Kiralama Hk.

K O N Y A L I

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
354
a firması şirket üzerine kayıtlı bulunan kamyonu b firmasına kiraya vermek istiyor. A firması müteahhitlik yapmakta ve kendi kum vs. nakliyatında kullanmaktadır. B firmasına kiraladığı zaman B firması bunu nakliyecilik işinde kullanacakmış boş zamanlarda ise kendi işlerinde kullanacakmış kum filan çekecekmiş. A firması kira bedeli olarak fatura kesecek. B firması vergi levhası çıkartmak zorunda mı?
 
Merhaba

sayın Konyalı

"vergi levhası çıkartmak zorundamı" derken her halde kamyona asılacak vergi levhasından bahsediyorsunuz. Bu taktirde cevap "evet" olacaktır. Çünkü kamyon kiralama işlemi gayrimenkul kiralama işleminden farksızdır. Nasıl ki başkasından kiraladığınız dükkana vergi levhanızı asıyorsanız bu da aynen öyle..
----------------
 
Merhaba,

GVK’nun, 5.maddesinin, 3. paragrafında;
“Gelir Vergisi mükellefleri (4369 sayılı Kanunun 81/A-1. maddesiyle değiştirilen ve 1.1.1999 tarihinden itibaren yürürlüğe giren parantez içi hüküm) (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) (*) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir.”,

142 Sıra Nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin genel hükümlerinde,

143 Sıra Nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin;

Diğer taraftan, l42 sıra numaralı Genel Tebliğin “B-III/e” bölümünde açıklanan Taşıt İşletmelerinin taşıtlarına da vergi levhası asması yükümlülüğünün, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarına da teşmili suretiyle uygulamanın yanlış yürütüldüğü Bakanlığımıza intikal eden müracaatlardan anlaşılmaktadır.

Taşıt işletmesi deyimi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, yapılan kontroller sırasında düzenlenen tutanaklara göre işlem yapılmadan önce, ilgili vergi dairesince mükellefin faaliyet konusunun araştırılması ve bu araştırma sonunda faaliyetin Taşıt İşletmeciliği olmadığının tesbiti halinde, mükellef adına ceza uygulanmaması gerekmektedir.


Ayrıca gezici olarak veya pazar takibi suretiyle bir iş yeri açmaksızın faaliyet gösteren mükelleflerin vergi levhası asma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Mükelleflerin iş merkezleri dışında muhtelif şube, satış mağazası, kat ve reyonların bulunması halinde, her biri için vergi levhası asılmasının zorunlu olduğu 142 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Ancak, levhaların her yıl tasdiki zorunluluğu da dikkate alındığında, çok şubeli firmalar için her levhanın ayrı ayrı tasdik ettirilmesinin yaratacağı güçlük nedeniyle merkez için tasdik ettirilen levhanın baskı suretiyle matbaada çoğaltılan örneklerinin kullanılması uygun görülmüştür.”,


146 Sıra Nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin;

Öte yandan, işyerinde vergi levhası bulundurulmasına dair esasları belirleyen 142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanan hususlara ek olarak, her katta birden fazla reyon bulunması halinde o kat için yalnızca bir adet vergi levhasının asılması, bir adet tasdikli vergi levhası bulunduran mükelleflerin bunun tasdiksiz fotokopilerini de kullanabilmeleri uygun görülmüştür.” Hükümlerini birlikte değerlendirdiğimizde,

Yapmış olduğunuz işlem için, söz konusu kamyona hem sahibinin hem de kiralayan kimsenin herhangi bir vergi levhası onaylatma ve asma mecburiyeti bulunmamaktadır. Hatta bu durum yukarıdaki tebliğlerde yapılan açıklamalara göre yanlış bir uygulama olup, yasaklanmıştır.

Vergi Levhası onaylatılarak, söz konusu araca asılması durumunda, GVK’nun 5. maddesine istinaden çıkarılan tebliğlere aykırı bir durum ortaya çıkacağından, VUK’na göre cezaya muhatap olabilirsiniz.
 
sayın kenan gümüş'ün dikkatine

Sorudanda anlaşılacağı gibi b firması nakliyecilik işiyle iştigal etmek ve bunuda dışarıdan araç kiralayarak yapmak istemektedir.Dolayısıyla kendi adına mükellefiyet tesis etmek durumundadır.
Saygılar FERHAT
 

Benzer konular

Üst