Kira Sözleşmeleri Damga Vergisinde Nüsha Ve Suret Ayırımı

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,716
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar.
Kontrat damga vergileri konusunda bir sorum olacak,yardımcı olursanız sevinirim.

Bildiğiniz üzere düzenlenen kira sözleşmelerinde ödenen damga vergisi, "nüsha" sayısı dikkate alınarak tek katlı veya çift katlı hesap edilerek ödenmektedir.
19 Nolu damga vergisi sirkülerinde aşağıdaki gibi bir uygulama anlatılmaktadır.

*****
3- Nüsha ve Suret Ayrımı ile Bu Kapsamda Değerlendirilen Kâğıtlara İlişkin Damga Vergisi Uygulaması
Damga Vergisi Kanunu uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtlardır.
Suret ise aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kâğıtları ifade etmektedir. Taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kâğıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarınca ayrıca imzalanmamış örnekleri surettir.
Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kâğıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Damga vergisine tabi kağıtlar bakımından düzenlenecek nüsha ve/veya çıkarılacak suret sayısına ilişkin olarak Damga Vergisi Kanununda herhangi bir belirleme bulunmamaktadır. Diğer taraftan, uygulamada örnek olarak düzenlendiği belirtilen kağıtlar bakımından, yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alınarak bu kağıtların nüsha ya da suret olma durumlarının belirlenmesi ve buna göre damga vergisinin aranması gerekmektedir.
Bu itibarla, mükelleflerce düzenlenen;
- Kağıt nüshalarının birden fazla olması durumunda her bir nüsha ayrı ayrı aynı miktar veya nispette,
- Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı şartları haiz kâğıtların resmi dairelere ibraz edilecek suretleri maktu,
damga vergisine tabi bulunmaktadır.
******

Yapılacak olan sözleşmenin normal damga vergisi 10 bin lira tutmaktadır.2 nüsha olarak belirtilirse (kiraya verene ait de olacak şekilde) bu rakam 20 bin olmaktadır.Kiracının sadece üzerine düşen 10 bin lira damga vergisi ödeyebilmesi amacıyla;
1- Kontrat 2 nüsha yerine 1 asıl 1 suret olarak düzenlenmiştir şeklinde mi hazırlanmalı?
2- Kontrat 1 nüsha olarak düzenlenmiştir,şeklinde mi hazırlanmalı?
veya da
3- Kontrat 2 nüsha olarak düzenlense dahi kiracı sadece kendine ait kısmı ödeyebilir mi?İdare illa kiraya veren içinde damga vergisi talep edebilir mi?
yani
4- Kiraya veren adına ödenecek olan damga vergisini ödememek gibi bir alternatif var mıdır?


Not: kiraya veren adına ödenecek olan tutar daha sonra kendisinden mahsup veya talep edilemeyecektir.Lütfen göz önünde bulundurunuz..
Yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar
 
Son düzenleme:
kira sözleşmesinde nüsha adedi yazmıyor ise v.dairesi 2 nüsha üzerinden damga vergisi tahakkuk ediyor muş ?? doğrumudur arkadaşlar ?
 
kira sözleşmesinde nüsha adedi yazmıyor ise v.dairesi 2 nüsha üzerinden damga vergisi tahakkuk ediyor muş ?? doğrumudur arkadaşlar ?

Böyle bir zorunluluğa şahit olmadım.Yukarıdaki soruyu sorduktan sonra dairede değişik uygulamalar gördüm.
Siz damga vergisi beyanında ne beyan ederseniz almak zorundalar.2 nüsha yazıyor olsaydı damga vergisini 2 ile çarpacaklardı ama yazmayanlarda ısrarla 2 nüsha olmalı diye diretebileceklerini sanmıyorum.
Örneğin 1 saat önce bir ödeme yaptım.Kontratta 1 nüsha yazılmasına rağmen,bilerek 2 nüsha ödemesi yaptım.Şefte,damga vergisi beyanında ne beyan edilmişse onu kabul edin,şeklinde memurlarını uyardı.
 
Son düzenleme:
Sevgili Tahsin,

Kira kontratında iki kayda dikkat edilmesi gerekir.
1. Bu kira sözleşmesi (Bir) nüsha olarak düzenlenmiştir.
2. Sözleşme Malsahibi ( veya Kiracı ) tarafından muhafaza edilecektir.

Bu şartlar altında sözleşme resmi bir kuruma tevdi edilecekse DV tek hesaplanır ve tereddüt doğurmaz. Ve tevdi edenden talep edilir genel kural olarak.
 
bugun yasadım buna benzer bir olay,

kontratta iki nusha yazıyordu ( matbuu kontrat ) , üzerini çizdim bir nusha yazdım...

memur yok dedi, kabul etmem...neye dayandığını hala araştırıyorum...
 
Sevgili Aşkın,

Sözleşme serbestisi var sen neye dayanarak bunu kabul etmiyorsun sana bu yetkiyi kim verdi, bana yazılı cevap verebilirmisin de bakalım ne olacak. Kontrat içinde elle yazılmış başka maddeler de varmıydı ?
 
Üstadim gecen Kağıthane vergi dairesinde yaptim o dediğinizi. ...daire karıştı. ...bu sefer demez mi adam yoklama cikartacagim ....diye.....neymis kiranin gerçek bedelini tespit edeceklermis...söyle bir önyargi var...kontrat daki rakam kesin gercek değildir. ...
 
Sevgili Aşkın,

Bu durumda aklımdan geçenleri yazarsam alenen suç işlemiş olurum. Gerçek bedeli neye göre tespit edecek ? Deki düşük gösterdin gelip narh mı koyacak.
 
bugun yasadım buna benzer bir olay,

kontratta iki nusha yazıyordu ( matbuu kontrat ) , üzerini çizdim bir nusha yazdım...

memur yok dedi, kabul etmem...neye dayandığını hala araştırıyorum...
Peki yapılan düzeltmenin yanında kontratı imzalayanların imza veya parafı var mıydı? Bir sözleşmenin herhangi bir yerinde elle okunacak şekilde çizilmesi sonrası değişiklik/iptal durumunda bunun geçerli olabilmesi için tarafların imza/parafının olması gerekir. Bu yapılmaz ise hiç bir hükmü yoktur.
 
Ustadim kontrat matbuu...kırtasiye den alınan. ...hepsinde 2 nusha yaziyor.ustu çizildi bir yazildi....paraf yok
 
Sevgili Aşkın,

Matbu kontratta çizip üzerini 4 yapsaydın da aynı itirazı yapacakmıydı, hayır. Bu sadece işgüzarlık. Lazım olduğunda söyle ben sana Word'de yazılmış örnek göndereyim üstünde istediğin gibi düzelt yazıcıdan dök. Eski matbu kontratlarda aynı alan "......." olarak bırakılırdı, matbaa da işgüzar. :)
 
Arkadaşlar kolay gelsin

Bana bir konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim müşterim belediyeden dükkan kiraladı ve damga vergisi ödemesi yapılacak,bir aylık kira bedeli net 280.00 TL brüt rakam üzerinden mi damga vergisi yatırılacak yani 350,00 tl üzerinden stopaj yok sanırım belediyeden kiralamalarda ve ayrıca kira sözleşmesi 2 yıl yazılmış ancak 2.yılda üfe oranında artış denmiş damga vergisi 1. yıl için mi yatırılacak 2.yıl için tekrar mı damga vergisi yatıracağız 2.yılda ???
 
kira kontratlarında damga vergisi nüsha ve kaç yıl olduğuna göre hesaplanıyor.
bur da asıl konu 1 yıl yazan ve süre bitiminde kendiliğinden uzayan kontratlarda damga vergisi
uzayan yılda tekrar ödeniyor mu ?
bazı vergi daireleri ödeme konusunda diretiyor.
bazıları dikkate almıyor.
 
Üst