İşçinin verilen görevi kabul etmemesi.?

Üyelik
8 Ocak 2011
Mesajlar
47
Konum
Eskişehir
Plastik Kalıphane kısmında çalışan bir işçim dikkatsizliğinden dolayı kalıplarıma zarar vermiştir ve bu zarar hem işi yetiştirmemi geciktirmiş hem de müşteri bazında itibar ve kalıp tamiri dolayısıyla beni maddi bakımdan zarara uğratmıştır.

Çalışan 2 yıllık bir çalışan ve kıdem tazminatı dolayısıyla çıkarmak istemiyorum. Çalıştığı bölümü değiştirmek istiyorum fakat çalışan bunu kabul etmemekte. nasıl bir yol izleyebilirim ben?

şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

Uluakay ' Alıntı:
Plastik Kalıphane kısmında çalışan bir işçim dikkatsizliğinden dolayı kalıplarıma zarar vermiştir ve bu zarar hem işi yetiştirmemi geciktirmiş hem de müşteri bazında itibar ve kalıp tamiri dolayısıyla beni maddi bakımdan zarara uğratmıştır.

Çalışan 2 yıllık bir çalışan ve kıdem tazminatı dolayısıyla çıkarmak istemiyorum. Çalıştığı bölümü değiştirmek istiyorum fakat çalışan bunu kabul etmemekte. nasıl bir yol izleyebilirim ben?

şimdiden teşekkürler
Verilen zarar 30günlük ücretinin üzerinde ise,
zararın ortaya çıkış tarihi üzerinden 6 günden fazla zaman geçmemiş ise, kıdem tazminatsız olarak çıkartabilirsiniz.
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

sn.keremcem

dikkatsizlikten doğan zaradan işçi çıkatılamaz(tazminatsız)...
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

aşkınbulduk ' Alıntı:
sn.keremcem

dikkatsizlikten doğan zaradan işçi çıkatılamaz(tazminatsız)...

Sözleşmeyle destekleyebilirseniz...Olayın boyutuna göre geçerli ya da kasıt varsa haklı nedenlerden işçinin iş akdini fesih edebilirsiniz.

İŞÇİNİN İŞVERENE VERDİĞİ ZARARDAN DOLAYI , İŞVERENİN
RÜCU HAKKI


Borçlar kanunun 321. Maddesi işçinin üstlendiği işi özenle yapmak zorunda olduğunu belirledikten sonra , işçinin bilerek savsaması ve dikkatsizlik ile işverene verdiği zarardan sorumlu olacağını düzenlemiştir. Böyle bir durum iş sözleşmesinin geçerli nedenle veye kasıt varsa haklı nedenle feshine de yol açabilir. (İş.K.m.18,19,25).

Borçlar Kanunu, işin görülmesi sırasında işçiye düşen özenin derecesini sözleşmeyle belirlenebileceğinin düzenlemiştir. (BK-m 321/3)

İşçi , iş görme borcunu kötü ifa ederse , bu onun özen borcuna aykırı davrandığı anlamına gelir. İşçinin bu davranışı BK. m. 321/2 anlamında kendi kastından , savsamasından veya dikkatsizliğinden kaynaklanıyorsa , işverene karşı verdiği zarardan dolayı sorumlu olur. Verdiği zararın giderilmesi için BK. 96 vd. gereği tazminat ödemek zorunda kalır. Bunun dışına belirtildiği gibi koşulların oluşması halinde işveren açısından iş sözleşmesini aykırılığın derecesine göre geçerli ndenlerle veya haklı nedenle feshetme hakkı doğar.

ÖZEN ZORUNLULUĞU
Madde 321 : İşçi , yüklendiği işi özenle yapmak zorundadır.
İşçi ; kasıt ve savsama veya dikkatsizlik sonucu işverene karşı yol açtığı her türlü zarardan sorumludur. Bu sorumluluğun oranı , sözleşmeye göre belirlenir ve işin tehlike olup olmaması uzmanlığı ve eğitimi gerektirip gerektirmemesi ile işçinin işvrern tarafından bilinen veya bilinmesi gereken yetenek ve nitelikleri göz önünde tutulur.

BORÇLUNUN SORUMLULUĞU
Madde 96 ? Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu , kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini kanıtlamadıkça , alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.

YAPMA VEYA YAPMAMA BORÇLARINDA
Madde 97 ? Yapma borcu borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde alacaklı , masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir; her türlü zarar ve kayıp dava hakkı saklıdır.
Yapmama borcuna aykırı davranan borçlu , bu aykırı davranışının doğurduğu zararı gidermekle yükümlüdür.
Alacaklı , ayrıca borca aykırı durumun ortadan kaldırılmasını veya bu konuda masrafı borçluya ait olmak üzere kendisinin yetkili kılınmasını isteyebilir
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

İş Sözleşmesinde açık madde var mı şu durumda işten çıkartılır veya ücreti kesilir diye ?
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

bu dikkatsizlik değildir.işçi çıkartılamaz.
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

işçi ile yapılan sözleşmenizinde yer alması şartıyla ücret kesme cezası uygulanabilir. bu ceza derhal, yazı ile kendisine bildirilir, kesilen para Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı?nın Zıraat Bankası?ndaki hesabına yatırılması gerekmektedir.
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

ZARAR VERİLMESİ SEBEBİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLEBİLMESİ ŞARTLARI:
4857 SY.Kanun 25/II ye göre ?İşçinin kendi isteği veya savsaklaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi,işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makinaları, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işveren işçinin iş sözleşmesini derhal feshedebilir.?
Yasaya göre zarar nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için ;
1)Zarar işçinin kendi isteği veya savsaklamasından doğmalıdır.
2) Zarar tutarı işçinin 30 günlük ücret tutarını aşmalıdır. Bu iki husus bir arada bulunmadan zarar nedeniyle işçi işten çıkarılamaz.I
III-ZARARIN TESPİTİ :
Öncelikle zararın oluştuğunun ve zarar tutarının tespiti gerekmektedir.
1)İşverenin tespit tutanağı yapması : Zarar veya kaybın oluştuğuna ve bunun işçinin kasdı,dikkatsizliği veya savsaklamasından doğduğuna dair ilgili amir ve çalışanların şahitliğinde tutanak hazırlanmalıdır.
2)İşçinin verdiği zararın tutarının uzmanlarca tespiti : Konunun uzmanlarınca (bilirkişi,eksper) zarar gören veya yok olan maddelerin fatura bilgilerininde yer alacak şekilde ,ayrıntılı bir Uzman Bilirkişi Raporu ayrıca hazırlanmalıdır.Yeterli ölçüde hazırlanmamış rapora göre işlem yapılamaz.
IV-SONUÇ :
a)İşçinin kastı veya savsaklaması nedeniyle 30 Günlük ücreti aşan zararlarda Zarar Kayıp Tutanağı hazırlanmadan ve Bilirkişi Raporu alınmadan işçi işten çıkarılamaz.
b) İşverenin gördüğü zararın tazmini ise;ya zarar verenle uzlaşılarak yada dava açılarak tazmin yoluna gidilebilir.
c)30 günlük zararın hesabında günlük brüt ücret üzerinden hesap yapılmalıdır.

TDK büyük Türkçe Sözlük'e göre:
Savsaklamak:

Belirli bir sebebi olmaksızın bir işi isteyerek geri bırakmak, geciktirmek, umursamamak, ertelemek, sallamak, ihmal etmek
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

Ha bu zararın üzerinden veya sizin öğrenmenizin üzerinden 6 günden fazla zaman geçtiyse, yapabileceğiniz ihbar kıdem tazminatlarını ödeyerek çıkartmaktır.
 
Ynt: Çalışma Koşullarında Değişiklik

@KEREMCEM in yazdıklarına katılmakla birlikte işçinin belirtilen işyerinde işverene verdiği zararın
4857 25 II-ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
maddesindeki şartı Yargıtay kararlarında belirli aralıklarla birden fazla olması şeklinde işçiye ihtar çekilerek iş akiti haklı sebeble fesih edilebilmektedir.
Sonuç olarak işçinin , işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri zarara uğratması o işle ilgili performansının ölçülebilmesi ile karar verilecek nitelikeki kavramdır. İşçinin ilk defa yaptığı zarardan dolayı işten çıkarmak geçerli bir dayanak teşkil etmeyecektir.
 
Ynt: İşçinin verilen görevi kabul etmemesi.?

peki bu olay işverenin yükümüdür sizce? işveren binlerce liralık masraf yapsın fakat işçi dikkatsizliği üzere o masrafa bir masraf daha eklesin ve işçiden kesilen para işverenin işçinin yaptığı hata yüzünden oluşan maliyeti karşılamak için değilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına gitsin?
 
Ynt: İşçinin verilen görevi kabul etmemesi.?

Sayın uluakay..

Para cezası ayrı bir şey.. zararın tazminini istemek ayrı bir şey..

Üretim sektöründeyim.. çalışan işçinin o an ki dalgınlığıyla..dikkatlizliğiyle günde belkide yüzlerce ürün.. defolu malzemeleri bölüme aktarılıyor..Zararı karşılamaya açıkça söylemek gerekirse hiç bir çalışanımızın gücü yetmez..Ama kast ayrı bir şey..Bilerek ve isteyerek zarar verilmemiş.. burada bir şey yapamazsınız..

Bölüm değişikliğine gelince..

Elektrikçiyi.. temizlikçi..ya da ne bileyim..bahçevanı.. şöför yapamazsınız

Ancak..işçinin dikkatlisizliği.. nedeni ile sizi zarar sokması.. onun yetersiz olduğunun belirtisidir.. uykusu vardır.. aşıktır.. bir sıkıntısı vardır vs.. bu gerekçeyle..Bölümünü bal gibi değiştirebilirsiniz..( Aleyhine bir şey olmamak şartıyla )

İş sözleşmesinde yapacağı iş olarak "üretim elemanı-beden işçisi" olarak belirtilmiş ve bu şekilde çalışıyorsa bölüm değişikliğini kabul etmek zorundadır..
 
Üst