Kdv' li Stopaj

Üyelik
29 Nis 2006
Mesajlar
17
Herkese kolay gelsin

A firma aktifinde kayıtlı işyerini kiralamış bulunmaktayız. Firma bize ay sonunda kira bedeli+ kdv kadar fatura kesmektedir.

Bu kiralama kira stopajından muafmıdır.


Teşekkürler.
 
Evet mal sahibi firma olduğu için size fatura kesecek ve kendi ticari kazancı olarak beyan edecektir. GMSİ değildir artık.
 
kira stopajı

Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan nakden ve hesaben ödemelerde, hak sahiplerinin gelirlerine mahsup edilmek üzere vergi kesintisi yapılacağı belirtilmiştir. Maddenin 5/a bendinde, Gelir Vergisi kanunu'nun 70.maddesinde sayılan mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden stopaj yapılacağı belirtilmiştir. Binalar da gayrimenkuller arasında sayılmıştır. 128 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin (X/a-4) numaralı bölümümde herhangi bir işletmenin aktifine kayıtlı (bilançoya kayıtlı) gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelir, Gelir Vergisi Kanunu yönünden ticari kazanç olarak kabul edileceğinden, bu tür ödemelerden stopaj yapılmayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle stopaj yapmanız gerekmez.
 
Peki ya gayrimenkulünü (örneğin işyeri olarak kullanılacak bir binayı )kiraya veren şahıs %18 KDV li fatura kesmek isterse bu durumda ne olur? Fatura kesilmesi için sadece kiraya verenin şirket olması mı gerekiyor. Şahıs kendi garimenkulü için karşı tarafa stopaj kesilmeden %18 KDV li fatura kesebilirmi?
 
Mal sahibi fatura kesebiliyorsa, yani firma ise, gv mükellefi ise, defter tutuyorsa fatura keser kdv ekler.
 
Mal sahibi fatura kesebiliyorsa, yani firma ise, gv mükellefi ise, defter tutuyorsa fatura keser kdv ekler

Aslında tam ifade ile Gayri menkullerin iktisadi işletmelere dahil olduğu durumlarda Fatura kesilir,diğer hallerde stopaja tabi tutulur,yani gerçek kişi bir mükellef ticari faliyet ile uğraşıyorsa kira için fatura kesebilir stopaj hesaplamaz tabi bu durumda mülkiyetin amortismanını vs kullanma hakkı kazanır..
 
Kafamda net bişey oluşmasada şöyle izah edeyim.

GMSİ beyannamesi veren şahıs kendi gayrimenkulü için kira faturası kesebilirmi?
 
GMSİ veren şahıs deftere tabi değildir. faturası yoktur. Sadece gmsi vermektedir. Fatura kesmez stopaja tabidir.
 
vergi mükellefi olupta gayrimenkulünü envantere dahil eden gerçek veya tüzel kişliler bu gayri menkulü kiraya verirler ise fatura kesecek ve ticari kazanca dahil edeceklerdir.kişi vergi mükellefi değilse kiracı tarafından brüt kira üzerinden vergi tevkifatı yapılır..kiralayan fatura kesmez.belirlenen limitleri ve istisnaları aşıyorsa kiralayan kişi GMSİ beyannamesi verir..
 

Benzer konular

Üst