fonradar

Kdv Matrah Arttırımı Hk.

Arkadaşalar,

Uzun zamandar ödemediği çay, kahve, muhabbet borçları olanlar da aftan ve yapılandırmadan yararlanabiliyorlarmı ?
 
6 Kasım Pazar günü sizce de uygunsa eski borçları tekrar yapılandırabiliriz.Hatta belki peşin ödeme imkanımız bile olabilir. :)
 
Arkadaşlar birşey sorayım.
Bir firmamda,bir yıl içinde bazı aylarda hes.kdv var,bazı aylarda,hem istisna var,hem hes.kdv var.bazı aylarda ise hes.kdv yok ama istisna var ve çoğu ayın beyanında ödenecek kdv çıkmış.Yani iade,tecil-terkin yok...
Böyle bir yıl için kdv matrah arttırımı hangi beyan üzerinden yapılır.5/3-a dan mı, 5/3-b'den mi?
 
Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar
benim aklıma takılan sorun şu;
mükellefin 2012 yılı faaliyeti 15.05.2016 da incelenmeye başlandı ve 12.000 tl kdv + 12.000 tl vergi ziyaı cezası kesildi ve 23.09.2016 da tebliği edildi.
2012 kdv matrahını artırdığımda 263.350,01 x 0,03 = 7.900,52 matrah artırımı ödeyeceğim.

artıracağım matrah kdv cezasını karşılarmı bunu merak ediyorum . teşekkürler.
 
Matrah arttırımı kdv cezasını karşılamaz.Sonuçta incelenmiş ve kesinleşmiş bir borç oluşmuş..Yapılandırmadan faydalanacaksınız onun için.
 
Diyelim ki, 2011-2012-2013-2014-2015 yılları için Kdv ve Kurumlar Matrah artırımına gittik, bu yıllar için ilerde gelecek Ba/Bs Form cezaları matrah artırımlarına gittiğimiz için ortadan kalkar mı?
Yok o ayrı bu ayrı mı der Maliye?
 
Tabi ki de o ayrı bu ayrı der. KDV MA incelenip eksik kdv ödediğinize, KV MA ise eksik kar beyanına karşı koruma sağlıyor. Mesela KDV ve KV için MA yaptığınız halde stopaj (işçi ödemeleri) MA yapmaz iseniz ve inceleme yapılmak istenir ise yapılır ve fark çıkarılırsa ...
 
Bir kaç arkadaşla görüştüm.Olay biraz netlik kazandı galiba.
Üzerinde uzlaşılan uygulama sanırım şöyle..
* Tüm beyanları vermiş,her dönem hes.kdv beyan edilmiş ise 5/3-a'dan
* Tüm beyanları vermiş,sadece bir kaç dönem hes.kdv doğmamışsa yine 5/3-a'dan (kdv olmayan aylara sıfır yazılarak)
* Tüm beyanları vermiş,ilgili yılda hiçbir dönem hes.kdv yoksa; olmayan yıla ait beyan 5/3-b3'den..Örneğin 2011-2012 ve 2013 yıllarının bazı aylarında hes.kdv yoksa bu yıllar için 5/3-a, 2014 yılının hiçbir ayında hes.kdv yoksa,bu yılın beyanını 5/3-b3'den..
* İlgili yılda bazı aylarda istisna veya tecil-terkin kullanılmış ise,kullanılan yıla ait beyanlar 5/3-b3'den, bunların hiç kullanılmadığı yıla ait beyanlar 5/3-a' dan...

verilecek.
Her iki beyan sistemini ayrı ayrı kullananlar için dökümlerde ayrı ayrı alınacaktır.
Genelde söylenenler ve yapılan uygulamalar bu şekilde imiş...
GİB soru cevap kısmına göre tüm ay beyanları verildiği halde 1 ay hes.kdv yok ile KV/GV matrahı üzerinden hesaplanan ile karşılaştırma yapılması gerekiyor.
 
6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu Bilgilendirme Toplantısı Soru ve Cevapları | Gelir İdaresi Başkanlığı

> SORU 18: KDV artırım tutarı hesaplanırken ilave edilecek KDV, hesaplanan KDV ye dahil edilecek mi?
Soru 19 canımı sıktı :) 11 ayda hes.kdv var, 1 ayda yok diye,karşılaştırma yapılacak.Olacak şey değil.
 
Burada ki amaç zarar gösteren firmalar çok küçük miktarlar ödeyerek kendini koruma altına almasın diye sanırım.. Garip olan bir diğer hususta da %8 satışların var ama %18 ödüyorsun..
 
Valla Murat Bey (özür dilerim) yapacak bişey yok,ya öyle ya böyle vereceğiz bi şekilde.Günümüz kalmadı nerdeyse.Gerçi uzatılır diye umuyorum ama hiç belli olmaz.
 
Son düzenleme:
Ort 100 TL hs kdv olan biri tüm aylarda hs kdv var ise 1.200 TL üzerinden, 1 ay olmayan ise gv/kv üzerinden artırım yapabilecek! GV/KV artırımındaki gibi alt limit belirlense idi daha adil olurdu. Gerçi bu kanunun hiç bir tarafı adil değil; ft al/sat yakalanmaz isen az bir haraç ile yırt yakalansan bile ödeme faizini kuşa çevirelim kanunu.
 
GİB'in yayınlamış olduğu Matrah ve Vergi Arttırımı broşüründe konu ile ilgili kısımda;


ÖRNEK:
Mükellef (A), 2014 yılı içinde tüm vergilendirme dönemlerine ilişkin KDV beyannamelerini aylık olarak vermiş ve bu yıla ilişkin KDV artırımında bulunmak istemektedir. Mükellefin vermiş olduğu KDV beyannamelerindeki “Hesaplanan Katma Değer Vergisi tutarları toplamı 72.000
TL dir ve artırım oranında hesapladığı KDV artırım tutarını peşin ödemeyi tercih etmektedir. Buna göre, mükellef (A) nın ilgili yıl artırım oranında hesapladığı 1.440 TL (= 72.000 x %2) tutarındaki KDV yi 30 Kasım 2016 tarihine kadar ödemesi gerekmektedir.

İlgili yıllarda hiç beyanname vermemiş ya da en fazla iki dönem için beyanname vermiş olan mükellefler öncelikle Gelir/Kurumlar Vergisi açısından matrah
artırımında bulunacak ve artırdıkları matrahlar üzerinden %18 oranında hesaplanacak katma değer vergisini ödemeyi kabul ederek KDV artırımı hükümlerinden
yararlanabileceklerdir.

****

Buradan anladığım, KDV beyannamesini verip/verilmediği önemli, kıyas yönünden.

A FİRMASI bir tane bile kdv beyannamesi vermemiş veya en fazla 2 dönem için beyanname vermiş.
B FİRMASI her ay kdv beyannamesini vermiş ama 1 ayında hesaplanan kdv var, 11 ayında hesaplanan kdv yok.

Maliye bu iki firmayı aynı kefeye koymuyor.

A firması Kurum/Gelir Vergisi Matrah arttırımı yapma mecburiyetinde ve arttırdığı matrahın %18 ini hesaplayarak kıyaslama yapacak,

B firması sadece KDV arttırımı yapması yeterli olacak.

Kusura bakmasın A firması, KDV beyannamesi verseydi :)

http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/yayinlar/6736matrahartirimi.pdf
 
Aradaki fark a firması KDV artırımı için GV/KV bakımından artırım yapmak zorunda B firması ise sadece KDV artırımı yapabilir, bunun dışında hesaplama her iki firmada da aynı.
 
2014 yılı için tüm beyannameler verildi..2014 yılı kurumlar vergisi artışı yapıldı onaylandı.. kurumlar asgari rakam 33.470,00 tl %20= 6.694,00 vergi.
KDV için 33.470,00 tl *%18= 6.024,60 tl yapacağım sanırım.. tebliğde " d) Beyannamelerin Tamamı Verilmekle Birlikte, Vergiye Tabi İşlemlerin Bulunmaması Hâlinde Artırım Tutarı Mükelleflerce verilen KDV beyannamelerinde, vergiye tabi işlem bulunmaması nedeniyle hiç “Hesaplanan Katma Değer Vergisi” beyan edilmemesi durumunda, bu Tebliğin (V/D-3-a) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde işlem yapılacaktır." diyor buna göre bdp de kdv 5/3-a oluyor.. ama gib soru cevap kısmında bu konu için 5/3-b3 yapılacak diyor.....bu durumda benim bdp de hangisini kullanmam gerekiyor...kafam iyice karıştı.. tebliği okudukça daha çok karışıyor.. yardım rica ediyorum.
 
12 dönemin tamamında hs kdv var ise KV işe karıştırmayacaksınız, direk hs kdv yazıp (5/3-a) orana göre ( 3,5-1,5 arası) matrah artırabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst