İzinlerin Çakışması

Üyelik
16 Ocak 2006
Mesajlar
73
Merhabalar,
İşçi yıllık ücretli izindeyken babasının ölümü dolayısıyla izin kullanabilir mi? Ben uygulamada yıllık izni devam ettiriyorum ayrıca bir izin vermiyorum.
Bu konuda bir yerlerde yazılı bir şeyler biliyor musunuz?
Şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

Bence doğru yapıyorsunuz. 4857 sayılı kanunun 59 maddesinde "yeni iş arama" izni için, yıllık izinle "iç içe" giremez kaydı var,
fakat, belirtiğiniz durum için bir dökümana rastlayamadım.

Zaten izinde olan bu işçinin, bahsettiğiniz mazeretinin, işverenle bir bağlantısı olmaz, diye düşünüyorum.
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

ölümde izin verme zorunlu değildir ama sosyal açıdan gerekliliktir. yıllık iznini kullanan kişi için ilave izin vermeye gerek yoktur.
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

öncelikle vefat eden işçinizin babasına ALLAH'tan rahmet dilerim. Sorunuza gelelim şimdi zaten izinli olduğu dönemde babası vefar ettiğinden dolayı izninin bittiği gün ölmüş ise ek izin vereceksiniz fakat izninin içinde ise izine ek olarak bir izin daha vermeniz uygun olmaz. Ama sosyal açıdan ücretsiz izin verebilirsiniz. İŞ kanununda iç içe giremez kaydı bulunmaktadır. [email protected]
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

1. Ölümde izin verilmesinin zorunluluğu,
2. İş kanununda iç içe giremez kaydı bulunmaktadır,
İş kanunundaki yerini öğrenebilir miyim?
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

4857 sayılı kanunda özel bir madde de "ölüm izni" ile ilgili olmak üzere zorunluluk vurgusu yapılmamakla birlikte,
bazı maddelerin şıkları arasında,

"Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,"

şekliyle yer almakta, dolayısıyla bu tür izinlerin, mazeret izinleri olduğunu, süresini, verilmesi gerektiğini de, bu ifadelerden anlamaktayız.

Geçtiği maddeler:
46. maddenin b. şıkkında,
55. maddenin ı. şıkkında,
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

o maddede işveren eğer ölüm izni verirse, md 46'da hafta tatili ücretinin hesabında md 55'de yıllık iznini hesabında 3 güne kadar verdiğin ölüm iznini çalışılmış gün gibi hesaba katacaksın yazılı. illa ölüm izni vereceksin diye bir madde yok.
karşı olduğum kısım zorunluluk var şeklinde cevap verilmesi. hiç bir işveren bu gibi durumlarda zorla işbaşı yapacaksın demez ve bu gibi manevi konularında kanunda yer alması gerekmez. tabi aralarında bir anlaşmazlık varsa veya işveren kötü niyetli ise bunu fırsat bilip işbaşı yapmadı diye işten çıkarma yolunada gidebilir.
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

peki şöyle bir sorum olacak. kişi izin almaksızın babam öldü diye 3 günlüğüne memlekitine gitti. işverende ihtarname çekti. sizce bu durumda ne olur. işvren haklı sbeple işten çıkarmış olurmu. yoksa babası öldü mazareti var diye yapılan fesih geçersiz mi sayılır :eek:
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

Fesih geçersiz sayılır. Tabi ölüm tarihinin bahsedilen sürelere denk geldiğinin ispatlanması gerekir. Ölüm raporu, defin belgesi vb.ile.
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

fesih geçersiz sayıldığı için işçi bir noktada izin almadan ölüm dolayısıyla izin kullansa kanunda verilmesi zorunlu gözükmesede zorunlu gibi bir hal oluyor. ayrıca işçi aslında biraz zorlasa yıllık izinler diğer izinlere mahsup edilemez ilkesi dolayısıyla kişi 3 günlük izni duracağı kanaatindeyim
 
Ynt: İzinlerin Çakışması

ihtarnameyi işalanın önceden haber veremediği durumlar için çekiyoruz. gerçekten işten ayrılmak mı istedi yoksa işe gelememesinin bir nedeni varmı diye. eğer cevap gelir, bu cevapta işverence yasal bir mazeret olarak kabul edilirse işe devam ettirilir.
 
Üst