü hatalıdır.

Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten bozulmasına, oybirliğiyle karar verildi
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Sn.nguroy sn.nane;
vurguladığım kısımlara dikkat ederseniz sonuç karardan ziyade ihbar önelinin bölünemezliği ilkesinden ve yerleşmiş içtihat kararlarından bahsediyorum.
Kanunda beliritlen süreden 1 gün eksik olarak uygulanması bile süreye uyulmaması demek değilmidir?
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Sn keremcem.


Bu konuda kesin yargılarda bulunmak istemiyorum. Yargı kararlarıdır. Ülkemizde maalesef çok yerleşik bir içtihat oluşmamıştır.
Hatta Yargıtay içtihadı birleştirme kurulları bile birbirine zıt kararlar verebilmektedir

Sizin görüşünüze de saygı duyarım . Ancak söylediğim gibi yargı kararıdır.
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Hiç kimseye bir şey ödemene gerek yok salı gününe kadar çalış çarşamba gelme işe bu kadar Gitin işverenin uğraşsın isterse makhemeye versin 300-500 ytl için işçiler ne durumlara düşüyorlar anlasın.

Bence hiç bir şey vermek zorunda değilsin Çık git bir daha da gelme hiç kimse bir şey yapamaz.

Burda karar falan tartımaya gerek yok arkadaş yol gösterilmesini istiyor İşveren biraz açıkgöz aldatmaya çalışıyor arkadaşı

Tekrar ediyorum salı günü çalışın çarşamba gelmeyin .
Bu kadar
 
Ynt: işcinin kendi isteği ile işten çıkması

Zaten 1,5 aylık çalışmanız var. İhbar falan önemli değil. Gelmeyin işe birşey yapamaz. Ona dava açmak daha pahalı olur.
 
Üst