Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

arkadaşlar soru hatalıysa diğer soru 100 puan üzerinden mi değerlenecek. ozaman ben kaldım yine ;D

Ben daha bu sabah 10:00 da aradım 444 60 60/ öğrenci işlerini bir bey çıktı. Ne oldu bu sorudaki sıkıntıyla ilgili bir gelişme varmı dedim soru hatalı veya değil sorunun doğru çözümü diye açıklansın da bilelim kaldıkmı geçtikmi ona göre hazırlanalım Açıklama yapın bari bitsin bu işkence dedim yapılacak dedi bizde sitede yayınlıyacağız dedi.Dedi dendi dediler hep deniyor ama allah bilir tabiiii...

Kapasiteye, Teorik Kapasite ( ilgili birimin üretebileceği en fazla üretim miktarı ) ve Fiili Kapasite ( ilgili birimin hazırlık, bakım, bozulma zamanları gözönüne alındığında üretebileceği en fazla üretim miktarı, APICS tanımı ) olarak bakılabilir. ( Evans, 1990 )

Tahmin edileceği üzere fiili kapasite teorik kapasiteden daha düşük olacaktır. Çıktı Miktarı ise üretimdeki fire, bozulma, yeniden işleme, hastalık vb. nedenlerden dolayı fiili kapasiteden daha düşük olacaktır. ( Çıktı Miktarı < Fiili Kapasite < Teorik Kapasite ) Aşağıda bu üç değerin farklarını gösteren bir örnek verilmiştir ;

Ufak bir atelye günde 1 vardiya, haftada 5 gün çalışmakta ve her vardiyada 500 adetlik bir üretim yapmaktadır. Buna göre atelyenin teorik kapasitesi ;

( 500 adet / vardiya ) * ( 1 vardiya / gün ) * ( 5 gün / hafta ) = 2500 adet / hafta dır.

Eğer üretken zamanın % 10?u önleyici bakım ve hazırlık için ayrılırsa, filli kapasite 0.90 * ( 2500 ) = 2250 adet / hafta olur. Ancak değişik nedenlerden dolayı haftalık çıktı 2000 adet olmuşsa;

Atelyenin Etkinliği = Çıktı Miktarı / Fiili Kapasite

= 2000 / 2250 = 0.889 = % 88.9 ve

Atelyenin Verimi = Çıktı Miktarı / Teorik Kapasite

= 2000 / 2500 = 0.80 = % 80 olur

balance bu son verdiğin örneği nerden alıntı yaptın ?

Sevgili Arkadaşlar,
Gçen gün tesmere çok açık ve net bir kınama maili yazdım ve içimi döktüm:)çok açık ve net açıklama yapacağız dediğiniz halde 3 haftadır yapmadığınızdan,bizi bu kadar mağdur bıraktığınızdan,komisyonda 2 tane komisyon hocanız olmasına rağmen komisyonda sorulan sorulardan haberimiz yok dediğinizden ötürü esefle kınıyorum ve bu mailide sadece bizden sonraki gelecek arkadaşlara bu şekilde bir tutum sergilememeniz ümidiyle size yazıyorum dedim.
Her her halde bir stajyer olarak bu kadar isteklerimize çözüm üretmeyen yada ürtetemeyen bir birliği kınamaya hakkım var,tüm varlık kaynaklarını maddi olarak bize borçlu olan bir kurum,bizden aldıkları paralarla hayatlarını idame ettiren insanların bize karşı bu kadar lakayıt kalmalarını kabul edemiyorum.
Anlaşılan artık benim gibi herkez soruyu geçti,sistemi tartışıyor.
Benim de son hakkım değil ama martta gireceğim sınav son hakkım olacak,konu bu değil arkadaşlar,tek dersim kalmış,gece gündüz 3.5 ay çalışır,cevap anahtarını hocalara veririm diyemiyorum,eğer ben bunu diyemiyorsam ortada bir gariplik vardır,neyin ne olduğundan emin olmadığımız yada olamadığımız,3 hafta geçmesine rağmen netliğe kavuşturamadığımız bir sistemle savaşaıyoruz,müfrdatımız yok,çıkmış sorular diyoruz hayır artık oda yok,her şey komisyona bağlı,bir önceki sınavda 5 soru soruluyor sonrakinde 3(vergi)bir önceki sınavda 2 soru soruluyor,bir sonrakinde 5(mali tablolar)yani neyin ne olduğuikaç soru geleceği belli olmayan,onuda geçim soruarın puanlamasını sorduğumuzda dahi cevap ıkına sıkıla cevap verme zahmetinde bulunan bir sistem,onuda geçtim en anlamadığım şey şu ki bana bir arkadaş bunun mantıklı bir gerkeçsini yazsın ben bu işten vazgeçeceğim,neden bu tesmer yada türmob sınav yapıldıktan sonra bu soruların cevaplarını şeffaf bbir şekilde web sitesinde yayınlamıyor arkadaşlar,yayınlasa ne olur prestij mi kaybeder,ne olur yani bir bana bunu açıklayabilirmi?ama yok bizi onun ,bunun kursunun açıkladığını cevaplara mahkum ediyor,yoksa hakkımızı gaspettikleri için mahmeye verilmekten mi korkuyorlar nedir anlamadım,artık bu sistemi bir düzene oturtmaları lazım,neden bu staja başlangıçta olmuyor,çünkü sistem tamamen dijital değerlendirliyor.bizim kisi ise tamamen hocaların taktirinde,çok ama çok saçma bir uygulama bu,yine sorular klasik olsun ama çoktan seçmeli cevapları olsun,öss gibi olsun sorular bu zorlukta olsun yine gerekirse 3-4 saat sürsün ama işaretleme yapıp sonucu verebileceğimiz bir sistem olsun,nedir bunların dertleri anlamıyorum.2 soruyla öğrencinin konuyu bilip bilmediğini ölçüyorlar,bir garip sistemdir anlamadım gitti ben bu işi arkadaşlar,geçendede dedim nerden tutsanız eliniz de kalıyor sistem,
Kanunun en başına bu mesleği yapabilecekler arasına ki hiç bir hukukçunun bu mesleği yaptığını görmedim hukuk mezununu koymalarını mı,sınavlar 60 gün içinde açıklanıt dedikleri halde 64-65 günde sınav sonuçlarını açıklamalarını mı,bilgi edinme hakkını kullandığımız halde tam 3 haftadır bir açıklama yapmamalarını mı,dilekçelerimize bizi adam yerine koyupta bir cevap yazmamalarını mı,hiç bir birimde böyle uzun süreçler devam eden bir kariyer meslek sınavı yok,staja başlangıç 2 sene staj sonra 7 tane klasik sınav,bence bu sistemde arkadaşlar staja başlangıcı kazanan 2 sene sonra belgesini almasını lazım,nede mi gerisi kesinlikle türmbu türmbo holding yapmaktan başka hiç bir işe yaramıyor,bizi sömürmek için uyugulanmış bir sistem,neden böyle dediiğimde işte 23.sayfamızıda geldiğimiz bu forum sayfasında belli
Saygılarıma.

arkadaşlar tesmeri aradınız mı?ben az önce aradım ve sitemizi takip edin komisyon açıklama yapcak dedi :)
hadi bastıralım biraz ::)))

Aradım biraz önce hikaye anlatıyorlar yok sitede açıklanacak komisyon toplandı toplanacak adam ezberlemiş zaten maliyet mi diye soruyor hemen

Hadi arkadaşlar herkes telefonlara bıktırana kadar..

25 Kasım 2007 tarihinde yapılan maliyet muhasebesi sınavına ilişkin itirazlara komisyon hocasından gelen cevaplar ekte gönderilmektedir.

bilgilerinizi rica ederiz.

Gül SAKMAK
Öğrenci İşleri Şefi

TESMER
Dikmen Cad. No:562 Dikmen/Ankara 06460
444 60 60 (312) 475 53 00 (pbx)
Fax: (312) 475 53 14 |
[email protected]

Soru 1-
Soruda teorik kapasite 10. 000 TL- yıl olarak yer almıştır. Bu bölümün adet-yıl olması gereklidir. Bir üretim işletmesinde kapasitenin TL olması mümkün değildir. Zaten sorunun akışından da bu husus açıkça görülmektedir. Ayrıca sorunun çözümüne de bu hususta hiç bir etkisi bulunmamaktadır.

Soru 2-
-7/A ve 7/B seçeneği tek düzen muhasebe sisteminde yer almakta olan uygulamalardır.

-Safha maliyet yönetiminin uygulanması 7/A veya 7/B seçeneğine göre farklılık göstermemektedir.

-Tamamlama derecesinin soruda %50 olduğu açıkça belirtilmektedir. İtirazda ilk madde ve malzeme giderlerinin % 100 tamamlanmış kabul edilmesi hususu kişisel bir yargıdır. İlk madde ve malzeme giderlerin % 100?e tamamlanma derecesine sahip olması bir zorunluluk değildir.

BU CEVAPTAN BİŞEY ANLAYAN BİR ALLAHIN KULU BANA YARDIM ETSİN BEYNİM DURDU.

arkadaşlar kimse yokmu yahu beklenen cevap geldi ama inanın ben bi yorum bile yapamıyorum. Ne doğru ne yanlış hiç bir şey anlayamadım anlayan beri gelsin acilllll...

Şunu anlıyorum bu cevaptan

1-)Normal kapasite ile çözülmesi lazımdır sorunun teorik kapasitenin sorunun çözümüne etkisi yoktur.

ya anlayamadım yani hocanın il soru için görüşü ne? yani teorik mi normal mi?

ya anlaşılamayacak bişey yok
komiyon yan çizmiş, yahu bu kadar basit bi cavap bence bizlere saygısızlık.
bak ne diyor;
10.000 TL/yıl olmaz adet /yıl olur :) ne oldu bu nedir biliyormusunuz HATAYI KABUL ETMEK SONRADA ÜSTÜNE YATMAKTIR. Ne diyorlar bu böyle olsada çözüme etki etmez zaten anlaşılılıyor hata olduğu.:)

KOMİSYON HATAYI SAPTAMIŞ AMA ASIL HATA OLAN AYNI ANDA İKİ FARKLI KAPASİTE VERİLMESİ OLAYINA GİRMEMİŞ BİLE.
İKİNCİ SORUYA VERİLEN AÇIKLAMA İSE BEKLENEN TÜRDE

bu dehanın çözümüne benziyor. 8000 e göre doğru ama siz TL yi düzeltiverin bi zahmet gibi olmuş.

Adam açıkca yazmış normal kapasiteye göre çözülmesi lazım diye

biz xxxxxxxxxxx milleti yanıltalım diye böyle bir şey koyduk teorik kapasite orda süs olarak duduyor onu hiç dikkate almayacaktınız

Nasıl kandırdık ama sizi

Demek istiyor anladığım bu benim

GÜNLERDİR YAPTIĞIMIZ TARTIŞMALAR ORTAYA KONAN KANITLAR HOCALARI İFADELERİ
VE SONUNDA KOMİSYONUN ASLINDA BEKLEDİĞİMİZ GİBİ KENDİNCE Bİ YOL İZLEYECEĞİ VE YÜZLERCE KİŞİYİ MAĞDUR EDECEĞİ GERÇEĞİ.

İKİ ÇÖZÜMÜN HANGİSİNİN DOĞRU KABUL EDİLECEĞİ BELİRTİLMEMİŞ AÇIKLAMADA TL/YIL HATASININ ÇÖZÜME ETKİ ETMEYECEĞİ İFADESİ SORUNUN DEVAMINDA BUNUN ADET / YIL OLDUĞU ZATEN ANLAŞILIYOR TEZİYLE DESTEKLENMİŞ.HANGİ KAPASİTENİN DOĞRU KABUL EDİLECEĞİ BELİRTİLMEMİŞ.

HATANIN ÜSTÜNE YATIP YÜZLERCE KİŞİ MAĞDUR EDİLECEK.
BENCE BU AÇIKLAMADAN MEMNUN OLAN YADA ANLAMAK İSTEDİĞİNİ ANLAYAN KİŞİLERLE DAHA FAZLA KONU TARTIŞMANIN Bİ ANLAMI YOK.
BİZ BAŞKA BİŞEY SÖYLÜYORUZ. SİZ GEÇERSENİZ YOLUNUZ AÇIK OLSUN AMA MAĞDURLAR NE OLACAK.

AKIN BENCE KASTINI AŞAN Bİ İFADE KULLANDIN.
BEN BU İFADEYE KATILMIYORUM
SENİNDE ÖFKENİ ANLAMAKLA BERABER SAKİN OLMANI TAVSİYE EDİYORUM.
ÇÜNKÜ KULLANDIĞIN İFADE TARTIŞMALARIMIZI HAKSIZ ÇIKARTIR.
KOMİSYON YADA ODADA GÖREVLİ HİÇKİMSENİN ŞAHSINA Bİ SÖZÜMÜZ OLAMAZ.
SAYGIN VE DEĞERLİ İNSANLAR HEPSİ EN AZINDAN BÖYLE KABUL EDİLMELİ HERKESCE.
HATALI SORU SORULABİLİR BUNA KIZILADABİLİR AMA YOL BU OLMAMALI

Evet ya biraz abarttık herhalde

Ben ikinci soruyu yaptım burdan doğru olduğu anlaşılıyor ama sadece kendim için kızmıyorum son hakkı olan güzel yaz günlerinde evde oturup ders çalışmış dersanelere gitmiş sürüyle para ve emek harcamış eşiyle çocuğıyla veya arkadaşlarıyla gezip dolaşmak zaman geçirmek yerine oturup ders çalışmış herkes için kızıyorum.sinirleniyorum

Çok saçma sapan insan ların bilip bilmediğini çalışıp çalışmadığını ölçemeyecek derecede ufak bir ayrıntı yüzünden kalmaları çok anlamsız.

ERIN_BROCKOVICH ' Alıntı:
25 Kasım 2007 tarihinde yapılan maliyet muhasebesi sınavına ilişkin itirazlara komisyon hocasından gelen cevaplar ekte gönderilmektedir.

bilgilerinizi rica ederiz.

Gül SAKMAK
Öğrenci İşleri Şefi

TESMER
Dikmen Cad. No:562 Dikmen/Ankara 06460
444 60 60 (312) 475 53 00 (pbx)
Fax: (312) 475 53 14 |
[email protected]

Soru 1-
Soruda teorik kapasite 10. 000 TL- yıl olarak yer almıştır. Bu bölümün adet-yıl olması gereklidir. Bir üretim işletmesinde kapasitenin TL olması mümkün değildir. Zaten sorunun akışından da bu husus açıkça görülmektedir. Ayrıca sorunun çözümüne de bu hususta hiç bir etkisi bulunmamaktadır.
Soru 2-
-7/A ve 7/B seçeneği tek düzen muhasebe sisteminde yer almakta olan uygulamalardır.

-Safha maliyet yönetiminin uygulanması 7/A veya 7/B seçeneğine göre farklılık göstermemektedir.

-Tamamlama derecesinin soruda %50 olduğu açıkça belirtilmektedir. İtirazda ilk madde ve malzeme giderlerinin % 100 tamamlanmış kabul edilmesi hususu kişisel bir yargıdır. İlk madde ve malzeme giderlerin % 100?e tamamlanma derecesine sahip olması bir zorunluluk değildir.

BU CEVAPTAN BİŞEY ANLAYAN BİR ALLAHIN KULU BANA YARDIM ETSİN BEYNİM DURDU.

Buradan Normal kapasite çıkıyor diye anladım

ARKADAŞLAR BAŞKA KİMSEYE CEVAP GELMEDİ Mİ. MERAK EDİYORUM HERKESE AYNI KLASİK Bİ MESAJ MI GİDİYOR.