Limited Şirket Ortağı Sgdp Kesi̇nti̇si̇

Üyelik
12 Mar 2015
Mesajlar
36
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar merhaba
Emekli olan İşveren 2 tane limited şirketin ortağıdır.
ayrıca kardeşinin şirketinde de sgdp li olarak çalışıyor.
429,82 TL Prim ödüyoruz.Acaba iş çıkışı verilse emekli maaşından ne kadar kesilir?Ya da 30 gün değilde 10 gün göstersek de yeterli olur mu?

Sgdp tahakkukunda ;
Kısa Vadeli Sigorta primi 1273,5 %2 25,47
SGDP 1273,5 %30 382,05
Toplam Prim= 407,52
Damga Vergisi= 22,30
Ödenecek Net Tutar= 429,82
 
Bildireceğiniz günlük brüt kazancın %10'u kesiliyor emekli bağkurlulardan. Yani asgari ücret olarak gelir bildirirseniz aylık 127,35 TL kesilecek aylık bağkur. Eğer 10 gün sigortalı gösterirseniz kardeşinin şirketinde 10 günlük prim ödersiniz. Bağkur kesintisi olmaz. Yeterli olurmu derken kişi zaten emekli olduğu için prim gününe ihtiyacı yok. 1 gün bile gösterseniz olur. Ancak geri kalan eksik günlerin sebebini belgelemeniz lazım her ay.
 
Normal bir emekli kişiyi, başka bir yerde de Bağkurluluğu gerektirecek bir durumu yok ise, Sgdp'li olarak çalıştırabilir, eksik gün gösterebilirsiniz. Ek-10 ile bildirilebilir diye biliyorum. Ama ayrıca Bağkur'luluğu gerektirecek bir durumu var ise, aşkınbulduk'un dediği gibi kalan günleri için bağkur primi çıkacaktır.
 
2013/11 sayılı Genelge
-Kısmi süreli olarak 30 günden az çalışılan sürelerde hizmetlerin çakışması
“4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar (eksik gün nedeni 06- Kısmi istihdam), tam süreli çalışmakla birlikte ay içinde puantaj kaydı tutularak kısmı hizmet bildirilen (eksik gün nedeni 7- Puantaj kaydı) ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanların
(eksik gün nedeni 17-Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) aynı anda Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılan sigortalılık hallerinin bulunması durumunda sadece çakışan süredeki (b) bendine tabi sigortalılıkları iptal edilecektir. Çakışma sürelerinin tespitinde her bir ay için ayrı ayrı değerlendirme yapılacaktır. Bu durumda, ay içinde kısmi çalışılan süreler dışında kalan sürede (b) bendine tabi sigortalılık geçerli sayılacağından sigortalılar ayrıca (b) bendi kapsamında prim ödemek için yazılı talepte bulunmayacaklardır.
...
Sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılık hakkında da aynı şekilde işlem yapılacaktır”
 
Üst