Kasa fazlası mı Gelir Stopaj Matrah Arttırımı mı ?

Üyelik
5 Eki 2010
Mesajlar
2
Değerli arkadaşlar şirket 6111 sayılı kanun kapsamında kasasında mevcut fazlalığı bildirip düzelmek istemektedir.Kasa fazlasının kaynağına bakıldığında ücret giderlerinden kaynakandığı tespit edilmektedir. Bu durumda sizce
1-Kasa fazlası bildirimi mi yapmak yoksa gelir stopaj matrah arttırımı mı yapmak daha doğru olacaktır.
2-Eğer matrah arttırımı diyorsanız tebliğ f fıkrasında
''f) Vergi İncelemesi ve Tarhiyat Yapılmaması
6111 sayılı Kanunun 8 inci maddesi kapsamında tevkifata tabi herhangi bir ödeme türü için artırımda bulunulması durumunda, vergi artırımında bulunulan ödeme türüne ilişkin olarak artırımda bulunulan yıl için gelir (stopaj) ve kurumlar (stopaj) vergisi yönünden vergi incelemesine ve tarhiyata muhatap olunmayacaktır.
Diğer taraftan, işverenlerce ücretlerde vergi indirimi ile asgari geçim indiriminin uygulanmadığı gerekçesiyle ücretlilerin başvuru yapması halinde, bu taleplerin 255 ve 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerindeki açıklamalar çerçevesinde sonuçlandırılabilmesi için ilgili talepleri ile sınırlı kalmak üzere gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir. ''[/i]
denilmektedir.kanunda sgk yönünden inceleme yapılmayacağı yönünde bir güvence vermiyor sanırım.
Görüş bildirirseniz sevinirim Saygılar
 
Ynt: Kasa fazlası mı Gelir Stopaj Matrah Arttırımı mı ?

Selamlar
Ücret giderlerinden kaynaklanma olayını tam anlayamadım.ne yapılıyor,ücretler mi ödenmiyor?
 
Ynt: Kasa fazlası mı Gelir Stopaj Matrah Arttırımı mı ?

Sebep bu olmasa gerek.Hadi bu olduğunu kabul edelim.Bankadan yatırılması gerekirken ücretler elden veriliyorsa zaten usulsüz bir işlem yapılıyordur.Hal böyleyken maaşlarda pekala kasa çıkışı yapılabilir.Maaş ödemelerine ait parayı kasada tutmanın bir anlamı yok ki.
Eğer mevzuu agilerin ödenmediği halde stopajdan düşülmesi ve dolayısıyla kasa bakiyesinin aşağıya çekilememesi ise;
Gelir vergisi 265 NOlu tebliğe göre;
....
Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi tevkifatı olarak addolunacaktır.
.....
Sanıyorum soruda anlatılmak istenen bu..
Bu durumda kasa fazlasına işlem yapmak sizi kurtarmayacaktır.Çünkü burada eksik vergilendirme de söz konsudur. Daha sonra şikayet veya başka bir nedenle muhtasar>agi karşılaştırması yapıldığında "kasa fazlasının vergisini ödedim" demek bana göre haklı bir savunma olmayacaktır.
Bu nedenle ilk anda stopaj matrah artırımı yapmak daha doğru bir hareket olacakmış gibi gelebilir. Fakat ben şahsım olarak bunuda yapmam.Ödenmeyen Agileri hesap eder işçilere agi farklarının ödemesini yapmaya çalışırım.Sonuçta vergisel aftan yararlanarak işçilerin hakkınıda gaspetmek çokta vicdani bir hareket olmasa gerek.

Burada sorunuzun bu olduğunu varsayıp yorumumu yapmaya çalıştım.Siz çok farklı bir şeyi sormayı amaçladınız belki de,bilmiyorum :)
 
Üst