Limited Şirket Ortağı Bağkuru Geçici Vergi

Üyelik
15 Ara 2021
Mesajlar
34
Konum
İstanbul
Merhabalar;

Limited şirket ortağının bağkur ödemesi, gelir tablosunun diğer olağandışı giderlerinde gösterilip vergi matrahına ilave edilir mi?Konuyla ilgili özelge,makale ve çeşitli yazılar okudum.Kimisinde indirim konusu yapılabilir kimisinde yapılamaz yazıyor.
 
Merhaba
Bağkur şahsi bir ödemedir.Şirket ortaklarının bağkur ödemeleri şirket olarak verilen beyannamelerde ticari kazanca konu edilemez,kâr veya zararla ilişkilendirilemez,KKEG'de sayılamaz.Hangi makaleyi okudunuz,bir örnek paylaşmanızı rica edeceğim.
Bağkur ödemeleri,ortağın vereceği gelir vergisi beyanında indirim konusu yapılabilir.Mesela ortağın başka bir geliri yoksa,şirketten aldığı kar payı sonucu gelir vergisi beyanı vermesi icab ederse bu beyannamede indirim konusu yapabilir.
Ama "şirket" ünvanı ile verilen hiçbir beyannamede bu ödemeler gelir-gider unsuru sayılamaz.
Ayrıca şirketler ortaklarının bağkur ödemelerini de şirket hesaplarından yapmamalıdır.Bu da ortağa verilen bir borç gibi addedilir.
 
Ymm tarafından paylaşılan yazıdan bir kesit.Hiçbir ayrım yapılmaksızın bütün Bağkur'lular primlerini indirim konusu yapabiliceğini aynı zamanda yapılamayacağına dair özelgeler bulunduğuda yazıyor.2.maddeyede özelgeden bir kısım ekledim.Bu özelgede İndirim konusu yapabilirsiniz diyor.

1-)Limited şirketlerin ortakları ve anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi ortakların, ortağı bulundukları şirketlerden elde ettikleri kar paylarının belli bir tutarı aşması halinde yıllık beyannamelerinde menkul sermaye iradı olarak gösterdikleri kar paylarından ödedikleri söz konusu primi indirebildikleri halde, bu şirketlerin ortağı veya yönetim kurulu üyesi olmaları nedeniyle elde ettikleri huzur hakkı ücretlerinin safi tutarının tespitinde gerek yıl içinde huzur hakkı bordrosunda gerekse yıllık beyannamede indirimine izin verilmemesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Huzur hakkı ücretinin vergilendirilmesinde GVK’nun 89/1nci maddesinde ihtiyari olarak ödenen özel emeklilik ve özel sağlık sigortası gibi şahıs sigorta primlerinin indirimine izin verildiği halde, zorunlu olan SGK (Bağ-Kur) priminin indirimine izin verilmemesi kabul edilemez.
Maliye Bakanlığı gayrimenkul sermaye iradı beyan eden mükellefin ödemiş olduğu Bağ-Kur primini beyan ettiği gayrimenkul sermaye iradından indiremeyeceği yönünde görüş belirttiği halde, Danıştay ödediği Bağ-Kur priminin ticari kazancı aşan kısmının yıllık beyannamesinde
gösterdiği gayrimenkul sermaye iradından indirmesinin mümkün olduğu görüşündedir.(5) Maliye Bakanlığının Bağ-kur priminin ticari, zirai ve mesleki kazanç sahipleri dışındakiler tarafından yıllık beyannamede indirilemeyeceği konusunda özelgeleri bulunmaktadır.5510 sayılı Kanunun 88 nci maddesinde (Mülga Bağ-Kur Kanunu’nun 49’ncu maddesinde) hiçbir ayrım yapılmaksızın bütün Bağ-Kur’luların ödedikleri primlerin vergi uygulamasında gider olarak gösterilebileceği açıkça yer almıştır.


2-)110 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun 49/3 üncü maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin açıklamalar yapılmış olup, Bağ-Kur giriş keseneği ve sigorta primlerinin Gelir Vergisi Kanununun 89/1 maddesi hükmüne paralel olarak, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, mükellefler tarafından ticari kazançları dolayısıyla verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesinin, (2) numaralı bendinde adî komandit şirketlerinin komanditer ortakları ile limited şirket ortakları hakkında da yukarıdaki esaslar dairesinde işlem yapılmasının uygun bulunduğu açıklamalarına yer verilmiştir.
 
Merhaba
Reyhan hanım,anladığım kadarıyla paylaştığınız yazılar "ortağın vereceği GELİR VERGİSİ BEYANIYLA" ilgili. Bu konuda bir endişe yok zaten.Ortaklar verecekleri şahsi gelir vergisi beyanlarında ÖDENEN bağkur primlerini (gecikme zamları hariç) indirim konusu yapabilirler.

Fakat siz şirketin beyanından bahsediyorsunuz.En azından sorunuzdan öyle anlaşılıyor.
Sanıyorum burada bir yanlış yorumlama olmuş.
Şahsi sigorta primleri, kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılmaz
 
Üst