Maliyet Muhasebesi Stona Göre Günlük Çalışma Notları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Maliyet Muhasebesi Stona Göre Günlük Çalışma Notları

arkadaşalar banada lütfen efsane hocanın notlarını gönderebilirmisiniz

Kademeli dağıtımda dağıtım sırasının belirlenmesinde üç farklı yaklaşım olduğu (Kamil Büyükmirza tarafından) söyleniyor. Özetle şöyle:

"1) Birinci dağıtımda birikmiş gider tutarlarının büyüklüğüne göre (en fazla gider birikmiş gider yeri sıranın enbaşına, en az gider birikmiş gider yeri sıranın en sonuna yerleştirilir)

2) Dağıtıma tâbi gider yerlerinden yararlanma oranlarına göre (diğer gider yerlerinden en az yarar veya hizmet sağlayan veya onlara en yüksek yarar veya hizmeti veren gider yeri sıranın başına, diğerlerinden en çok yarar veya hizmet sağlayan veya onlara en az yarar veya hizmet götüren gider yeri sıranın sonuna yerleştirilir)

3) Dağıtıma tâbi gider yerlerinden alınacak gider paylarının büyüklüğüne göre (dağıtıma tâbi gider yerlerinden en az gider payı alacak gider yeri en başa, en çok gider payı alacak gider yeri en sona yerleştirilir)

Ek: Oturmuş bir muhasebe sistemine sahip işletmelerde, dağıtımın hangi sıraya göre yapılacağı maliyet muhasebesi yönetmeliğinde belirtilir."

Bence bunlardan birine göre dağıtım yapıp Kamil Büyükmirza'ya atıfta bulunmak makul bir çözüm olabilir.

Ya bilmiyorum benim yazdığım kurallar daha kolay geliyor açıkcası bende onları açıköğretim kitabından aldım.Umarım dağıtım başlangıç yerini soruda kendi verir.Geçmişte verdiği sorular olmuş

Mail adreslerini yazanların hepsine yollladım stonhand tan sonra banada dua edin :)

Merhaba arkadaşlar stonhandın göndermiş olduğu efsane hoca ders notmalını lütfen banada yollarmısınız.sınava az bi zaman kaldı en azından bu notları incelerim.gönderecek arkadaşa ve stonhand arkadaşımdan allah razı olsun.

yolladım sanada hadi kolay gelsin ben kaçtım

Bu efsane hocanın sorlarını tam olarak yapamasanız da en azından çözümleri idrak edip, uygulayabiliyorsanız, bu sınavda gelecek her türlü soruyu yaparsnız diye düşünüyorum. Adam ne kadar alengirli, karamşık sorular üretmiş. Her türlü olasılığı düşünerek soru yapmış. Ama bazı yerlerde soruyu zorlaştıracağım diye, eksik bilgi veya hatalı işlem de yapmış. Bana göre,

bende şunu diyeyim aralık beleş bir sınavdı ve kaldık mart sınavı zor bir sınav olacak temmuzda gelen soru tarzı bile olsa rahatlıkla geçmek lazım bana görede
bileşik üründe ortak maliyetsiz -bozuk yada kusurlu ürün sorusu , safhada tamamlama oranlı normal ve anormal fireli sorusu , birde aylık yada haftalık işçilik tarzındaki grevli ıvırlı zıvırlı soru gelirse başarı oranı yerlerde sürünü çok büyük kıyım olur benden demesi çok sağlam çalışmak lazım çokkk

temmuzdakinden daha da zor olmaz zannetmiyorum ya ben kademeli dağıtım çıkar diye düşünüyorum.

Arkadaşlar bu kademeli dağıtım sorusu çıkarsa biz dağıtımı neye göre yapıcaz anlamadım?Yani burada Kamil Büyükmirza nınki farklı,efsane hocanın notu farklı diyor.Birinde en çok gider yerine hizmet sunan gider yerinden başlanır derken diğeri(K.B da) 1.dağıtım toplamı en büyük olan gider yerinden diye yazılmış burada.Hangisiiiii ???

İlkin kademeli sorusunda %9999 neye göre dağıtılacağı verilir misal temmuzda verildiği gibi.
Ben baykuşdan başka kuş efsane hocadan başka hoca tanımam mirza firza bana gelmez. Eğer ki birşeye göre dağıtılmış demezse efsane hoca derki kendi hariç diğer yerlere en fazla hizmet veren yer yani diyelim yemekhane ve bakım onarım var yemekhane 4 yere bonarım 3 yere hizmet veriyorsa ilk önce yemekhaneden başarım ancak ikiside eşitse ozaman büyük giderden başlarım o hoca bu hoca hepsi hikaye hangi kitapta bileşikdeki bozuk yada hatalı ürün sorusu var adamlar kütük gibi ancak içi bomboş kitap yazmaktan başka hiçbir iş yapmıyorlar.

bence de kamil büyükmirzanın kitabı çok kafa karıştırıcı ve zor ama maliyet komisyon hocası olma ihtimalide yüksek ne yapacağımı şaşırdım açıkcası

sonuç olarak şuan en mantıklısı stonhand in notlarından çalışıp konuya hakim olmak gerisi laf kalabalığını çözümlemeye kalıyor

Freddy notlar için çok teşekkür ederim arkadaşım çok sağol.

Arkadaşlar kademeli dağıtımla ilgili bir şey öğrendim.Dağıtım başlangıç sırası ;
1-Öncelikle yardımcı gider yeri kaç gider yerine hizmet veriyor?Kendi hariç en çok gider yerine hizmet veren yardımcı gider yerinden başlanır.Eğer biri 4 biri 3 se 4 olandan başlanır.Eğer ikisi de aynı sayıda gider yerine hizmet veriyorsa ikinci aşamaya geçilir.
2-İkinci aşamada dağıtıma 1.dağıtım toplamı en yüksek olan gider yerinden başlanır.Bunun da bir başka istisnası ;
Eğer ola ki 3 yardımcı gider yeri var diyelim iki gider yeri tutarı da aynı ise ki örneğin Isıtma 3.500 , yemekhane 3.500 , bakım onarım 3000 diyelim o halde 1.dağıtım toplamı en küçük yer olan bakım onarımdan başlanır.Bunu bilenleriniz vardır.Bilmeyenlerimize yazdım.
Arkadaşlar her soruyu paronayakça düşünmeye başladım :( Yani her soruda bundan bize nasıl bir yumruk atarlar diye düşünerek okuyorum artık! Hayırlısıyla alsakta ruhsatlarımızı sınav stresinden kurtulsak hepimiz :<

Esas olarak dağıtıma başlama yerinin hangi kritere göre belirleneceği işletme tarafından tespit edilmiş olmalı imiş. Yani işletmenin bu konudaki kararını bilemeyeceğimize göre, soruda verilmesini beklemek tuhaf olmaz.
Ancak Büyükmirza'nın boş, efsane hocanın bir numara olduğunu iddia etmek ne derece gerçekçi olur bilemiyorum.

Herkes kendisi karar verir, "şu kritere göre şu yöntemle dağıttım, kaynağım da bu" diye dipnot verildiğinde ve tabii kaynağın öngördüğü tarza uygun cevap yazıldığında, komisyon üyesi kim olursa olsun Büyükmirza ile Efsane atıfları arasında kendince bir karar verecektir. Benim mantığımda, gider yeri sayısının bir kriter sayılması çok makul değil. Biri üç, biri dört olur ama içerdikleri maliyet bu sayılarla orantılı olmadığı zaman bu mantığı açıklamak kolay olmaz. Ancak kaynak gösterildikten sonra sorun olmayacağını düşünüyorum. Açıköğretimin kitabı da bence iyidir, ancak orada bu konuyu kimden alıntıladıklarını anlamadığımdan dipnot vermekte çekinceli davranırım.

arkadaşlar banada not gönderebilecek var mı kamil büyükmirzanın kitabını aldım ama örnekler yetersiz geldi bana
[email protected]

arkadaşlar efsane hocanın notlarında 20.soruda (ücret tahakkuku sorusu) öncelikle 720 yi 35.600 bulmuş 36.800 tl olmayacakmı ve ayrıca ustabaşının hafta taili hesaplanmayacak mı?? bi bakarsanız sevinirim

azra2004 ' Alıntı:
arkadaşlar banada not gönderebilecek var mı kamil büyükmirzanın kitabını aldım ama örnekler yetersiz geldi bana
[email protected]
efsane hocanın sorularınımı, arkadaşımızın hazırladığı ders notlarını mı istiyorsun ?