personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

tek dersim olup,5.ve son hakkımdır yazdım ben sadece kağıdıma..

bu arada puanlama itiraz mailimize cevap gelmedi tesmerden

YAZEE ' Alıntı:
Sayın kadriko ,birşey duydum doğrumu kağıda son hakkım diye yazanlar varmış,Benim bu sondan öncekiydi yani kalırsam son hakkıma gireceğim hoş,bu sınav da bile kalbim sıkıştı gelecek sınavda kriz felan olur geçemezsem,Geçmeyi umut ediyorum .İnşallah herkes gerçekten haklı emeğinin karşılığını alır.Ankarayı görmek bile istemiyorum ama Vergiye gidecez denetim riskli Maliyet Daha bir riskli
İnşaallah geçersin yazee,bende bu kadar emekten sonra geçmek çok istiyorum ama artık bundan sonra tamamen komisyon hocalarının taktirine kaldı herşey.1.soruyu yaptım,2.soruyuda belli bir yere kadar yaptım sonucuda bulup tabloyu oluşturdum ama komisyon hocaların bunlarınhiçbirini görmezden gelir sadece sonucu tam bulana 60 puan verirse,geri kalanlara puna vermezse o zaman yapacak bir şey yok zaten...tek temnnimizin komisyon hocalarımızın 2.soruda yaptığımız onca şeye 10-15 puna vermesi için dua etmek olacak.Eğer hocalar için sonuç öneliyse zaten kaldık,ama bir takım değerlerin doğru olduğunu görüp gidişatın da doğru olduğuna puan verirlerse ancak o zaman geçeriz.ama ben umutsuzum,umarım beklentilerimiz ölçüsünden olur herşey.

herhalde "İslam Çankaya'nın kitabından çalışmayın eğer çalışırsanız geçemezsiniz" demek istiyorlar. Arkadaşlar bu matematiksel dağıtımı uygulayan işletme varmı acaba günümüzde. Soruyu hazırlayan acaip ego tatmini yaptı bence.
Ama bana göre 1. soruyu yapnaları ve 2. soruda dağıtım oranlarını bulup denklem kurabilenleri geçirecekler. Başka çaresi yok bu işin. yoksa % 90 kalır bu sınavdan

Arkadaşlar anlaşılıyor ki herkes 1.soruyu doğru yaptı ,ve ikinci soruda da dağıtım oranlarını doğru hesapladı ama formülü yanlış kurdu ama tabloyuda yaptı ve esas gider yeri toplamı tutmadı(1.dağıtım sonucuyla)yani küsürlü 288889,38889,97777 gibi.sonuç buldu, sadece dağıtım oranları yarım sayfa tuttu 10 puan gelmezmi burdan deli olacam ben ya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

arkadaşım bende senin gibi buldum sonucu. ve yanlış olsa bile burdan 10 15 puan alıcağımızı düşünüyorum eski dönem sorularına baktığımızda oranların nasıl bulunduğu belirtilecektir diye bir ibare yok ama bu sınavda vardı. ve bir şey daha dikkatimi çekti geçmiş dönem matematiksel dağıtımda enerji gider yeri olmasına rağmen yine ilk gider yerinden dağıtıma başlamışlar.(eski dönemlerde enerji diğer gider gruplarına pay vermiyor) belki kendimi kandırıyorum ama dehanın cevaplarınada pek güvenemiyorum. bizim yaptığımız kesin yanlışmı:(

SMMM YETERLİLİK SINAVI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZ
30 Mart 2008 Pazar

Cevap 1)

A)

2006 Yılı için : 2007 Yılı için :

Cari Oran = Dönen varlık / K.V.Y.K Cari Oran = Dönen varlık / K.V.Y.K

= 6.899.233 / 4.821.603 = 10.020.151 / 7.243.484

= 1.43 = 1.38

Asit-Test Oranı = Dönen varlık?Stok/K.V.Y.K Asit Test Oranı = Dönen varlık?Stok/K.V.Y.K = 6.899.233 ? 3.620.700 / 4.821.603 = 10.020.151 ? 4.149.863 / 7.243.484

= 0.68 = 0.81

B) Soruda Net Satışlara ilişkin veri olmadığından dolayı istenilen hesaplama yapılamaz.

C) Cari oranın 2006 yılında 1.43, 2007 yılında ise 1.38 olduğunu görmekteyiz bu nedenle, işletmenin her iki yılda da kısa vadeli borçlarını karşılama gücünün yeterli olduğunu fakat bir önceki yıla nazaran likidite gücünün azaldığını ve net çalışma sermayesinin azaldığını görmekteyiz.

Asit-test oranının 2006 yılında 0.68, 2007 yılında ise 0.81 olduğunu görmekteyiz. İşletmenin her iki yılda da stok satmadan kısa vadeli borçlarını karşılayamadığını ve stoklarına bağımlı olduğunu fakat bir önceki yıla göre bu bağımlılığının azaldığı söyleyebiliriz.

Dönen varlık ve kısa vadeli borçları oluşturan hesap grupların incelediğimizde;

Hazır değerlerde meydana gelen artışın ir önceki yıla göre nakit satış politikasında meydana gelen artıştan veya alacaklarını tahsil etmeye başladığından kaynaklandığını, menkul kıymetlerde 2006 yılında bakiye yokken 2007 yılında 1.998.303 YTL?ye yükselmesini ise bir önceki yıla göre faaliyet harici kısa vadeli yatırımlara yönelmesinden kaynaklandığını ticari alacaklarda meydana gelen azalış nedeniyle kredili satış politikasında azalma olduğunu veya alacaklarının tahsil gücündeki artıştan kaynaklandığını ve stoklardaki yüksek tutar ve artışın işletmenin stoklarını istenildiği gibi eritemediğinden veya yüksek stoklu çalıştığından kaynaklandığını fakat her iki durumda da stokta bulundurma maliyetlerinin olumsuz etkilendiğini ve işletmenin stoklarına bağımlı olduğunu söyleyebiliriz.

Ticari borçlarda meydana gelen yüksek tutar ve bir önceki yıla göre oluşan artışı işletmenin her iki yılda da ağırlıklı olarak kredili alış politikası izlemesinden kaynaklandığını ve bir önceki yıla göre kredili alış politikasında bir artış meydana geldiğini, Alınan avansların işletmenin aldığı siparişlerden kaynaklandığını bununda olumlu bir durum olduğunu, ödenecek vergi ve diğer yükümlülüklerin her iki yılda da yüksek olduğunu ve bir önceki yıla göre arttığını görmekteyiz buda işletmenin ödemekle yükümlü olduğu borçlarının yüksek olmasından kaynaklandığını, borç ve gider karşılıklarındaki artışında işletmenin olası giderlerine karşılık ayırdığı karşılıklardan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Not: B şıkkı hatalı olduğundan dolayı C şıkkında verilen sektör alacak tahsil süresi 45 gün?dür verisi kullanılarak yorum yapılamaz.

D) Özkaynaklarda meydana gelen artış;

(2.Yıl ? 1.Yıl / 1.Yıl) X 100 = 6.350.241 ? 4.536.727 / 4.536.727 = %40 artış gerçekleşmiştir.

E) Özkaynaklarda meydana gelen büyümenin neden;

Şirketin ödenmiş sermayesinde bir önceki yıla göre %60 bir artış meydana geldiğini görmekteyiz buda işletmenin şirket sahipleri tarafından sermaye gücünün arttırmaya yönelik faaliyet görmesinden kaynaklandığını, sermaye yedeklerinde meydana gelen %40?lık artışı ise bir önceki yıla göre işletmenin değerleme artışlarından meydana geldiğini, Kar yedeklerinde meydana gelen %17?lik artışı ise işletmenin sürekliliğini sağlayabilmek için kardan ayrılan yedeklerden meydana gelen artıştan veya yenisi alınmak amacıyla karlı satılan maddi duran varlık satışlarından kaynaklandığını ve dönem net karından meydana gelen % 11?lik artışın ise bir önceki yıla göre işletmenin cari dönem performansının ve karlılığının artmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Cevap 2) Finansal Tabloların niteliksel özellikleri Türkiye Muhasebe Standartlarından TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardında şu şekilde sıralanmıştır;

a) Anlaşılabilirlik

b) İhtiyaca Uygunluk

c) Önemlilik

d) güvenilirlik

Vergiyi kanunlardan çalışın, maliyet için önceki yıllara ait soruları kesinlikle çözün.

malesef sınavlarımızın özelliği beklenen notların alınamaması........ bende kasım sınavında
2. soruyu çözümünü minik bir hatayla yanlış bulmuştum ilk soruyu yapmamıştım 15 gelmişti sanırmi smimi yazdığım için not verdiler demiştim..........

vergi çok kapsamlı bize kursta verdikleri notlara ve sadece kanun maddelerinden çalışmıştık.
bizim şansımız temmuzda vergiyi eleyip kasımda kolay sormuşlardı hatta temmuzun sorularıyla aynıydı ... maliyet çıkmış sorulara çalışın diyorlar ve yurdakulun kitabı ama gördükki bu sınavda ikiside yeterli değilmiş.... değişik kaynaklara bakmak gerekiyor ....biz hiç 3 lü dağıtımlı bir örnek çözmedik ve eski sorularda da yok .... ya eski sorulara çalışmaktan vazgeçez yada yeni kaynaklar bulacağız ..........forumda bir arkadaş kenan mirzaoğlu dedi ama hocalar eski sorularda ısrarlı........

eğer vergi yine yığılırsa sanırım duyduklarımıza göre yığılcak temmuzda yığılmayı kaldırmak için kolay sorabilirler. hocanın söylediği temmuzda vergi yığıldı kasımda son 3 yılın sorusunu sorun ve yığılmayı kaldırın olayı varmış inş. şansınız varsa yine aynı durum tekrarlar...

sinavahazirlik ' Alıntı:
Arkadaşlar ben yeterlilik sınavı maliyet ve diğer cevaplar için www.stajforum.com sitesinden daha farklı yorumlar okudum. Biliyorum link vermek yasak ama garip geldi bana.

Benim vermiş olduğum cevabı orda kerim adında ki user kopya yapmış. Hiç yakışık alır değil. Tamamen boş bir site . . . Anlaşılan tek oda değil artık net ortamındaki dandik siteler bile bizim üzerimizden gelir sağlama peşinde . . . Çok Yazık

AYŞEMiN ' Alıntı:
Benim vermiş olduğum cevabı orda kerim adında ki user kopya yapmış. Hiç yakışık alır değil. Tamamen boş bir site . . . Anlaşılan tek oda değil artık net ortamındaki dandik siteler bile bizim üzerimizden gelir sağlama peşinde . . . Çok Yazık

Yanlış anlaşılma olmasın boş bir siteden kastım arkadaşın lınkını vermıs oldugu sıte...

ya arkadaşlar şu komisyon üyelerini öğrenmemiz lazım nereden öğrenebiliriz. bilen yokmu ya Allah rızası için

nedense zeliha bodrum a inanasım gelmio.ben de ksım döneminde ilk sınavda 6 ders verdim ve maliyetten kaldım sadece.teorik kapasiteye göre yaptım.normal kapasiteye göre yapan herkes geçti, bi tanesi de kaldım demedi.sınav sonuçları açıklanacağı gün, herkes beni telefonla aradılar dedi.sadece teorik yapanlar kaldı.üstelik bi de 2.sorunun yarısını yaptım dior.böle bişi imkansız.tesmer i suçlayabiliriz soru tarzları anlamında ama vergi dışındaki bütün dersler de beklenilen puanlar alınıo.ben şahsen ne bekliosam onu aldım.sadece vergiden 80 bekliodum, 54 aldım.onun dışında hep beklediklerim geldi.yani zeliha bodrum un dediği gibi 1.soruyu tam yapıp, 2.soruyu da 7-b ye kadar yapan kişiler geçti, hatta sadece 1.soruyu yapanlar bile geçti.anlaşılan yaptıklarından emin deil arkadaşımız.insanlar notlarını hesaplarken çok fazla iyimser oluo.örneğin maliyet sınavından çıktım, baktım birisi arkadaşlarına: bu sefer kesin geçtim, bu iş bitti, ilk soruyu yaptım 2.soruda da enerji esas üretime dağıttım diordu.yani 2.sorusu yanlış olmasına rağmen kesin geçtim diodu.bence herzaman daha itidalli olmak gerek.ilk soruyu yapan arkadaşlar sadece şunu düşünmeli.biz 60 üzerinden not verilen bi sınava girdik ve tek sorulu, bişiler yaptık, 10 puan almak bizi geçirio die düşünsünler

ve tabi çok önemli bi nokta daha var.ilk soruyu yaptıktan kastedilen nedir.bu da ayrı bi soru.yani satışların maliyeti tablosunu nasıl yaptık.gerçekten güzel bi dillemi hazırladık.örneğin ben aynen şöyle yaptım:

ÜRETİM MALİYETİ :

A-)DİMMG :
*D.BAŞI (+)
*D.İÇİ ALIŞ (+)
*D.SONU (-)

B-)DİG :

C-)GÜG :

D-)YARI MAMUL KULLANIMI :
*D.BAŞI (+)
*D.SONU (-)

ÜRETİLEN MAMUL MALİYETİ :

E-)MAMUL STOKLARINDA DEĞİŞİM:
*D.BAŞI (+)
*D.SONU (-)

SATILAN MAMUL MALİYETİ :

X FİRMASINI 01,01,2007/31,12,2007 TARİHLİ GELİR TABLOSU

BRÜT SATIŞLAR :

SATIŞTAN İADELER :

NET SATIŞLAR :

SATILAN MAMUL MALİYETİ :

BRÜT SATIŞ KARI :

ne derece doğru takdirinize bırakıyorum

KAPDAN ' Alıntı:
ne derece doğru takdirinize bırakıyorum

Bende bu tabloya uygun olarak yapmaya çalıştım (Ufak hatalarım olabilir) . Ama takdir bizlerin değil ! ! !

Ben o soruya bıle tam puan alır mıyım acaba kaygısını taşıyorum... . Netice itibari ile kimin ne alacağı ve aldığı sınav sonuçları açıklanınca belli olucak.

60-75 Gün çok uzun bir süre Allah herkese sabır versin...

ŞEKER ' Alıntı:
arkadaşlar odaya kayıtlı üyeler belgelerini almış insanlar onlarda belge alana kadar bizim dediklerimizi dediler belki ama belgeyi aldıktan sonra hiçbir çaba sarf edilmeyeceğine göre belgeyi alan kaçıyor galiba buralardan..........

şerkercim bak biz kaçmadık hala burdayız belgemizi aldık ama alınca dert bitiyor sanıyorsan yanılıyorsun sadece şekil değiştiriyor.

Arkadaşlar merhaba,
Maliyet kitabı Yurdakul çaldal kesinlikle yetersiz, bu kitabı içerseniz firesiz olarak 50-60 civarında not alırsınız, sektirirseniz bir dahaki sınava hazırlık yaparsınız (benim gibi)...
Yanına muhakkak takviye lazım, ben bunu 4 imtahan sonra anlayabildim, sizde geç olmadan aynı yanılgıya düşmeyin, ayrıca hiç oyalanmaya gerek yok derim, vakit çabuk geçiyor, bilgiler taze iken hemen kitaplara sarılmak lazım..

Elinde vergi'den maliyet'ten kurs notları olan arkadaşlar varsa lütfen bizlerede ulaştırmaya çalışsınlar.

Ben kasım sınavından sonra kalırsam diye düşünerek komisyonun ismini başbakanlık sitesinden öğrenmek istedim amacımda üyenin basılı bir kitabı varsa oradan çalışmak için ve isteme sebebimide yazdım. Gelen cevap kamunun genelini ilgilendirmediği için açıklanmasıda fayda doğurmazmış yapılmış bir sınavın komisyon üyelerinin açıklanamayacağı açıklansada faydasının bulunmadığı vs vs vs gibi bir sebeple vermediler bilginize.