Kdv Düzeltme Beyanamesi- Vergi Ziyaı

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
10/2005 döneminde işlenmesi unutulan bir fatura var. Fakat bu fatura işlenmiş olsaydı da kdv ödemesi çıkmayacaktı. Bu fatura için 10/2005 dönemi düzeltme beyannamesi vermeyip, 11/2005 döneminde beyan edilirse vergi ziyaı kesilebilir mi? Teşekkürler...
 
Sayın ercan,
KDV Kanunu'nun 29/3.maddesinde indirim hakkının vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak şartıyla,ilgili belgelerin yasal defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılmasının zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.Bu nedenle,10/2005 döneminde unutulan bir fatura 11/2005 döneminde beyan edilip kdv indirimi yapılabilir.Vergi cezası olarakta ilgili faturanın gerekli sürede kayıtlara alınmadığından usulsüzlük cezası kesilir.
 
Sayın Ercan; 238 Nolu VUK Genel Tebliğinin sorunuzla ilgili bölümü aşağıdaki gibidir. Sanırım yeterli olacaktır.

3- Kanuni süresinde verilen beyannameye ek olarak kanuni süreden sonra düzeltme beyannamesi verilmesi:

Kanuni süre içinde beyannamenin verilmesinden sonra gerek kendiliğinden gerekse pişmanlık talebiyle verilip pişmanlık hükümlerinin ihlal edildiği ek beyannameler için usulsüzlük cezası kesilmeyecek, beyan dışı bırakılan matrah kısmı veya vergi farkı için kusur cezası (Vergi Ziyaı)kesilecektir.

Ancak, kanuni süre içinde veya kanuni süresi geçtikten sonra kendiliğinden verilen ve matrah azaltıcı nitelikte olan ek beyannameler için hiçbir işlem yapılmaksızın incelemeye sevkedilecek ve inceleme sonucuna göre işlem yapılacaktır.

Kanuni süre geçtikten sonra verilen beyannamelere istinaden hesaplanan vergiler için tahakkuk fişi, cezalar için ihbarname düzenlenecek; tahakkuk eden vergi için de ayrıca Vergi Usul Kanununun 112. maddesine göre gecikme faizi hesaplanacaktır.

Özetle;
Mesajdaki ifadelerdan unutulan faturanın gelir faturası olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle 10.aya ait gelir faturasını dönemsellik gereği 2005/11.ay beyan etmeniz mümkün değildir. 2005/10.ay düzeltme beyannamesi vermeniz gerekiyor. Beyan edilen matrah olmadığı için VUK'nun 371.md.sini talep etmeksizin dilekçe ekinde verilmesi gerekir. Yukarıda yeralan tebliğdeki ifadelerden görüleceği üzere ilgili dönemde indirilecek KDV'nin fazla olması nedeniyle beyan dışı bırakılan matrah veya vergi farkı bulunmaması sebebiyle ne vergi ziyaı ne de usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.(2005/10. ay KDV beyannamesinin kanuni süresi içerisinde verildiğini varsayıyorum)
 
Sayın Ercan Bey
DEFTEREGEÇ KAYDEDİLEN KDV.LERİN İNDİRİMİ:
deftere geç kaydedilen KDV.nin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı uzun süre tartışılmıştır. bu konudaki farklılıkları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
1.KDVK.daki düzenleme: KDVK.nun 34. maddesinde fatura ve belgelerde gösterilen K.D.V .nin indirim konusu yapılabilmesi için bu fatura ve belgelerin defterlere işlenmiş olmaları koşulu getirilmiştir.
2. V.U.K.na göre: fatura ve belgelerin en geç 10 gün içinde yasal defterlere işlenmesi gerektiğinden söz edilmiş ayrıca yükümlülerin yada yetkililerinin imzasını taşıyan ve muhasebede 45 günlük bir süreden de söz edilmektedir( V.U.K. mad.219)
3. uygulamada belgelerin: ticari defterlere kaydı nedeniyle Vergi daireleri KDV.nin indirimine izin vermemektedir.
4. ancak yargı kararlarında alış belgelerini ilgili bulunduğu yılın sonuna kadar ticari defterlere kayıt edilmiş olmaları koşuluyla hasılat KDV.den indirim konusu yapılabileceği yolunda kararlar verilmiştir. ( danıştay 11.daire E:1996/2486- K:1997/1212 07.04.1997 TARİHLİ KARAR)
AYNI YIL İÇİNDE YASAL DEFTERLERE İŞLENMEYEN KDV İNDİRİM KONUSU YAPILAMAZ.
------------------------------------------------------------------
Sayhularımla
 
Özür dilerim faturanın satış faturası olduğunu yazmayı unuttum. sn.ercangokcen usulsüzlük uygulanmaz demişsiniz. Ben 2 kat 1.derece usulsüzlük uygulanacağını düşünüyorum. 10/2005 döneminde fatura işlenmesi halinde ödenecek kdv çıkmayacağı için ve dolayısıyla vergi ziyaı meydana gelmeyeceği için bu satış faturası bence 11/2005 döneminde beyan edilebilir.
 
Sn.Ercan;
Usülsüzlük cezası kesilebilmesi için ortada bir usulsüzlüğün bulunması gerekir. 2005/10.ay beyannamesini yasal süresi içerisinde vergi dairesine verdiğinize göre 213 sayılı VUK'nun 352/I-1 maddesine göre usulsüzlük cezası kesilemez. Siz beyannameyi yasal süresi içerisinde vererek usulsüzlük cezası kesilmesinin önüne geçmiş oluyorsunuz. Sadece bir eksikliği düzeltmek istiyorsunuz. Eğer 2005/10.ay beyannamesini yasal süresinden sonra vermiş olsa idiniz ve beyannamede ödenecek vergi olmasa idi I.derece 2 kat usulsüzlük cezasının kesilmesi gerekecekti. Ancak ortada böyle bir durum yok.

Diğer taraftan 3065 sayılı KDV kanunu'nun 39.maddesine göre KDV'de vergilendirme dönemi aylıktır. Bu nedenle gelir hangi aya aitse o ayın beyannamesine dahil edilmelidir. Ödenecek verginin çıkmaması durumunda da bu değişmez. Zira aksi bir durumda dönemsellik ilkesinin bir anlamı kalmayacaktır.
 

Benzer konular

Üst