Kira Gelir Beyanı Ve Vergi Dairesi

Üyelik
12 Mar 2016
Mesajlar
9
Konum
İstanbul
Merhaba,
Hepsi şirket statüsünde olan kiracılarımız mevcut ve ödemeler bankaya yapılıyor. Buna istinaden kira gelir beyanı doldurup ödememizi yapıyoruz. Ancak dün Vergi Dairesinden geçen yıl beyanına ait "rakamların uyuşmaması" konusunda bir yazı aldık. Şöyle ki; kiracılarımız tahakkuk esasına dayanarak stopajları yatırıyor, biz ise tahsil esasına göre beyanımızı veriyoruz. Almadığımız kiraları haliyle beyana yazmıyoruz. Ve daireye bildirilen stopaj ile bizim beyanımız tutmuyor. Dün daireden şef olduğunu öğrendiğimiz hanımefendinin bize telaffuzu aynen şu şekildeydi : Bu ekranda adınıza ne gösteriliyorsa siz yatırmakla zorunlusunuz, almadıysanız gidin mahkemeye verin, bize ne !!"
189 Maliye dahil danıştığımız her yetkili yerin ifadesi ise; "Tahsil esasınıza bağlısınız, almadığınız kiraları gösteremezsiniz" Banka extrelerimizi götüreceğiz , ancak Mart 2016 'de vereceğimiz beyanda da aynı şey söz konusu, Vergi Dairesi ile tahsil ettiğimiz rakamlar arası neredeyse 251 milyar fark var. Dairenin söylediği gibi almadığımız kiraları bildirmek zorunda mıyız, o zaman ileride kiracı ile aramızda ihtilaf olduğunda nasıl hukuki sürece girebiliriz ki? Bu durumda doğrusu nedir, ne yol izlemeliyiz?
Teşekkür ederim, iyi çalışmalar
 
Merhaba
Yorum yapmak için şunu bilmek lazım.
Verdiğiniz gelir beyanında,tahsil etmediğiniz kiraları gelir konusu yapmadınız.Peki, kiracıların ödediği tüm stopajları kesintiler olarak indirim konusu mu yaptınız?
Örneğin haziran ayı kirasını tahsil etmediğiniz halde,o ay ödenen stopajı,kesintilerde mi gösterdiniz?
 
Eğer mal sahibi şirket değilse GMSİ söz konusudur. Ancak aldığınız kirayı gelir gösterirsiniz tahsil esası geçerlidir. Vergi dairesinin söylediğine bakmayın. Siz net ve açık şekilde banka extreleri ve dekontlarla aldığınız tutarları beyan edin. Vergi dairesi aksini ispatlasın. Tabi Tahsin beyin vurguladığı da önemli almadığınız kiranın stopajını mahsup ettiyseniz ispat zorlaşır.
 
Merhaba
Yorum yapmak için şunu bilmek lazım.
Verdiğiniz gelir beyanında,tahsil etmediğiniz kiraları gelir konusu yapmadınız.Peki, kiracıların ödediği tüm stopajları kesintiler olarak indirim konusu mu yaptınız?
Örneğin haziran ayı kirasını tahsil etmediğiniz halde,o ay ödenen stopajı,kesintilerde mi gösterdiniz?

Merhaba,
x firmasından kirayı almadığım için onunla ilgili bir satır da yazmıyorum beyana, haliyle stopaj indirmek gibi birşey de sözkonusu olmuyor Tahsin Bey, almadığım kiralar ve stopajları BORÇ olarak notlarımda mevcut, bir sonraki takvim yılı içinde tahsil ettiğimde kullanıyorum o bedelleri.

Sayın nguroy,
BAhsi geçen yer yer şahıs adına tapulu ve kayıtlı bir işmerkezi, GMSİ söz konusu. Ve dairenin uyuşmazlık dediği rakamların % 80'i 2015 yıılı ilk aylarında bankamda yatırılmış mevcut.
 
Son düzenleme:
Merhaba
Ben sizin yerinizde olsam şöyle yaparım.
Banka ekstre ve dekontlarıyla, tahsil ettiğim kiraları belgeler ve ispatlarım.
Kiracılardan alınan kira kesinti dökümlerindeki,stopaj kesintileriyle,kendi gelir beyanınızda mahsup konusu yaptığınız stopajları bu listeler üzerinde işaretler ve bunlarıda bu şekilde ispatlarım.
Tahsil etmediğiniz kiralara karşılık,kiracıların beyan ettiği stopajları ise,kiraların tahsili halinde mahsup konusu yapacağınızı ve bunların takibini de bu listeler üzerinde yapacağınızı daireye izah ederim.
Aslında belki rakamsallaştırırsak,hem sizin hemde bizim anlatmak istediğimiz,daha net anlaşılabilir.
Örneğin normal şartlarda yıllık 10.000 kira geliriniz ve 2.000 lirada stopaj ödenmesi gereken bir yer olsun.
Siz bunun 5.000 lirasını tahsil ettiniz,ancak kiracının ödediği stopaj yine 2.000 lira ise ve tahsil edilen kiraya karşılık gelen stopaj 1.000 ise,
Sİz beyanınıda kira geliri 5.000,mahsup edilen stopaj 1.000 olarak beyan etmeli,tahsil etmediğiniz kiraya karşılık ödenen diğer 1.000 lirayı ise, kiranın tahsili halinde beyan edilecek gelirden mahsup konusu yapılmak üzere kenarda beklettiğinizi daireye izah ederim.
Evet,konu karışık ve takibi zor.
Ama başka yol yok gibi görünüyor.
Umarım anlatabilmişimdir.
 
Ben de aynen sizin dediğiniz şekilde yapıyorum zaten Tahsin Bey, hadi bu geçen seneki beyanla ilgili, uyuşmazlık dediği rakam çok fazla değil, zaten %80'i 2015 ilk aylarında bankaya yatırılmış. Bu yazıya istinaden asıl şimdi haftaya vereceğimiz beyan bizi endişelendirdi. Çünkü daireye bildirilen ile bizim tahsilimiz arası rakam 251 milyar. Bu miktarları tahsil etmedim ve hepsi için stopaj yatırılmış. Beyanname verdikten sonra bunun için de yazı gönderecek haliyle daire :))
 
Şef olduğunu öğrendiğim agresif hanımın ifadesi ; " söyleyin kiracılarınıza düzeltme beyanı versin hepsi için, ödemediği kiraların stopajını niye yatırmışlar" . Kiracılarımdan birkaçını aradığıda bana cevapları da şu oldu : "Biz kiramızı ödedik demedik ki, size borçluyuz defterlerimizde, tahakkuk esasına göre beyan ettiğimiz için stopajını gösteriyoruz. Neden düzeltme beyanı verelim ki, bizim yaptığımız işlem doğru"
 
Aslında yapılan iş vergi dairesinin lehine :) Stopajı erken almış,mahsup edilene kadar parayı kullanacak hazine,daha ne istiyorlar..
İsterseniz şimdiden bi tane özelge talep edin.Yazı geldiğinde özelgeyi sunarsınız.
Şu an için yaptığınız uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum.
 
: )) Aman özelgeee !!!! Birkaç yıl önce beyanname ile ilgili bir özelge yazdım, üstüne 2 beyan verdim cevabı öyle geldi Tahsin Bey, bu kaç senede gelir acaba : ))))))))
Çok teşekkür ederim yardımlarınıza, sağolun, iyi çalışmalar
 
Beyan edilene kadar gelir diye düşünüyorum. Ancak bence gerek yok yaptığınız doğru.
 
Sağolun Nizam Bey yardımlarınız için, dediğiniz şekilde yapacağım. Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar...
 
"Gelir Vergisi Kanununun 94' üncü maddesi gereğince tevkifat yapılabilmesi için nakden veya hesaben bir ödemenin bulunması gerekmektedir.İşyerinin kullanılması karşılığında nakden veya hesaben bir ödeme yapılmaması halinde Gelir Vergisi Kanununun 94' üncü maddesi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması söz konusu olmayacaktır."

Buna göre, kiracıların da ödemediği kiralara stopaj yatırması yanlış, onlarında ödemeye bağlı tevkifatları. Ödemediği ama gösterdiği aylara ait düzeltme beyanı vermelerini istemem yanlış mı olur? Bu maddeye göre yanlış değil diye düşünüyorum, ancak 1-2 tanesinin "biz de tahakkuk esasına göre yapıyoruz" ifadeleri ne kadar doğru oluyor bu maddeye göre.....
 
Son düzenleme:
Maalesef kanunlardan bihaber cahil bir şefe denk gelmişsiniz. Yazdığınız şeyleri söyledi ise onun şefliğinden şüphe duyarım. Sizi aşağılamaya kalkar veya söylediğinde diretirse direk müdür veya yrd çıkın hatta il defterdarlığı/vergi dairesi başkanlığına şikayet edebilirsiniz. İşini bilmeyen biri yüzünden siz sıkıntı çekmemelisiniz.
 
Maalesef kanunlardan bihaber cahil bir şefe denk gelmişsiniz. Yazdığınız şeyleri söyledi ise onun şefliğinden şüphe duyarım. Sizi aşağılamaya kalkar veya söylediğinde diretirse direk müdür veya yrd çıkın hatta il defterdarlığı/vergi dairesi başkanlığına şikayet edebilirsiniz. İşini bilmeyen biri yüzünden siz sıkıntı çekmemelisiniz.

Sadece bu kadar söylese iyi, ben sadece bir cümlesini yazdım buraya, kadın acaip agresif, lanet, ters bir tavırla sürekli çocuk azarlar gibi konuşuyor resmen. Ahh 20'li deli yaşlarım nerdesin dedim kadını dinlerken, o zaman ki halim olsa o daireyi birbirine katardım o lafları edemezdi : )))))
Son birkaç senedir çok daha ılımlı, yardımcı olan memurlar vardı, onlar yine yok olmuş sanırım,gerçi senede bir kez vergi dairesine gidiyorum

Bu arada bu hanımefendi cevap vermediği için müdür yardımcı odasındaydı girip ona danıştım, el cevap : banka extrenizi getirip ibraz edin, olur herhalde bilmiyorum ki !!!!!!
Şaka gibiler hepsi de ....
 
Bu özelge sanırım sorunuza cevap veriyor.


Sayı

:

62030549-120[70-2012/191]-2777

13/09/2012

Konu

:

Tahsil edilemeyen kira gelirine ait tevkifatların beyanı.





İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kiraya verdiğiniz gayrimenkulünüze ait kiranın kiracı tarafından şahsınıza ödenmediği; ancak tevkifatların muhtasar beyanname ile bildirilerek vergi dairesine ödendiği belirtilerek, kiracı tarafından muhtasar beyanname ile beyan edilen tevkifatların tarafınızca ne zaman beyannamede gösterileceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde gayrimenkul sermaye iradının tarifi yapılmış ve bu kapsamda binaların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar da gayrimenkul sermaye iradı olarak sayılmıştır.

Aynı Kanun'un 72'nci maddesinin birinci fıkrasında, gayrimenkul sermaye iratlarında, gayrisafi hasılatın, 70'inci maddede yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yine aynı Kanun'un 121'inci maddesinde, "Yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan bu Kanuna göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilir. Mahsubu yapılan miktar gelir vergisinden fazla olduğu takdirde aradaki fark vergi dairesince mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine ret ve iade olunur." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, gayrimenkul sermaye iradı sahiplerince kira gelirinin nakden veya aynen tahsil edildiği dönemin geliri olarak beyan edilecek olması nedeniyle, kiracınız tarafından kesilen ve vergi dairesine yatırılan tevkifatların mahsubu da ancak söz konusu kira gelirinin tarafınızca tahsil edilerek beyan edilmesi halinde mümkün olabilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Nil.Dil:

Yaptığınız uygulama doğrudur. onun için sizin benim beyanım budur demeniz lazım. vergi dairesinin mükellefin beyanını kabul etmemek gibi bir yetkisi yoktur. en fazla incelemeye sevk eder. incelemeden de korkmayın. olmadı beyanınızı iadeli taahhütlü pota ile gönderin. o zaman hiç bir şey yapamazlar. kolay gelsin.
 
Selamlar
Son paylaşılan özelge de yorumumu teyitler niteliktedir.
Mahsup edemeyeceğiniz kesintiler,kalan kiraların tahsili halinde talep edilecektir.
Bunlarında iyi takip ediliyor olması gerekir.
Maalesef bazı memurlar,daha önce rastlamadığı durumlar için "bilmiyorum" demek gururlarına gidiyor olsa gerek ki,yalan yanlış bilgilerle o an sorunu çözebileceklerini zannediyorlar.Hiç cevap vermeyeceksen hiyerarşik durumuna göre konuyu pas edersin.Kimse cevap veremiyorsa özelge talebi için tavsiyede bulunursun.
Kimse konuyu neden bilmiyosunuz diye laf etmez.Bunuda beklemiyoruz zaten..
Maalesef böyle durumlar yaşanabiliyor.
 
Yasadan kaynaklı yanlış durumlarda ortaya çıkabiliyor. Bazı kazançlar için tahakkuk esası, bazı kazançlar içinde elde etme (tahsil) esası geçerlidir. Atıyorum 2015 yılı kirasını dönemsellik gereği gider yazabilmek için, tahakkuk ettirilip, beyan ediliyor stopaj ödeniyor. Ancak GMSİ elde edenler açısından da tahsil edildiği dönemin geliri sayılıyor.
 
Bu konu beni eskilere götürdü; kdv beyanının matbu form olarak verildiği dönemde vd form olmadığı için kırtasiyeden aldığımızı doldurup vermek istediğimizde "bunun üzerinde maliye amblemi yok alamayız" demişlerdi. Hala aynı kafa devam ediyor!
 
Teşekkür ederim yardımlarınız için.
Bugün iş günü olduğu için birkaç yere fikir sormak için aradım, 189 Maliye yetersiz kalınca İst.Vergi Daireleri Başkanlığı telefonlarını verdi, orayı aradım, bizim açımızdan "tahsil esası" olduğunu, kiracı açısından "bilemeyeceğini, özelge vermemi" söyledi telefondaki kişi. Diğer görüştüğüm kişiler de çoğunluk cevap ; kiracıların tahakkuk esasına bağlı olduğunu ( tek bir kişi tersini savundu) düzeltme beyanı vermesine gerek olmadığını, sizin dedikleriniz gibi dairenin bunu talep edemeyeceğini bildirdi.
Sizin de bizim de ortak görüşümüz çerçevesinde; banka extrelerimiz ekinde "bizim tahsil esasına, kiracıların tahakkuk esasına bağlı işlem yaptığı " konusunda dilekçe vermek en uygun çözüm.
Bir soru daha doğdu size danışmak istedim; 4 kiracım hakkında icra takibi başlatmışız. Bu dilekçe ekine bu dava dilekçelerini de eklememiz gerekir mi? Hepsinde de sıfır tahsilat, 12 ay stopaj sözkonusu çünkü.
 
Üst