Kdv Matrah Arttırımı Hk.

Teşekkür ederim sayın neslisah.Açıkcası bende sizin gibi düşünüyorum (2015 yılı içinde karşılaştırma düşünüyorum) ancak malumunuz %18 oran bayağı bir fark çıkarıyor.O nedenle emin olmadan beyanı onaylamak istemiyorum.Eğer ağırlıklı görüş bu şekilde olursa mecburen böyle onaylayacağım.Tekrar teşekkürler.
 
Diyelim istisna satış yok fakat bir ayda hesaplanan kdv bulunmuyor. Beyannameyi kıyas yöntemi ile vereceğim burada hemfikirim fakat takıldığım yer hangi beyanname ile vereceğim. Bu sefer dediğiniz üzere ek:17 mi göre beyanname verilecek. Yani ek 17 göre beyannamenin başlığı İstisnalar ve Tecil Terkin e göre ama böyle bir durumum yok.?
 
2 nolu uygulama tebliği yayınlandı.Buna rağmen bu kdv beyanındaki muammaya bir açıklık getirmediler.Demek ki onlar açısından gayet anlaşılır yazılmış,biz geri zekalıyız demek ki anlamıyoruz:)
 
6736 Sayılı Yapılandırma Kanununda KDV Artırımları

Makaleden alıntı....
[FONT=&quot]III-SONUÇ[/FONT][FONT=&quot]6736 Sayılı Kanunun son başvuru süresi bilindiği üzere 25 Kasım 2016 tarihine uzatılmıştır. Ancak buna rağmen gerek mükelleflerce gerekse meslek mensuplarınca KDV artırımı yapacakları aşamada birtakım tereddütler yaşanmaktadır. Bu da KDV artırımının KV matrah artırımıyla kıyaslandığı durumlarda ortaya çıkmakta ve mükelleflere fazladan maliyet unsuru olmaktadır. Gelir İdaresinin veya Maliye Bakanlığının ivedilikle bu konuya münhasır net bir açıklama yapması ve de bu açıklamanın mağduriyetleri giderici yönde olması gerekmektedir. Böylelikle kanunun KDV artırımı hükümlerinden faydalanmak isteyipte kıyaslama yüzünden vazgeçen mükelleflerin artırımda bulunmalarına ya da hala son başvuru gününü bekleyen mükelleflerin bir an önce kanundan faydalanmaları imkanı doğacaktır.

Üstadım bizde bunu savunuyor ve bekliyoruz ama maalesef net bir açıklama yapılmıyor bir türlü...

[/FONT]
 
Arkadaşlar selamlar
Bu konuya habire dönüş yapıyoruz ama vergi dairesiyle bir konuda anlaşamadık.onlarda tam bir çözüm üretemediler,kendi bildikleri gibi yaptılar.
Şöyle ki;
Tasfiye halinde olup ta kapanmış bir firmam var.
2011 yılının 3.ayında açmış.2015 yılında kapanmış.Kurum ve kdv matrah artırım talebinde bulundum.Beyanı internetten veremedim,daireye başvurdum. Dairede kabaca "bizde tam olarak nasıl alındığını bilmiyoruz,dilekçeyle verin inceleyelim,gereğini yaparız" dediler.
velhasıl müracaatı yaptık.Kurumlarda sorun yok ancak kdv'de şöyle bir işlem yapılmış.
2011 yılında 10 aylık faaliyet var ve sadece bir ayda hesaplanan kdv yok.
2012 ve 2013 yıllarının tamamında hesaplanan kdv var.
2014 yılında 6 ayda hesaplanan kdv yok.

Bu yıllara ait 2011 ve 2014 yıllarına ek:17 hazırladım (kıyas olacağı için)
2012 ve 2013 yıllarına ise ek:14 hazırladım.
Fakat daire bütün yılları ek:17 de birleştirmiş ve tüm yıllar için kıyas uygulamış.Haliyle yaklaşık 6.000 lira gibi fazla vergi doğdu.
Daireyi aradım,şef,tamamını ek:17'de birleştirdiklerini bu durumda da tamamına kıyas uyguladıklarını,sistemin böyle kabul ettiğini,tebliğde bu duruma ait ayrıntılı bir açıklama göremediklerini bildirerek İSTERSENİZ SİZDE ARAŞTIRIN 25'İNE KADAR VAKTİNİZ VAR,GEREKİRSE DÜZELTİRİZ şeklinde bir cevap verdi.
Ben ise 2011 ve 2014 yıllarını ek:17'den, 2012 ve 2013 yıllarını ise ek:14'ten almaları gerektiğini düşünüyorum.

Bu konuda sizlerin görüşünü rica edebilir miyim?
ben mi haklıyım,daire mi haklı?

Teşekkür ederim..
 
Sen haklısın Tahsin üstad. Vergi Dairesine Vimer'i aramalarını söyle, oradan onlara yardımcı olurlar. :D
 
Vimere ulaşamıyorum,onlarda ulaşamıyormuş.
Tekrar dilekçe istediler.Tekrar değerlendireceklermiş.Şöyle bir dilekçe yazıyorum :)
.......
2011/03.ayında mükellefiyetimiz açılmıştır.
2011-2012-2013 ve 2014 yıllarına ait 1 nolu kdv beyanlarımız süresinde beyan edilmiş olup hesaplanan kdv açısından durum şöyledir.
2011 yılı 10 aylık faaliyet olup sadece 1 ayda hesaplanan kdv yoktur.
2012 ve 2013 yıllarında tüm aylarda hesaplanan kdv tahakkuk edilmiştir.
2014 yılında 6 ayda hesaplanan kdv tahakkuk etmemiş,kalan 6 ayda hesaplanan kdv vardır.
Daireniz bünyesinde yaptığımız KDV Matrah artırımı müracaatında tüm yıllara ait beyanlar EK:17 beyan formu kullanılarak ve tüm yıllara kurumlar matrah arttırımı kıyas yöntemi uygulanarak tahakkuk edilmiş ve ödeme tablomuz buna göre düzenlenmiştir.
Ancak;
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği (seri No:1)’nde sırasıyla D-Katma Değer Vergisinde Artırım, madde 1 ve madde 3-a maddelerinde izah edildiği üzere; bu değerlendirmeler her yıl için ayrı ayrı yapılması gerekmekte olup;

1- 2012 ve 2013 yıllarında tüm aylarda hesaplanan kdv mevcut olduğundan bu yıllara ait KDV Matrah Arttırım talebimizin 6736 sayılı yasada belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle ek:14 formu ile alınması,
2- 2011 ve 2014 yıllarına ait ise bazı aylarda hesaplanan kdv olmadığından ek:17 formu ile kıyas yöntemi uygulanarak alınması gerekmektedir.

Bu nedenle sehven tarafınızdan alınan ek:17 formunun ve oluşturulan ödeme tablosunun
iptal edilmesini,ekte yer alan ek:14 ve ek:17 formlarına istinaden KDV matrah talebimizin yeniden düzenlenerek tahakkuk edilmesini ve yeni ödeme tablomuzun oluşturulmasını emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.
..............
Dertsiz başımıza dert alıyoruz :)
 
Arkadaşlar sorun çözülmüş ve yanlıştan da dönülmüş :) vergi dairesi gerekli düzeltmeyi yapmıştır.
Matrah arttırımı yıl bazında değerlendirilerek ek:14 ve 17 formları ayrı ayrı işleme alınmıştır.
Bilginize :)
 
Kurumlar Vergi Matrah artırımında "2-3 tecilden yararlanılmış" şöyle bir uyarı çıktı. %15 yerine %20 kullanılmasını istiyor.
2012-3-4 yıllarının Kurum Beyanname ve Tahakkuklarında ödeme açısından sorun yok. 2015 yılını ödememişiz, onu da ufak borçlar vardı, onun içine dahil edip peşin taksitlendirdik.
Şimdi Kurumlar Matrah artırımını onaylamak isterken 2012-3-4 yılları içinde %20 uygulanmasını istiyor sistem.

Burada sadece zamanında ödenmeyen ve o yıla ait tahakkuk (DV) tutarı yapılandırmanın içine girmiş olması nedeni ile 2015 yılına %20 uygulanması gerekmez mi?
Sistem bir yılın kurumlar borcunu da taksitlendirmenin içine soktuysan tüm yılların matrah artırımını %20 üzerinden yapmalısın diyor?

Doğru mu? Kanunun ilgili kısmında da bence sanki o yılla ilgili söylemiş gibi geliyor? Ne dersiniz bu konuda_?

ç) Bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahlar, %20 oranında vergilendirilir ve üzerinden ayrıca herhangi bir vergi alınmaz. Ancak, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, artırımda bulunmak istedikleri yıla ait yıllık beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş, bu vergi türlerinden tahakkuk eden vergilerini süresinde ödemiş ve bu vergi türleri için bu Kanunun 2 nci ve 3 üncü madde hükümlerinden yararlanmamış olmaları şartıyla bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahları %15 oranında vergilendirilir. İstisna, indirim ve mahsuplar nedeniyle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken verginin bulunmaması hâlinde de bu hüküm uygulanır.
 
Sende haklısın üstad :) Aslında Yıl bazında değerlendirilmesi lazım.Ancak bendeki o sorunlu firmanın matrah artırımında daire elden işlemi yaptı,hepsini %20 aldı.Yıllara bakmadı bile.
Bu arada sistem,%20 olmalıdır uyarısını verdiğinde istersen "tamam" diyerek o haliyle onaylayabiliyorsun.Veya "vazgeç" diyebilirsin tabi..
Yani istersen riske girip tamam diyerek onaylayıp, daireye gerekli izahatı (kabul etmeleri şartıyla tabi) yapabilirsin.
 
Kepçe ile alıp, kaşık ile veriyorlar. %5'lik bir indirim verecek onu da 100.000 tane şarta bağlıyor. Gel de bu şartları sağla da indirimi al erkeksen diyor kısacası. Hay ben böyle işin... :mad:
Bunlara izahat yapana kadar akla karayı seçersin, bir sürü yazı gelip gider, müşteri kıllanır, ne bu der durur, bizim muhasebeci işi bilmiyor ek cezalar yedik bak derler sonra... :mad:
 
Tahmin ediyorum ilk taksit ödemeleri 30 kasımdan sonraya uzatılacak.
Vezenelere giremiyorsun bile,bankalarda almaya başlamadı.Bu kadar millet bu paraları nasıl ödeyecek.Ödemeler kesin uzatılır diye umuyorum.
 

Benzer konular

Üst