Karşılık Gideri

günizi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2007
Mesajlar
121
Konum
izmir
2008 yılında icra müdürlüğünde dosyası açılmış bir ticari alacağımız var. 2008 döneminde şüpheli ticari alacaklar hesabına aldık. Sözkonusu ticari alacağımız için daha önce müşteriden almış olduğumuz çekler karşılıksız çıkmış olduğundan, karşılıksız çek keşidesi ile ilgili dava 2009 yılında görülmeye başlanacaktır. İcra dosyası 2008/...... dosya numarası, dava dosya numarası 2009/...... esas dosya numarasıyla işlem görmektedir. Bu şüpheli alacak için karşılık ayırmak istiyoruz. 2008 döneminde mi, yoksa 2009 döneminde mi karşılık ayırmak gerekir? Dava görülmekte olduğu için dava neticesine göre mi işlem yapmalıyız?
 
Ynt: Karşılık Gideri

2008 de karşılık ayıracaksınız.Daha sonra tahsil ederseniz gelir yazıp hesabı kapatacaksınız.
 
Ynt: Karşılık Gideri

Aşağıda ilgili Kanun maddesinde de görüleceği üzere Alacağın Dava veya İcra safhasında bulunması Şüpheli Alacak haline gelmesi için yeterlidir. İş bu nedenle 2008 yılında vermiş olduğunuz icralar için Şüpheli ticari alacak ayırabilirsiniz. Alacağın tahsili halinde ise gelir alarak keyıt edeceksiniz.


Şüpheli Alacaklar

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 323
Kapsam
(2365 sayılı Kanunun 55'inci maddesiyle değişen madde) Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;
1. (2455 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen bent) Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;

2. Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar;

şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder.

şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kar-zarar hesabına intikal ettirilir.
 
Üst