Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Endüstri işletmelerinde normal randıman oranları, genellikle bağlı bulundukları Sanayi Odalarınca, ilgili iş kolunda uzmanlaşmış kişilere yaptırılan ve ülkede o iş kolunda çalışan işletmeler için mümkün olduğu kadar tek bir normal randıman oranı sağlayabilmek amacıyla Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği'nin onayına tabi KAPASİTE RAPORU ile saptanmaktadır. Vergi yönünden yapılan incelemelerde de randıman yönünden genellikle bu rapora itibar edilmektedir.3 Ancak kapasite raporlarını veri olarak kabul edilerek randıman incelemesi yapılmasında bazı sıkıntılarda mevcuttur. Kapasite kriterinin, vergi incelemelerinde dikkate alınması yoluyla belirlenen matrah farklarının varlığında, bu kriterin yanında bazı somut tespitlere de gidilmediği zaman, belirtilen karinenin çürütülmesi zor olmayacak ve tarhiyatlar terkin edilebilecektir. Çünkü kapasite raporunu hazırlayan Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği, firmaların eğilimleri üzerine, çeşitli nedenlerle, yakın gelecekte ulaşabilecekleri kapasiteler üzerinde rapor düzenleyebilmektedir. Bunun temelinde, firmaların bazı imkanlardan yararlanabilmeleri için kendi istekleri yer almaktadır. Ayrıca uygulama da makinelerin teorik kapasiteye çeşitli nedenlerle ulaşamadıkları da bir gerçektir.4

Randıman oranları ile ilgili uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi için mali idare KDV Kanunu'nun 56. maddesindeki yetkisini kullanmalıdır. Bu madde de "Maliye Bakanlığı imal ve inşa işlerinde, hammadde, yardımcı madde, enerji, işçilik ve benzeri ölçüleri esas alarak belli iş ve sanat kolları itibariyle asgari randıman oranları tespit etmeye yetkilidir." hükmü bulunmaktadır.

Mali idare yapacağı denetimlerde randıman incelemeleri ile aynı sektörde faaliyet gösteren farklı işletmeleri karşılaştırabilir; işletmelerde VUK'nun 139 ve 257.maddelerine dayanarak fiili tespitler yapabilir; ayrıca randıman farklarından hareketle ve gerekirse çalışanların banka hesaplarını denetleyerek işletmedeki nakit hareketlerinin vergisel boyutunu ortaya çıkarabilir.
SAYIN OLİMPUS KARDEŞİM SİZE KDV VE VUK TANDA ÖRNEKLER YOLLUYORUM.

Abi tartıştığımız konu ile bunun ne ilgisi var sanayi bakanlığı, odalar vesaire görüşüne başvurulacak kurumlar tamam ama mali müşavirlik sınavı ile bu kurumların kanun yönetmelikleri herneyse ne gibi bir bağlantısı var. olaya bakış açımız farklı.

Biraz önce islam ÇANKAYA ile görüştük normal kapasitenin alınması gerektiğini söyledi .:(

Fazla uzatmaya gerek yok artık bu konuyu Teorik kapasite ile cevaplayan arkadaşlarla mart ayında görüşürüz.

account ' Alıntı:
sevgili balance kardeşim; sınavda yanıltma yapılamayacağı hangi kanunda geçiyor yanıtlarsanız sevinirim böylece bilmediğim konunun kaynağını da öğrenmiş olurum.adamlar bilerek ve isteyerek tl/yıl ibaresini koymuşlarki " kardeşim benim tl ile ne işim var, maliyet muhasebesi sorusu çözüyorum" diyebiliyor musun diyemiyor musun.bunu ölçmek için.. ayrıca şu hususun gözden kaçtığı kanaatindeyim;biz smmm sınavına girdik sanayi bakanlığı müfettişlik veya uzmanlık sınavına değil, bizi TMS,VERGİ MEVZUATI... mevzuatı bağlar sanayi bakanlığı'nın veya tobb'un veya ticaret odalarının kanunları,yönetmelikleri değil
[/quote
sevgili balance, Belkide seninde bilmediğin yada bilipde görmezden geldiğin birşeyler var.Daha önceki yıllarda şaşıtmaca veri, gereksiz veri, Bir yöntemden bahsederken başka bir yönteme atıfta bulunmak sureti ile şaşırtma yapmak gibi ÖMER SEYFETTİN Hikayeleri türünde daha bir sürü şekillerde sorular çıktı. Bunu yapan sistem neden TL/YIL yazamasın ki.Daha öncede yazdığım gibi bu konuyla ilgili Komisyonun cevabı " MALİYET MUHASEBESİ BİLEN KİŞİ KAPASİTE HESABININ TL/YIL OLMAYACAĞINI BİLİR BİZDE BİLENİ ARIYORUZ" sanırım sorunumuzun cevabı zaten verilmiş. Teorik kapasite diye tutturmanın bir manası yok kapasite nin 5 türü var ozaman herkes kafasına göre cevaplasın. Olmaz çünkü adamlar kötülük yapmamış ki ip ucu vermişler teorik kapasiteyi kullanmayın bakın açıkça yazıyoruz TL/yıl demek istemişler bunun anlaşılmayacak bir yanı yokki. Ayrıca bu sorunun 2 cevabı doğru olacak şekilde kabul edilecek olarak düşünmek zaten apayrı bir mantıksızlık.

İslam Çankaya açıklama yapmışssa konuşmaya gerek yok zaten 30 martta görüşürüz arkadaşlar artık.

ayrıca yanıltma olsun diye o tl ibaresini kullandıklarını zannetmiyorum,bu zamana kadar kullanılmayan rakam verildi tamam,ama bu şekilde bir abzurluk hiç bir sınav tarihinde yapılmadı.yapıldıysa o zaman gösterin.ne zaman şaşırtma olsun diye br yerine tl , tl yerine birim adet yerine tl vs...verilmiş,arkadaşlar daha geçen sınavda standart dağıtım sorusunun sorulduğu sınavda bile bir sıfır eksikti,sormasak salonda uyaracak hoca bile yoktu,bir arkadaş sorduda ondan sonra uyarı yapıldı.

komisyon bunu yanlış bile yazmış olsa bu saatten sonra bilerek şaşırtmaca olsun diye yaptım der zaten.

artık martta son hakkıma girerim oldu oldu olmadı ne yapalım,bir 2 sene dinleneceğim:(

Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU
Galatasaray Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü
Arş.Grv. Volkan DEMİR
Marmara Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü

MADDE ve MALZEME MALİYETLERİNE VERGİSEL YAKLAŞIM

4. ENDÜSTRİ İŞLETMELERİNDE MADDE ve MALZEME MİKTAR DENGESİ

Endüstri işletmelerinde üretilen mamuller ile bu mamullerin üretiminde kullanılan direkt madde ve endirekt madde arasında miktar ilişkisi kurulabilir. Randıman olarak adlandırılan bu ilişkide iki önemli denge mevcuttur. Bunlardan birisi mamul miktar dengesi, diğeri de madde ve malzeme miktar dengesidir. Türk vergi kanunlarında randıman incelemesi genelde doğrudan doğruya düzenlenmemiştir. Yürürlükteki vergi kanunlarında, daha çok yorum yoluyla randıman incelemesine gidilmektedir.

Endüstri işletmelerinde normal randıman oranları, genellikle bağlı bulundukları Sanayi Odalarınca, ilgili iş kolunda uzmanlaşmış kişilere yaptırılan ve ülkede o iş kolunda çalışan işletmeler için mümkün olduğu kadar tek bir normal randıman oranı sağlayabilmek amacıyla Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği'nin onayına tabi KAPASİTE RAPORU ile saptanmaktadır. Vergi yönünden yapılan incelemelerde de randıman yönünden genellikle bu rapora itibar edilmektedir. Ancak kapasite raporlarını veri olarak kabul edilerek randıman incelemesi yapılmasında bazı sıkıntılarda mevcuttur. Kapasite kriterinin, vergi incelemelerinde dikkate alınması yoluyla belirlenen matrah farklarının varlığında, bu kriterin yanında bazı somut tespitlere de gidilmediği zaman, belirtilen karinenin çürütülmesi zor olmayacak ve tarhiyatlar terkin edilebilecektir. Çünkü kapasite raporunu hazırlayan Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği, firmaların eğilimleri üzerine, çeşitli nedenlerle, yakın gelecekte ulaşabilecekleri kapasiteler üzerinde rapor düzenleyebilmektedir. Bunun temelinde, firmaların bazı imkanlardan yararlanabilmeleri için kendi istekleri yer almaktadır. Ayrıca uygulama da makinelerin teorik kapasiteye çeşitli nedenlerle ulaşamadıkları da bir gerçektir.
Randıman oranları ile ilgili uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi için mali idare KDV Kanunu'nun 56. maddesindeki yetkisini kullanmalıdır. Bu madde de "Maliye Bakanlığı imal ve inşa işlerinde, hammadde, yardımcı madde, enerji, işçilik ve benzeri ölçüleri esas alarak belli iş ve sanat kolları itibariyle asgari randıman oranları tespit etmeye yetkilidir." hükmü bulunmaktadır.

Mali idare yapacağı denetimlerde randıman incelemeleri ile aynı sektörde faaliyet gösteren farklı işletmeleri karşılaştırabilir; işletmelerde VUK'nun 139 ve 257.maddelerine dayanarak fiili tespitler yapabilir; ayrıca randıman farklarından hareketle ve gerekirse çalışanların banka hesaplarını denetleyerek işletmedeki nakit hareketlerinin vergisel boyutunu ortaya çıkarabilir.

İşletmelerde randıman incelemesi sonucunda gelir gizlemesinin varlığı saptandığında, saptanan matrah farkının vergilenmesi ve gizlenen gelir farkı için ceza kesilmesi tartışma konusudur. Bu konulardaki uyuşmazlıklarda Danıştay'ın verdiği farklı kararlarda mevcuttur. Fakat randıman incelemesi işletmelerde verimlilik ölçmede her zaman başvurulabilecek bir yöntemdir.

Endüstri işletmelerinde mamul miktar dengesi ve ilk madde ve malzeme miktar dengesi ile ilgili aşağıda bir örnek sunulmuştur.

arkadaşlar yazının tamamı archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/61MaliCozum/03-61%20V.DEMİR%20-%20R.HACIRÜSTEMOĞLU.doc

SELAM

BİR MALİ MÜŞAVİR ÖNCE ARAŞTIRIR OKUR VE SONRA KARAR VERİR

LÜTFEN TEORİK VE NORMAL KAPASİTENİN NE OLDUĞUNU ARAŞTIRIP ÖĞRENİN

BİR MALİMÜŞAVİRE EN AZINDAN BENİM MESLEKTEŞIMA YAKIŞAN BUDUR.

TABİKİ DAHA SONRA HOCAYLA TARTIŞMAK ÜZERE

SAYGILAR.........

mustafa çanakçının bana gönderdiği cevap arkadaşlar..tesmerde mustafa hocadan ders almıştım maliyetten.arkadaşım sordurmuş soruyu teorik kapasitye dikkate alınmalı demiş.teyit etmek amacıyla müsait zamanda kendisiyle görüşmeyi düşünüyorum arkadaşlar.

1517 inşallah hocanın dediği gibidir ama net olarak birine bir mail atsa tamam derdik bence üstüne sorumluluk almamak için böyle bir şey yazmış bizim araştırmadığımızı neye göre düşünmüş iki haftadır bakmadığımız yer kalmadı ben sınavdan önce bu kadar maliyet muhasebesi çalışmamış ve tartışmamıştım şimdi bu artık araştırmayı falan geçti yoruma kaldı bizde hocaların yorumunu istiyoruz.Mustafa hoca sınav komisyonunun düşünce tarzını daha iyi analiz eder diye düşünüyorum.

Ama artık kafam karıştı kdv ler vr defter tastik var benim kafam sadece maliyet muhasebesinde .
levent hocayla görüşmeye çalıştım ulaşamadım sen inşallah ulaşır görüşürsün mailler attım nalan akdoğana levent hocaya
sadece direk olarak islam çankaya ile görüşebildim. ve onun cevabınıda daha önce yazdıştım .

Hepimiz için hayırlısı olsun

yani 1 soru için bu kadar tartışma ortamı yarattılar ya,bunlar ne yapmak istiyor gerçekten anlamıyorum...çok mu zor Allah aşkına ufacık bir açıklama yapıp şundan şundan dolayı cevap budur demek,bizde ona göre bu derse çalışıp çalışmayacağımıza kaar veririz.

Arkadaşlar maliyet muhasebesi ile ilgili soruyu yaklaşım yayınlarına faksladım 3-4 gündür bekliyordum bugün aradılar epeyce bir çalışma yapmışlar

onların görüşüne göre soruda herhangi bir hata yok çünkü soruda teorik kapsite tl/yıl olarak verilerek normal kapasitenin alınması gerektiğini belirtmişlermiş zaten 5.000/10.000 yaparak elmayı armuta bölmüş olurmuşuz eğer diyorlar teorik kapaistenin adet olması gerektiğine dair bir uyarı veya ikaz varsa o zaman soruda hangisinin alınacağını söylemeleri lazım o zaman da neden iki kapasite versinler yani teorik kapasitenin de adet olacağına dair herhangi bir uyarı almadığımıza göre teorik kapasitede tl olayını görünce direk atlayıp normal kapasiteyi almamız gerekiyor.

Bu görüşten ne kadar hoşlanmasamda yapacak bir şey yok ayrıyetten iki sorununda 50 puan olması çok anlamsız gidişata da puan verilmeyeceğini düşünüyorum çünkü olaya zaten yanlış başlamış oluyoruz soruda ki amaç zaten dikkat ölçmek olayı anlayıp direk normal maliyeti almak.

1517 arkadaşım ne kadar mustafa hocanın teorik kapasitenin alınması gerektiğini söylesede genelde olay teorik kapasiteyi alanların yanlış yaptığına çıkıyor

AKIN KARDEŞİM.

açıklaman için sağolasın.

ben de normal kapesiteyi dikkate alarak ( 8000 ) göre yaptım.

yalnız ben birim maliyeti 176,25 buldum. sınav heycanıyla bunu üretim miktarı olan 5000 le çarpıp 881.250
yazmayı unutmuşum.yani sadece 176,25 i buldum. 2.sorudan 15 puan falan gelir. bu benim son hakkım 50 puan bana yetiyor. sizin görüşünüze göre 1.sorudan kaç puan verebilirler. cvb yazarsanız sevinirim .
herşey için tşk ederim.Allah hepimizin yardımcısı olsun. iyi çalışmalar....

Arkadaşım soruyu zaten çözmüşsün, buradan puan kırmak ne kadar kırılabilirki, rahat ol, geçecek not verirler, makine değilya cevaplayan...

ahmetsmmm ' Alıntı:
AKIN KARDEŞİM.

açıklaman için sağolasın.

ben de normal kapesiteyi dikkate alarak ( 8000 ) göre yaptım.

yalnız ben birim maliyeti 176,25 buldum. sınav heycanıyla bunu üretim miktarı olan 5000 le çarpıp 881.250
yazmayı unutmuşum.yani sadece 176,25 i buldum. 2.sorudan 15 puan falan gelir. bu benim son hakkım 50 puan bana yetiyor. sizin görüşünüze göre 1.sorudan kaç puan verebilirler. cvb yazarsanız sevinirim .
herşey için tşk ederim.Allah hepimizin yardımcısı olsun. iyi çalışmalar....

izcan'a katılıyorum.Allah sabır versin

BEN SİZE NE DİYEYİM İNANIN BİLEMİYORUM
YA ARKADAŞLAR
YAKLAŞIM DERGİSİ KİM,
DEĞİŞİK UZMANLARIN AKADEMİSYENLERİN YAZILARINI YAYINLAYAN BİR DERGİ KİMİNLE GÖRÜŞTÜNÜZDE ÜNVANI NE UZMANLIK ALANI NE DE KALKIYOR SORUDA HATA YOK DİYOR,
BRONKOWİCH YADA ÜZGÜNÜM TAM HATIRLAYAMIYORUM ARKADAŞIM ÜZGÜNÜM SİZ BAŞKA Bİ ALEMSİNİZ
SORUDA TL/YIL BİLEREK VERİLMİŞ.
GEREKSİZ VERİ VERMEK AYRI YANLIŞ VERİ VERMEK AYRI NE YANİ TEORİK KAPASİTE 10.000 TL/YIL SA VE TAM MALİYETE GÖRE BR MALİYET 180 YTL İSE BU DURUMDA 10.000TL/180 = YAKLAŞIK 56 ADET ÜRETİM Mİ TEORİK KAPASİTE.
TESMERİN HOCALARI BÖYLE DEDİ LEVEN HOCA ŞÖYLE DEDİ
YAHU BEN TESMERİN KURSUNA GİTTİĞİM DÖNEMDE HOCANIN ÖZELLİKLE VURGULADIĞI ÇÖZÜM YÖNTEMİ YÜZÜNDEN KALDIM
SİZ NEDEN BAHSEDİYORSUNUZ.
İSLAM ÇANKAYA HOCANIN KİTABINDA Kİ MALİYET ÇÖZÜMLERİNİN ÇOĞUNUN YANLIŞ OLDUĞU VERGİDE DENETİMDE HATALARIN OLDUĞUNU ARTIK BİLMEYEN Mİ VAR
BEN ONU BUNU BİLMEM MALİYET SINAVINDA SON 5 DÖNEMDİR BAŞARI YÜZDESİ KAÇ BİLEN VAR MI?
HENÜZ KOMİSYONUN AÇIKLAMA YAPMAMASI DA AYRI Bİ SAÇMALIK
ORTADA Bİ MADURİYET VAR
İKİ ÇÖZÜMDE DOĞRU AMA KOMİSYONUN KARARI NE BEKLİYORUZ. MESELE BU GECE GÜNDÜZ ARAŞTIRIYORUM
HEMEN HEMEN HER HOCAYLA DA GÖRÜŞTÜM TMS STOKLAR 13 MADDESİNİ ÖNE SÜREN HOCAYLA İKİNCİ SORUYU TARTIŞAMADIK BİLE
KAPASİTE RAPORLARI KONUSUNDA DESTEK GELİNCE YAN ÇZDİ ZATEN
BEN İKİ ÇÖZÜMÜN DOĞRU OLDUĞUNA İNANIYORUM AMA HANGİSİNİN DOĞRU KABUL EDİLECEĞİNİ MERAK EDİYORUM.

Olimpus kardeşim

Asabiyetini anlıyorum keşke iki cevabada puan verseler benim temennim de budur ben teorik kapasiteye göre yaptım ama TL olayını sınavdan çıkınca fark ettim.Sorun şu o kadarbasit bir soruya neden 50 puan versinler ordaki şaşırtmacayı anlayan geçecek.Soru hatalı bile olsa biz bilerek öyle sorduk diyecekler biz yıllardır sınavlara girmedik belki ama takip ettik.Ya biz hata yapmışız neyse herkesi geçirelim gibi bir şey duydun gördünmü adayın işi şaşırtmayı anlayıp doğruyu yapmaktır diyecekler.

Ben inanamıyorum safha maliyetini yaptım bir sınavda her şeyiyle doğru olduğuna inanıyorum sadece muhasebe kayıtlarını yapmadım
ama geçebileceğimi düşünemiyorum bu nasıl iştir bu sınavları bilmeyen birine söylesen güler gidin üniveristede okuyan öğrencilere söyleyin sınavda safha sordular yaptım ama 50 alırmıyım bilmem gülerler.

Yada 1.soruda üç tane toplama bir tane bölme yaptım maliyet muhasebesinden geçtim varmı böyle bir şey.

Ayrıyetten yaklaşımı çok küsümsüyorsun şu ana kadar aldığım en mantıklı cevabı verdiler bana bizim hocam dediğimiz kitaplarını alıp çalıştığımız insanlardan tık yok sürüyle mail attık aradık not bıraktık hiç bir şey yok

5 tane dersten sınava girdim dördünü verdim kesin diye düşünüyorum çünkü cevabı var elimde ama maliyeti netleştiremedim kafamda.kaldıysa kaldı deyip artık işime gücüme bakmak istiyorum ama böyle saçma sapan şeylerden dolayı yine sınava girmek kanıma dokunuyor.

Tekrar diyorum inşallah her iki cevabı da doğru kabul ederler sınav iptal olmaz(olmayacağı kesinde) veya şaşırtmaca vardı demezler yazık olur

Sınav komisyonu açıklama yapıcaktı. Vazgeçtiler galiba hala tık yok : (

AKIN KARDEŞİM
hakslısın biraz asabiyim ma anlıyorsun sende beni sağol
sakın yanlış anlaşılmasın yaklaşımı küçümsemiyorum aksine ben yaklaşım kim diyorum'
yani aradığınızda görüşünü aldığınız kişilerin bu sınava ilişkin tecrübeleri yada maliyet muhasebesindeki akademik yeterlilikleri nedir diye sorguluyorum.
bende alabildiğim en mantıklı cevabı kendi hocamdan aldım,
dediğin gibi hayırlısı artık

Arkadaşlar,
Yaklaşımın cevabını inceleyelim, teorik kapasiteyi tl olarak vermiş olduğundan kapasiteler bire indi diyor, pekala sınav içerisinde yetkililere sorulmuş ve düzeltme gelmiş..........

Demekki yaklaşımın yaklaşımı yanlış....

Öyleyse iki kapasite verildi ve çözüm istendi, olaya bu şekilde bakmak lazım, inşallah hayırlısı olur.

Ama sonuç ne olursa olsun Normal yöntemi yapanlar her iki ihtimalde de kazançlı çıkar, çünkü soruda yanlışlık oluştu.

izcan ' Alıntı:
Arkadaşlar,
Yaklaşımın cevabını inceleyelim, teorik kapasiteyi tl olarak vermiş olduğundan kapasiteler bire indi diyor, pekala sınav içerisinde yetkililere sorulmuş ve düzeltme gelmiş..........

Demekki yaklaşımın yaklaşımı yanlış....

Öyleyse iki kapasite verildi ve çözüm istendi, olaya bu şekilde bakmak lazım, inşallah hayırlısı olur

Kime düzeltme gelmiş sadece efsane burada şimdiye kadar kimse bize böyle bir düzeltme yapın ikazı geldi demedi veya sorunca düzelttiler falan eğer varsa söylesin bizde bilelim ona göre düşünelim .

arkadaşlar anlamadım yaklaşım dergisi soruyu çözerken hangi kapasiteyi dikkate aldı ? teorik normal ?