İşgöremezlik Belgesinin Bildirim Süreci Hakkındaki Tebliğ.!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: İşgöremezlik belgesinin bildirim süreci hakkındaki tebliğ.!

merhaba forumda bakındım ama sağlıklı cevap alamadım bir sorum olacaktı :
eşim tam 36 haftalık hamile kendisi sigortalı çalışan işe başlama tarihi 19.12.2011 yani 101 gün doldurmuş oluyor fakat benim bildiğim en geç 37 haftalık iken işgöremezlik raporu alınıyor bu durumdada 120 günü yetmiyor.
benim sormak istediğim 20.04.2012 tarihinde yani 120 gün ssk dolduktan sonra rapor için başvursa 38-39 haftaya denk geliyor.
işgöremezlik raporu alıp doğum izni kullanabilmesi için raporu doğumda alıp doğum sonrası izin yapılabiliyormu çalışmadığı süreler sgk dan ücret alabiliyormu.

ocalibur ' Alıntı:
merhaba forumda bakındım ama sağlıklı cevap alamadım bir sorum olacaktı :
eşim tam 36 haftalık hamile kendisi sigortalı çalışan işe başlama tarihi 19.12.2011 yani 101 gün doldurmuş oluyor fakat benim bildiğim en geç 37 haftalık iken işgöremezlik raporu alınıyor bu durumdada 120 günü yetmiyor.
benim sormak istediğim 20.04.2012 tarihinde yani 120 gün ssk dolduktan sonra rapor için başvursa 38-39 haftaya denk geliyor.
işgöremezlik raporu alıp doğum izni kullanabilmesi için raporu doğumda alıp doğum sonrası izin yapılabiliyormu çalışmadığı süreler sgk dan ücret alabiliyormu.

Analık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;

a) Sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

b) Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

c) Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,

d) Doğum olayının gerçekleşmiş olması,

gerekmektedir.?

yani 90 günü doldurması yeterlidir. Şu anda doldurmuş olmalı zaten

ben 16 haftalık ücretli işgöremezlik için sormuştum bildiğim kadarı ile 120 gün şartı aranıyor.

ocalibur ' Alıntı:
ben 16 haftalık ücretli işgöremezlik için sormuştum bildiğim kadarı ile 120 gün şartı aranıyor.

Analık sigortası kapsamında geçici iş görememezlik ödeneği = 16 haftalık ücretli işgörememezlik

Arkadaşlar,
Öncelikle kolay gelsin.Elime ulaşan yatan hasta istirahat raporu isimli bir belge geldi.Hastanemize 22.03.2012 tarihinde teşhisiyle yatırılmış.... 23.03.2012 tarihinde taburcu edilmiştir.10 gün müddetle istirahat uygundur.

1)Şimdi Bu rapordaki 10 günü hesaplarken 23.03.2012-01.04.2012 bitiş.... 02.04.2012 işe başlama olarak mı değerlendireceğim?Yoksa 22.03.2012 tarihinden itibaren 10 gün mü saymalıyım :(
2)Sisteme girerkende yatış tarihinden itibaren 22.03.2012-02.04.2012 olarak mı gireceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum...

Örnek veriyorum..

22.03.2012 tarihinde.. iş başı yapan birisi.. öğleden sonra 16:00 gibi rahatsızlanıp hastaneye giderse..ve ertesi gün 23.03.2012 tarihinde de taburcu olursa..ve kendisine de 23.03.2012 - 01.04.2012 tarihleri arasında rapor verilirse..SGK 22.03.2012'yi çalışmış kabul eder..sizde işleme 23.03.2012 - 01.04.2012 tarihlerini girersiniz..

Merhaba,

İşgöremezlik Raporlarının üzerinde;

IV) Sigortalı .../.../..... - ..../..../...... tarihleri arasında iş yerinde çalışmamıştır. İşveren
şeklinde bir madde var.

sizler buraları işverenlere imzalatıyor musunuz?

Esma Atasoy ' Alıntı:
Merhaba,

İşgöremezlik Raporlarının üzerinde;

IV) Sigortalı .../.../..... - ..../..../...... tarihleri arasında iş yerinde çalışmamıştır. İşveren
şeklinde bir madde var.

sizler buraları işverenlere imzalatıyor musunuz?

işverene imzalatmaya gerek yok, işveren bildirimi internetten yapıyor.

çok teşekkür ederim

internetten girişini yapıyoruz da, eksik gün bildirimi yaparken; geçen gün sigortadaki memur; bu raporun işveren kısmı imzalı kaşeli dolacak dedi.
o yüzden sordum

Ek olarak verilen fotokopinin aslının aynı olduğuna dair kaşe ve imza olmasın.

ZİNDAN ' Alıntı:
Ceza gelebilmesi için bildirim yapmanız için size gönderecekleri yazıdan sonraki 5 gün içinde bildirim yapmamanız gerekir.

uygulama bütün sgk müdürlüklerinde aynı değil mi?? tebliğde ''rapor bitimini takip eden 5 gün içerisinde çalışılmadığına dair bildirim yapılmalıdır'' diyor? ben mi yanılıyorum? ipc ler hakkında bilginiz var mı?

İPC cezasıyla ilgili 2011 yılında yapılan son değişikliği aşağıda paylaşmak istiyorum.

i) Kurum tarafından bu Kanunun 100 üncü maddesi kapsamında Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. Ek cümle: 13/2/2011-6111/45 md.) Ancak 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği ödemelerinde 100 üncü maddeye istinaden Kurumca işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylıkasgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.

Arkadaşlar daha önceden raporu işlemeyi unuttuğumzda sgk dan yazı geliyor ve yazı geldikten sonra 5 gün işlemezsek i.p.c geliyordu. Şimdi değişmiş mi oldu anlamadım ??

17 Nisan 2012 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28267

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin beşinci fıkrasındaki ?Kurumca? ibaresi ?Bakanlıkça? olarak değiştirilmiş ve yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(7) Kurumca yetkilendirilen tek hekim veya sağlık kurulu tarafından verilecek istirahatler, örneği Kurumca belirlenen belge ile elektronik ortamda Kuruma gönderilir. Gönderilen bu belge işverence görüntülenebildiğinden, çalışılmadığına dair bildirimin Kuruma gönderilmesi için yapılan tebligat yerine geçer.

Bu demek oluyorki doktorun sisteme raporu girmesi işverene işçinin çalışmadığına ilişkin bildirimin verilmesine ilişkin tebliğat yerine geçiyor ve 12.05.2010 tarihinde yayınlanan tebliğin hükümleri 2010/66 sayılı Genelge ile hafifletilmişti. Artık yönetmelik açıkça tebliğatı yapmış sayıyor.

Anlamadığım taraf işveren bu belgeyi görüntüleyebildiğinden diyor. Nerden neyi ne şekilde görüntülüyor işveren. Doktorun sisteme girdiği raporu işveren nasıl görebilir ki ?

Yapılan bu değişiklik uyarınca, sigortalılara verilen istirahat raporlarının işverenler tarafından görüntülenebilmesi, çalışılmadığına dair bildirimin SGK?ya gönderilmesi için yapılan tebligat yerine geçecektir.

İstirahatli olan sigortalının işyerinde çalışmadığına ilişkin bildirimin gönderilmesine ilişkin tebliğ SGK tarafından 12.05.2010 tarihli Resmi gazetede yayınlanmış ve tebliğdeki bazı düzenlemelere yine SGK tarafından yayınlanan 25.05.2010 tarih ve 2010/66 sayılı Genelge ile işverenleri rahatlatıcı bir yoruma gidilmişti.

Genelge ile işverenlerin işçinin çalışmadığına ilişkin bildirimi vermeleri için tebliğ yazıları gönderilecek, yazının tebellüğ tarihinden itibaren de 5 iş günü içinde bildirimin yapılması istenecekti. Ancak 17.04.2012 tarihinde SGK Yönetmeliğinde yapılan bu değişiklikle sigortalılara verilen istirahat raporlarının işverenler tarafından görüntülenebilmesi, çalışılmadığına dair bildirimin SGK?ya gönderilmesi için yapılan tebligat yerine geçeceğinden istirahatli olan sigortalının işyerinde çalışmadığına ilişkin bildirimin süresinde yapılmaması durumunda her bir sigortalı için asgari ücretin onda biri oranında (886,50/10= 88,65TL) 5510 sayılı yasanın 102. maddesinin (i) bendine göre idari para cezası uygulanmaktadır.

Bir başka ifade ile artık işverenler istirahatli olan işçiye ilişkin bildirimde yazılı tebligat beklemeyecek ve istirahat raporlarını görüntüleyerek bildirimleri süresi içerinde vereceklerdir.

Ali Bey ilginiz teşekkür ederim de. Benim anlamadım işveren nereden ne şekilde görüntülenebiliyor işçinin gidip rapor aldığı onu anlamadım.

Sanırım sizde bilmiyorsunuz? Bilen varmı ? İşveren raporu perosnel getirmeden nerden görüntüleyebiliyormuş ??

Henüz görünürde bu görüntüleme olayı yok. Ancak sgk hazırlık aşamasında olabilir.

geçici iş görmezlik için 3 gün ve yukarısındaki raporları sisteme kaydediyorduk. şimdi yeni çıkan tebliğde geçici iş görmezlik ibaresi geçmiyor yanılmıyorsam. şimdi 1 günlük te olsa raporları sisteme girecek miyiz?