Kiracı Olan Şirketin,Personeline Konut Kiralamasında Kira Tutarının Durumu?

Sevgili Bülent,muhasebe kaydı sorunu es geçtiğimi sanma sakın :) Ama kayıtları şu an oluşturmadım.Kağıt üzerinde bir çalışma yapmam lazım.Bitirince paylaşırım istersen..
 
Arkadaşlar bunun en kestirme ve pratik yöntemi, meskeni doğrudan personelin kiralamasıdır.
 
Şimdi burada kiralama olduğu için stopaj ödenecek,elemana tahsis olduğu için fatura kesilecek kdv ödenecek.Ücrete dahil edildiği için bordroda yerini alacak.Birde personelin maaşından kesildiği için ödemeler de buna göre yapılacak..
Muhasebe kayıtları iyice çorba oldu desenize :)


Bir dakka ücrete dahil edilmiyor ki. Eğer personele bedelsiz kullanıma tahsi edilseydi ücrete dahil olurdu. Burda personel şirketten ev kiralıyor parasını kdvsi ile ödiyor. Menfaat temini yoktur.
 
Şimdi ücrete dahil edildiğini varsayarak muhasebe kaydını oluşturmaya çalıştım,ancak ,335 bakiye sırıttı.Bu şekilde dahil edilmezse kayıtlar sanıyorum örtüşecek ve kapanacaktır..
 
335 de bakiye kalmaması lazım. Kira bedelini maaşından keseceksin. Yani tahakkuk yaparken diyelim ki maaşı 3000 tl öderken 937 tl eksik ödeyeceksin.
 
335 de bakiye kalmaması lazım. Kira bedelini maaşından keseceksin. Yani tahakkuk yaparken diyelim ki maaşı 3000 tl öderken 937 tl eksik ödeyeceksin.

İşte ücrete dahil etmezsek bakiye kalmaz.Ücrete dahil ederek denedim,hesap kira tutarı kadar bakiye vermişti.
 
İşte ücrete dahil etmezsek bakiye kalmaz.Ücrete dahil ederek denedim,hesap kira tutarı kadar bakiye vermişti.

Evet aynen. Ücrete dahil edersen eleman birşey ödemeyecek demektir. O zaman zaten fatura kesmene gerek yok ki. Sözleşme yaparsın bordroya eklersin. vergisini kesersin.
 
Fatura Kesildiğinde

136. Hesap 750.00- (B)
679. Hesap 750,00.-(A)
_________//_____________________
Ücret Bordrosu Kaydı

770. Hesap 2.000.00(B)

335.Hesap 1.250,00.-(A)
336.Hesap 750,00.-(A)
____________//_______________________

Maaş ödemesi yapılmasına müteakip

136 ve 336 hesap virman.
 
Şimdi daha net anlaşıldı olay..
Vakit ayırıp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim arkadaşlar.
iyi çalışmalar herkese
 
Arkadaşlar bu konuya tekrar dönmem icab etti..
Tereddüt ettiğim bir husus oluştu.
Kiralanan bu daireye ait kira,personelin ücretinden kesildiği için,burada ayni yardımdan söz edilemez değil mi..yani ücrete dahil edilen bu kira üzerinden ssk primi hesaplanmalıdır.
Aşağıdaki sayfada konu daha önce tartışılmış,ancak ayni yardım gibi değerlendirilirse ssk olmayacak denmiştir.Şu anki durumda ayni yardımdan söz edilebilir mi?
http://forum.alomaliye.com/vergi-usul-kanunu/20968-personele-kiralik-daire.html

Yani şöyle toparlarsam yanlış mı söylemiş olurum.
* Kiralama sebebiyle kira stopajı beyan edilecek.
* Ücrete dahil edilerek bordro üzerinden ssk ve vergi ödemesi yapılacak
* Ödenen kira tutarı,kdv dahil olacak şekilde personele fatura edilecek..
 
1- Kira bedeli üzerinden stopaj ödenecek,
2- Personelin bordrosuna dahil edilmeyecek, Gelir vergisi damga SSK Gibi herhangi bir kesinti olmayacak sadece ücretinden özel kesinti olarak 750,00 TL kira bedeli kesilecek.
3- Şirket personele KDV Dahil 750,00 TL fatura düzenleyecektir.

Personele değilde başka bir şahsa kiraya verdiğini düşünün yapılacak işlem aynı sadece tahsilat farklı olacaktır.
 
Sayın SMMM.01 2.maddemizi tekrar gözden geçirmek icab edecek sanırım.Zira uygulama ve yorumlarda "konut mülkiyeti işyerine ait değilse,ücrete yansıtılacaktır" açıklamaları mevcut..
Link vermeden şöyle bir alıntı yapayım..
....
Personelin İş Yeri Dışında Barındırılması

İş yeri dışında mülkiyeti iş verene ait olmayan konut tahsisleri ise kiralama suretiyle olacaktır. Bu durumda ödenen kira bedeli net ücret olarak kabul edilecek ve gelir vergisi ile damga vergisi kesintilerine tabi olacaktır.

Personel İçin "Ev", "Mesken" Mahiyetinde Tahsis Edilecek Konutun Kira Sözleşmesinin Kimin Adına Olması Vergisel Yönden Daha Avantajlıdır?

Kira sözleşmesi işveren tüzel kişi adına olursa ve karşı taraf gerçek kişi olursa, kiraya verenin kira geliri değişmeyecek ama ödenen kira üzerinden stopaj yapılmak zorunda kalınacaktır. Net ödeme yapılacağı brütleştirme yapılacaktır. Brütleştirilen (vergi dahil) tutar ise bu defa net ücret olarak kabul edilmek zorundadır ve bu defada ücret bordrosuna dahil edilerek yeniden vergilendirilecektir.
....
Kira Sözleşmesi,ş veren adına olursa net kira yine 1.000 YTL Ancak kira stopajı yapılacağı için ilk önce brüt tutar 1.282,05 YTL olacak, kira stopajı olarak ise 282,05 YTL ödenecektir. Ancak 1.282,05 YTL vergili brüt tutar net ücret olarak kabul edilecektir. Gelir vergisi dilimi olarak personelin %15''de olduğu varsayımıyla; 1.282,05 YTL brüt ücret olarak yaklaşık 1.790 YTL olacaktır. Ödenecek sosyal güvenlik kesintisi 268,50 YTL, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi ise yaklaşık 238,96 YTL olacaktır.
*****

Bu açıklamalar ışığında ssk primi de devreye giriyor,gibi düşünüyorum...
 
SSK primi devreye girmez. Çünkü konut yardımı "ayni yardım" statüsündedir. Prim matrahına dahil değildir.
 
Personele bedelsiz tahsis edilmiş olsaydı yukarıda açıklamış olduğunuz uygulamalar devreye girmiş olacaktı, lakin ortada 750,00 TL bedel mevcuttur. Sorunuzu tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Aşağıda ki özelge açıklayıcı olur sanırım.

Sayı: B.07.0.GEL.0.42/4214-1672/65040
Tarih: 04/12/2001
İlgi'de kayıtlı yazınızın incelenmesinden, 285 sayılı K.H.K.'nin 5 inci maddesi gereğince Olağanüstü Hal Bölgesindeki birliklerde görev yapan ve idarelerince lojman tahsis edilmemesi nedeniyle, kendi imkanlarıyla kirada kalan bazı personele idare mahkemesi kararı gereğince ödenen kira bedellerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir..." denilmiş, aynı Kanunun 63 üncü maddesinde de "Ücretin gerçek safi değeri işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aşağıdaki indirimler yapıldıktan sonra kalan miktardır... konut tedariki ve sair suretle sağlanan menfaatler, konutun emsal kirasına veya menfaatin emsal bedeline göre değerlenir." denilmiştir.

Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin 9 uncu bendinde "Genel, olarak maden işletmelerinde ve fabrikalarda çalışan işçilere ve özel kanunlarına göre barındırılması gereken memurlarla müstahdemlere konut tedariki ve bunların aydınlatılması, ısıtılması ve suyunun temini suretiyle sağlanan menfaatler ile mülkiyeti işverene ait brüt alanı 100 m yi aşmayan konutların hizmet erbabına mesken olarak tahsisi suretiyle sağlanan menfaatler (Bu konutların 100 m2 yi aşması halinde, aşan kısma isabet eden menfaat için bu istisna hükmü uygulanmaz.)"in gelir vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu maddede yer alan istisna hükmünün uygulanabilmesi için, kendisine konut tahsis edilen personelin Kanun uyarınca barındırılması gereken kişilerden olması veya konutun işverene ait olması gerekmektedir.

Bu çerçevede, yazınızda sözü edilen T.S.K. personeline konutun bedelsiz olarak tahsis edilmesi halinde, söz konusu kira bedellerinin vergiden istisna edilmesi mümkün olamayacağından, bu ödemelerin gayrisafi tutarının ilgililerin ücretlerine eklenmek suretiyle vergiye tabi tutulması gerekir.

Ancak, kiralanan konutun Kamu Konutları Yönetmeliği uyarınca hesaplanan kira bedelinin ilgili personelin ücretinden kesilmesi halinde, personele bedelsiz olarak sağlanmış bir menfaatten söz edilmesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla ilgili konutu kiralayan personele yapılan ödemeler ayrıca ücret olarak vergilendirilmeyecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Personele bedelsiz tahsis edilmiş olsaydı yukarıda açıklamış olduğunuz uygulamalar devreye girmiş olacaktı, lakin ortada 750,00 TL bedel mevcuttur. Sorunuzu tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.



Burda personele sağlanan bir menfaat yoktur. Yalnız rayiç bedel tartışması olabilir. Bu dairenin gerçek ederi nedir diye sorgulanablir. Fatura kesip bedeli tahsil ediliyorsa . Sorun yok. Ancak ben olsam bedelini ayrıca tahsil ederdim. personele ücretini tam öder, kirayı da banka yoluyla personelin şirkete ödemesini isterdim.
 
Peki arkadaşlar,sonuca şöyle mi ulaşacağız?

* Daire kirası muhasebeleştirildi,karşılığında 336 mal sahibi borçlandırıldı.
* Kira,şirket tarafından ödendi.336 kapandı..
* Kiraya karşılık personele fatura düzenlendi.335 borçlandırıldı.
* Özelgeye bakarsanız ücretlendirilmeyecek deniyor ise,normal bordro tahakkukundaki 335 ile karşılıklı çalışacak.335 hesabı artı eksi,mahsuplaşılacak.


Bu mudur yani?Bütün yorumlarda ücrete dahil edilecek deniliyor.Bir noktayı mı kaçırıyorum ben?
 
*Özelgeye bakarsanız ücretlendirilmeyecek deniyor ise,normal bordro tahakkukundaki 335 ile karşılıklı çalışacak.335 hesabı artı eksi,mahsuplaşılacak.

Fatura düzenlenerek personel borçlandırılacak (136. hesap) 335 hesapla kapatılacak.
 
Peki arkadaşlar,sonuca şöyle mi ulaşacağız?

* Daire kirası muhasebeleştirildi,karşılığında 336 mal sahibi borçlandırıldı.
* Kira,şirket tarafından ödendi.336 kapandı..
* Kiraya karşılık personele fatura düzenlendi.335 borçlandırıldı.
* Özelgeye bakarsanız ücretlendirilmeyecek deniyor ise,normal bordro tahakkukundaki 335 ile karşılıklı çalışacak.335 hesabı artı eksi,mahsuplaşılacak.


Bu mudur yani?Bütün yorumlarda ücrete dahil edilecek deniliyor.Bir noktayı mı kaçırıyorum ben?



Ücrete dahil edersen bedelini niye alıyorsun. Ancak rayiç bedelden düşük olursa ücret kabul edilebilir.
 
Üst